Bedstemødre rocker og ruller

Sonjas Søstre er noget så usædvanligt som et kvinde-rockband i 60+-alderen

Sonjas Søstre i dag. Det er Bente Holt Knudsen i forgrunden. (PR Foto)
Sonjas Søstre i dag. Det er Bente Holt Knudsen i forgrunden. (PR Foto)

Se lige på de to billeder, der følger med denne artikel.

Det ene med fem ungdommelige kvinder med et enkelt barn i baggrunden.

Det andet fire af de samme kvinder - bare betydeligt ældre.

Faktisk i bedstemor-alderen, og det er to af dem såmænd også blevet.

Og så er de et tilmed et rockband, der fandt sammen igen efter mere end 25 års adskillelse.

Ret usædvanligt, må man sige. Et kvindeband med medlemmer i 60+-alderen. Den slags findes der vist ikke mange af på verdensplan.

David Bowie var hustruen Iman tro i 24 år. (Foto: All Over) Kendte Bowie & damerne: Vil du med ud på badeværelset?

Sonjas Søstre, kalder de sig, og de blev oprindeligt samlet i midten af 70'erne og spillede tidstypisk politisk rock med udgangspunkt i kvinde-bevægelsen og kampen for ligestilling mellem kønnene.

Basisgruppe med musik
- Baggrunden var ganske enkelt, at jeg ikke gad at være i en basisgruppe, der bare sad og snakkede. Jeg ville være i en basisgruppe, hvor man også kunne spille, siger nu 65-årige Bente Holt Knudsen, der spiller guitar og synger og desuden er primus motor på tekster og musik til grupppen.

Dengang i 70'erne. Bente Holt er nummer to fra højre, og det er hendes datter i baggrunden. Damen til venstre var lyd-kvinde og ikke som sådan med i bandet. (PR Foto)
Dengang i 70'erne. Bente Holt er nummer to fra højre, og det er hendes datter i baggrunden. Damen til venstre var lyd-kvinde og ikke som sådan med i bandet. (PR Foto)

Bonnie Raitt er en unik sanger og guitarist. (Foto: AP) INTL. MusikNYT Bonnie Raitt: Turné er bedre end at sidde på kontor

I 1981 blev gruppen opløst. Pigerne var blevet gift, havde fået børn og uddannelser, og kvinde-sagen var i øvrigt heller ikke den samme længere.

Så fulgte 25 år, hvor de ikke så noget til hinanden. Arbejdet og familierne blev passet, og musikken blev lagt på hylden.

Men i 2009 skete der noget, der førte fire af dem sammen igen - foruden Bente Holt Knudsen også Lise Helledie, der spiller bas, Anne Littauer, mandolin, harmonika, violin mm. og Dorte Hagen Jensen, trommer.

Tilfældigt møde ved bus-stoppested
- Et kollektiv, der hed 'Constancia', holdt hvert andet år en musik-festival, og det år så Lise mig tilfældigt og stå ved et busstoppested. 'Du ser sgu da godt ud, skal vi ikke samle Sonjas Søstre igen', udbrød hun. Og så fandt vi de andre på Facebook og gik i gang igen, siger Bente.

Siden har Sonjas Søstre været aktive og har spillet rundt omkring, hvor det passede sig. Og så har de også netop udsendt et album, 'Sonjas Søstre', med sange om at 'være tålmodig i det moderne samfund'.

På museum i Den Gamle By
- Det er meget usædvanligt, at vi er fire gamle kvinder, der stadig spiller rockmusik. Jeg er mormor til to børn, og de var at høre os, da vi holdt release-party på pladen. De er kun tre og fem år, men jeg tror da, de synes, det er skønt at lytte til mormor oppe på scenen.

- Jeg har bare aldrig været vild med stoffer, siger den hæse brite. (Foto: AP) Intl. kendte Rockikon: Hellere rosévin end narko

- Og I er på museum i Den Gamle By I Århus?

- Vi indgår i 70'er-udstillingen som nogen, der holder fanen højt og tror på forandringer i samfundet. Vi troede jo på, at vi nok skulle få indført indført lighed og social retfærdighed, inden vi alle var fyldt 30. Sådan gik det ikke lige, erkender veteranen, der ved siden af arbejder som socialpædagog.

1 kommentar
Vis kommentarer