Billy Cross: Ikke sindssygt rig men sindssygt glad

Musikeren retter på nyt album de kritiske øjne på sit fødeland, USA

’Goodbye to the Sixties’, hedder det nye album, som Billy Cross udgiver på fredag, og så tænker man selvfølgelig, at guitaristen og sangeren, der har boet i Danmark i næsten 40 år, bare hylder det årti, der betød så meget for rockmusikken og sætter det i relief til tidens mere blodfattige, musikalske udtryk.

Men der er en mere enkel årsag til titlen.

- Jeg fylder 70 næste år, så det er faktisk mig, der er på vej til at sige farvel til mine 60’ere og gør mig klar til at fortsætte i 70’erne, fortæller Billy Cross med et grin.

Albummet er hans femte som solist og det første siden ’The Dream Hasn’t Changed’ fra 2012, og på ’Goodbye to the Sixties’ kaster han i åbnings-nummeret ’I Still Pray for You, America’ et kritisk blik på det Amerika, som har glemt den moral, ’det engang gik forrest med’.

Det grådige Amerika
- Siden jeg blev bevidst om, at der findes et samfund som det danske, er jeg begyndt at se på Amerika med mindre venlige øjne. Jeg har set, at det kan lade sig gøre at køre et samfund med nogenlunde humanistiske principper og goder, som vi alle sammen har, så er det et langt bedre samfund – også selvom det er blevet lidt værre, end det var, da jeg kom til landet i 70’erne.

Billy Cross indviede Clapton-guitar

 

- Jeg håber, danskerne værdsætter, hvor godt vi har det i det her land.

- Det er vel også nemmere at få til at fungere i et lille land end med en kæmpe-nation som Amerika?

- Grådighed har ikke noget med landets størrelse at gøre. Grådigheds-niveauet i USA... Jeg siger dig, det er fuldstændigt sindssygt. Og så ved vi oven i købet, at penge ikke gør nogen lykkelig. Man kan ikke købe sig til lykke. Jeg har aldrig nogensinde mødt en rig person, der var lykkelig. Ikke en eneste.

Min jul bliver aldrig religiøs

Danmark er et smørhul

- Og du er ikke rig?

- Jeg er rig på nogle andre ting. En fantastisk familie, et fantastisk sommerhus og mit gode helbred, ikke mindst. Og jeg har alle de guitarer og forstærkere, jeg har brug for. Jeg kan spise, hvad jeg vil, rejse, hvor jeg vil. Jeg mangler ikke noget. Det kan godt være, jeg ikke er sindssygt rig, men jeg er sindssygt glad.

Hemmelig sangerinde
På pladen finder man også nummeret ’I Want Your Guitar’, hvor en kvindestemme spiller en stor rolle. Men hendes navn fremgår ikke af bookletten.

- Hvem er hun?

- Det er en hemmelighed, jeg må ikke sige det?

- Hvorfor er det hemmeligt?

- Hun siger, hun vil ikke være det bekendt.

- Bekendt, det lyder mærkeligt?

- Hun vil gerne have et andet image, end det, hun kan få gennem sangen. Det sårede mig faktisk, men jeg er nødt til at respektere hendes ønske.

- Er det en sangerinde, man burde kende?

- Nej, hun er ikke sådan vældig kendt.

Jeg elsker Danmark højere end Amerika

Bob Dylan i Den Fynske Landsby i 2011. 'En fantastisk koncert', mener Billy Cross. (Foto: Ekstra Bladet)
Bob Dylan i Den Fynske Landsby i 2011. 'En fantastisk koncert', mener Billy Cross. (Foto: Ekstra Bladet)
 

Dylan sendte billetter
Billy Cross får nogle travle måneder med omkring 65 koncerter i forskellige sammenhænge frem til den 30. april måned næste år.

Det passer ham godt. Han elsker at komme ud og spille.

- Som jeg undrende spurgte Dylan dengang, jeg turnerede med ham: ’Du ønsker at spille mere?’, og hans svar lød med hans drævende stemme: ’Hey, thats what I do’. Det er nu engang det, vi gør, vi musikere.

- Hører du noget fra Dylan længere?

- Han sendte billetter og backstage-pas sidst, han spillede i Den Fynske Landsby. Min søn og jeg tog afsted, men han var smuttet, da vi endelig kom om bag scenen. Jeg fik ikke mulighed for at hilse på ham, men jeg fik en sød hilsen fra ham på e-mail.