Gymnasie-rock og rock-mamas

Den danske 80'er-rock tages ved halebenet i ny bog af Jens-Emil Nielsen

Nanna skrev Afrika og Buster-sangene. (Polfoto)
Nanna skrev Afrika og Buster-sangene. (Polfoto)

'80'er rocken er bedre end sit rygte', skriver forfatteren Jens-Emil Nielsen i sin nye bog, der udkommer i dag, fredag, om den danske pop/rockmusik i årtiet, hvor der blev solgt flere plader end nogensinde før eller siden.

Det er lige før, det blev betragtet som en fiasko, hvis ikke et album blev solgt i mindst 50.000 eksemplarer. Ofte blev de det i flere hundredetusinde-vis.

Det er den femte bog i serien, hvor Jens-Emil Nielsen tager hvert årti ved halebenet og fortæller om de navne, der var med til at forme årtiets musikalske periode.

Sanne Salomonsen den ene af de tre rock-mamas. (Foto: Mogens Flindt)
Sanne Salomonsen den ene af de tre rock-mamas. (Foto: Mogens Flindt)

Kim Larsen blevnationalskjald. (Foto: Jyllands-Posten)
Kim Larsen blevnationalskjald. (Foto: Jyllands-Posten)
 

Gymnasie-rocken
80'erne er mest kendt for det lidt nedladende begreb 'gymnasie-rock' med navne som Tøsedrengene, News, Rozacino, Sneakers, Nanna og Dodo & The Dodos til at fyre op under endnu en gymnasie-fest.

Pænt og uskadelig pop, men fremført ganske habilt.

Gammel hankat vil strejfe igen

Sanne synger i intime omgivelser

Anne Linnet i stor nedtur

Men der skete også meget andet i det musikalske årti, hvor Kim Larsen blev nationalskjald og satte Danmarks-rekord i antal solgte plader med 'Midt om Natten'. Hvor Gnags styrede vildt både på plade og scene, og hvor Thomas Helmig og TV2 stak snuden frem for første gang.

Gnags styrede i 80'erne. (Foto: Finn Frandsen)
Gnags styrede i 80'erne. (Foto: Finn Frandsen)

Kliche med Lars H.U.G. i spidsen. (PR Foto)
Kliche med Lars H.U.G. i spidsen. (PR Foto)
 

Indtryk på kronprinsen
Sebastian og CV Jørgensen havde også gang i karrieren og solgte stort med bl.a. '80'ernes Boheme' og ''Tidens Tern'.

Kliche satte ord og musik på den maskinelle pop, og Lars H.U.G. kyssede himlen farvel med en musik, som Torben Bille beskrev som en mellemting af 'Beach Boys på speed og David Bowie på valium'.

Det gjorde også indtryk på kronprinsen.

I andre dele af musikken væltede Hanne Boel sig i succes med soul/pop, D-A-D, Pretty Maids og Mercyful Fate gav den hårdtslående rock et spark i røven, og hiphoppen begyndte såmænd også at give lyd fra sig med MC Einar og Rockers By Choice.

Rock-mamas og tenorer
Og så havde vi tre rock-mamas i skikkelser af Anne Linnet, Sanne Salomonsen og Lis Sørensen, selvom sidstnævnte nu først fik barn et par år ind i 90'erne.

På herresiden var der tre tenorer med Michael Falch, Steffen Brandt og Poul Krebs og de tre Dalton-brødre, Johnny Madsen, Lars Lilholt og Allan Olsen.

Og massevis af andre kunstnere, som præsenteres i afsnit af varierende længde. De fleste synes at være med blandt de 58 bands og solister i bogen, og det er i hvert fald svært at komme i tanke om navne, som for alvor kan føle sig forbigået af forfatteren.

'80'er Rock - Dansk rock 1980-1990' af Jens-Emil Nielsen. 115 sider, A4-format. 299,00 kr. (Bogforlaget Her & Nu). Udkommer fredag.