Med Alice Cooper på stripbar

Fotografen Jørgen Angel kom helt tæt på stjernerne i 1960'erne og 1970'erne. Hans billeder kan nu nydes på museum og i en smuk mammutbog

Alice Cooper til sexshow i København, hvor han forsøger at gemme sig bag en flaske. (Foto: Jørgen Angel)
Alice Cooper til sexshow i København, hvor han forsøger at gemme sig bag en flaske. (Foto: Jørgen Angel)

Jørgen Angel og Martin Blom Hansen: 'Beat m.m. Jørgen Angels fotografier 1966-1983'. 272 sider. Kr. 299. En udstilling af samme navn åbner 21. september i Den Gamle By, Aarhus

5
6
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

SE STORT GALLERI MED DE BEDSTE BILLEDER HER

At være det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, gør ikke nogen til en stor rockfotograf. I hvert fald ikke alene. Men når man samtidig brænder for sit stof, har et godt blik og en imødekommende natur, der kan sænke paraderne hos selv de mest blaserte stjerner, så er man godt på vej.

Og Jørgen Angel kan i den grad skrive under på alle ovennævnte karakteristika. Lyngbydrengen tog som 14-årig knægt sit første billede – af duoen Sonny & Cher til pressemøde i Tivoli – i sommeren 1966 og trak sig tilbage i 1983, ikke mindst tilskyndet af en frustrerende oplevelse i forbindelse med en koncert med Electric Light Orchestra, hvor restriktionerne og de benhårde fotoaftaler efterhånden havde nået et så absurd niveau, at Angel ikke længere gad lege med.

En uskyldig tid
Som han selv siger om sit virke:

– Musikken var det, vi alle havde tilfælles dengang. Det var en tid præget af uskyld. Jeg kunne fotografere foran scenen, bagved scenen og nogle gange på scenen. Jeg blev inviteret med i bandvognene eller limousinen, hvis det gik særlig højt, drak øl med bandet bag scenen og blev inviteret hjem hos nogle af dem.

– Alle respekterede alle. Musikere, journalister, pladeselskabsfolk, fotografer, koncertarrangører. Det var ikke en stor familie, det ville være løgn at påstå. Men der var alligevel en fællesskabsfølelse. Når et band kom på tur og havde lavet en ny plade, var det: Hej, det er godt at se dig, skal vi ikke have en øl?

Nærværende billeder
Arbejdsbetingelser, som nutidens fotografer højest kan drømme våde drømme om. Men resultatet blev også sjældent nærværende billeder, der ud over at være gode fotografier også giver et blik ind i en svunden tid: sentresserne og halvfjerdsernes rock- og popscene. For Angel favnede som hoffotograf for dengang populære ungdomsblade som GO og Vi Unge ualmindelig bredt – fra døgnfluer til legender. Plus alt det ind i mellem.

Angels billeder er – lige som det før har været tilfældet med kollegaer som Jan Persson, Bent Rej og Gorm Valentin – langt om længe blevet samlet i en smuk moppedreng af en bog 'Beat m.m. – Angels fotografier 1966-1983'. Samtidig kan mange af dem ses på en udstilling i Den Gamle By i Aarhus, der åbner 21. september. Faktisk har Den Gamle By overtaget Angels samling permanent, så man er sikker på, at den bliver bevaret for eftertiden.

Stor i udlandet
Men også det store udland i form af anerkendte magasiner som Mojo, Uncut, Q og Rolling Stone har for længst opdaget, hvilen sjælden skat der gemmer sig i Angels arkiver og benytter sig flittigt af hans billeder. Blandt andet ligger Angel inde med de eneste billeder fra Led Zeppelins første koncert (under aliaset The New Yardbirds), der såmænd fandt sted i Gladsaxe Teen Club 7. september 1968.

Andre scoop tæller nøgenbilledet af Kim Larsen taget minutterne efter Gasolin's sidste koncert i Malmø 21. august 1978. Og så har han i øvrigt også taget Jimmy Pages yndlingsbillede af sig selv i K. B. Hallen 1970, der også er indlemmet i det prestigefulde portrætgalleri National Portrait Gallery i London.

Der er med andre ord ikke så meget at betænke sig på, hvis man har den mindste interesse for perioden eller rockmusikken som sådan. Gak straks mod Aarhus eller den nærmeste boghandel. Det er noget af et trip.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Imperial State Electric: 'Anywhere Loud' (Psychout-album/Ude 16. februar)
2.Tyler Childers: 'Purgatory' (Hickman Holler-album/Ude 5. januar)
3.Joan As Police Woman: 'Damned Devotion' (PIAS-album/Ude 9. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.New Order: 'NOMC 15 - Live' (Mute-album/Ude nu)
2.Wilco: 'A.M. - Special Edition' (Sire-album/Ude nu)
3.Whitney: 'Light Upon the Lake - Demo Recordings' (Secretly Canadian-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen