Broken Twin: Fem plader der ændrede mit liv

Koncertaktuelle Majke Voss Romme fortæller om en håndfuld plader, der har haft stor betydning for hende

Sangeren og sangskriveren Majke Voss Romme, der arbejder under navnet Broken Twin, har fået både roser og priser for solodebuten 'May'. (Foto: Janus Engel)
Sangeren og sangskriveren Majke Voss Romme, der arbejder under navnet Broken Twin, har fået både roser og priser for solodebuten 'May'. (Foto: Janus Engel)

Majke Voss Romme alias Broken Twin udsendte sidste år sin solodebut 'May', der høstede store roser over det meste af verden, hvor albummet udsendtes af det estimere selskab Anti, der også har navne som Tom Waits, Kate Bush og Daniel Lanois i deres stald. Herhjemme blev albummet præmieret med 50.000 af Statens Kunstfond og for et par uger siden kunne hun gå hjem  med to statuetter, da de danske dagbladsanmeldere uddelte deres Steppeulve - en som 'årets vokalist' og en som 'årets håb'.

Live er hun om muligt endnu bedre, hvilket man kan forvisse sig om, når hun 20. februar spiller på Atlas i Aarhus eller 21. februar i Koncerthuset i København. Hun står også allerede på plakaten til dette års Roskilde Festival. Vi har bedt hende om at finde fem plader frem, der har haft en særlig betydning i hendes liv.

Savage Rose: 'Black Angel' (1995)

 - Min mor var glad for Savage Rose, da jeg voksede op, så deres albums blev spillet en del i mit barndomshjem. Jeg husker, at jeg var ret draget og fascineret af Annisettes stemme, og der var noget mystisk og varmt over musikken, som virkelig talte til mig. Jeg har et lidt nostalgisk forhold til måske især den her plade nu. Musikken, som var langt mere dvælende og sjælelig, end det der blev spillet i radioen, og det der ellers var smart i min folkeskole, var ret betydningsfuld for mig. Det var en god kontrast.

 

The Beatles: 'Revolver' (1966)

 - Min far plejede at sætte sig ved klaveret og spille og synge med mig, da jeg var barn, og jeg elskede det mere end noget andet. Vi sang klassiske hits af f.eks. Elvis og Beatles. Jeg havde også en musiklærer i folkeskolen, som fik os til at synge flerstemmige arrangementer af mange af de her Beatles-sange, så ret ubevidst fik jeg terpet deres bagkatalog både hjemme og i hele min skoletid. Jeg var især glad for sangen 'Here, There and Everywhere'. Men jeg blev tit så rørt, at jeg begyndte at græde, når min far spillede den, så til sidst stoppede han med det.

De Eneste To: Fem plader der ændrede vores liv

Under Byen: 'Det er mig der holder træerne sammen' (2002)

 - Da jeg kom ud af folkeskolen, flyttede jeg på en efterskole i Hørby. Det var første gang, jeg mødte nogle jævnaldrende, som virkelig interesserede sig for musik, og igennem dem opdagede jeg en hel masse plader, jeg ikke vidste eksisterede. Danske Under Byen var blandt andet populære i min efterskole-veninde-kreds, og 'Det Er Mig Der Holder Træerne Sammen' var det første af deres albums, jeg hørte. Det gik rent ind hos mig i den periode og en ny verden åbnede sig.  

 

Stina Nordenstam : 'And She Closed Her Eyes' (1994)

 - Efter efterskolen begyndte at opsøge mere 'alternativ' musik, end jeg før havde gjort. Jeg fik blandt andet ørerne op for svenske Stina Nordenstam. Egentlig lyttede jeg til alle hendes plader, men 'And She Closed Her Eyes' var første stop på vejen. Jeg tror ikke, at der var andre på Hjørring Gymnasium dengang, som vidste, hvem hun var, så det føltes lidt særligt at kende hendes musik - som at være med i en lille, hemmelig klub. Det blev på en måde også udgangspunktet for et stærkt venskab og musikalsk bånd, jeg fik med en veninde, jeg tidligere havde mødt på efterskolen. Vi havde Stinas musik til fælles og efter noget tid, begyndte vi at spille musik sammen.

Jomi Massage: Fem plader der ændrede mit liv  

Leonard Cohen: 'Songs Of Love And Hate' (1971)

 - Da jeg var færdig på gymnasiet, flyttede jeg til Aarhus med en anden veninde fra efterskolen, og hun havde en fin lille pladesamling med sig. 'Songs of Love and Hate' blev tit spillet søndag morgen, og i den periode blev jeg mere og mere opmærksom på, hvad ord kunne gøre for mig. 'Songs of Love and Hate' og Cohen i det hele taget var en vej ind til en hel masse store sangskrivere, og jeg dykkede ned i alle de tekster jeg kunne finde af ham, Bob Dylan, Lou Reed og mange, mange andre sangskrivere, som jeg stadig lytter til i dag. 

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers

SCORER

JACKPOT