Rihanna fik suspekt guld i Danmark

Superstjernens aktuelle album 'Unapologetic' er forgyldt trods et salgstal under 10.000

Rihanna under et show i Toronto i november - til juli træder hun op på Roskilde Festivals hovedscene. (Foto: Zuma/Polfoto)
Rihanna under et show i Toronto i november - til juli træder hun op på Roskilde Festivals hovedscene. (Foto: Zuma/Polfoto)

Pladesalget i Danmark er for tiden så sløjt, at selv en verdensstjerne som Rihanna sælger forsvindende få album.

Læs også:

Se også: Så lidt solgte popstjernerne i 2012

Sangerindens seneste værk, 'Unapologetic', udkom 19. november, og ifølge pladebranchens interne opgørelser, som Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af, købte blot 6015 danskere albummet i 2012.

Alligevel fik Rihanna, der optræder på årets Roskilde Festival, allerede 22. november guld, der gives for 10.000 solgte eksemplarer, eller hvis 12.000 er bestilt af butikkerne, som tilsyneladende har overvurderet pladekøbernes interesse for 'Unapologetic'.

Forhandlerne, der formentlig har fået mængderabat, må altså være brændt inde med adskillige tusinde eksemplarer af 'Unapologetic' i julen.

Det er utænkeligt
De generelle salgstal i januar var så lave, at det blot krævede få hundrede eksemplarer at komme i Top 10, og da 'Unapologetic' de fleste af årets uger har ligget mellem nummer 10 og 15, kan albummet altså umuligt have rundet 10.000 solgte eksemplarer i reelle salgstal, der inkluderer både digitalt og såkaldt fysisk salg.

Ifølge den danske pladebranches regelsæt, 'gælder de almindelige kriterier igen' efter en periode på fire måneder, fordi 'det forventes, at forhandlerne har udnyttet returretten'.

Det vil sige, at Rihanna 19. marts skal have solgt 10.000 regulære eksemplarer af 'Unapologetic' for at opretholde pladens guldstatus. Med mindre skiven får en pludselig kommercielt opblomstring, er det utænkeligt, at det vil ske.

Skal ikke returneres
Lasse Lindholm, der er kommunikationschef i pladebranchens brancheorganisation, IFPI, vil ikke kommentere på den 'specifikke udgivelse', fordi Ekstra Bladet refererer til Rihannas årlige salgstal, som IFPI ikke vil offentliggøre til medierne.

Læs også:

Se også: Se tallene: Pladebranchen i historisk krise

Generelt siger Lasse Lindholm dog:

– Vi mener, regelsættet giver mening, og skulle der være sager, hvor det viser sig, at de regler, vi har, ikke giver mening, så reviderer vi dem gerne kritisk.

Lasse Lindholm afviser, at det kan komme på tale at fratage Rihanna hendes guldplade.

Guld uden reelt salg
Musikindustrien bruger guld- og platincertificeringer til at synliggøre en succes, fordi succes avler mere succes.

Teknisk set kan man dog efter de gældende regler få guld uden reelt at sælge en eneste skive, man skal blot overbevise eksempelvis Fona om, at de skal hente 12.000 eksemplarer hjem af en titel.

Læs også:

Se også: Rihanna er en falliterklæring for Roskilde

I takt med at det fysiske salg falder til fordel for det digitale, bliver pladebranchens smuthul naturligvis mindre og mindre, men selv en stor stjerne som Rihanna er åbenbart sluppet igennem det.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Terry Allen and The Panhandle Mystery Band: 'Just Like Moby Dick' (Paradise of Bachelors-album/Ude 24. januar)
2.Six Organs of Admittance: 'Companion Rises' (Drag City-album/Ude 21. februar)
3.Pictish Trail: 'Thumb World' (Fire-album/Ude 21. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Efterklang: 'Lyset' (Rumraket-ep/Ude nu)
2.School of X: 'Destiny' (Tambourhinoceros-ep/Ude nu)
3.Beck: 'Hyperspace' (Capitol-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere