Dansk superguitarist: Så længe Stones kan så...

Gnags-guitaristen Per Chr. Frost udsender solo-plade straks i det nye år

Så vildt går det dog ikke for sig på Per Chr. Frosts nye solo-album. Foto: Stine Tidsvilde
Så vildt går det dog ikke for sig på Per Chr. Frosts nye solo-album. Foto: Stine Tidsvilde

- Så længe Rolling Stones kan blive ved med at spille til langt oppe i 70'erne, så kan vi andre halv-gamle sgu også. Bare energien er der, og man har det fedt med det, og folk kan li' det, så er der ikke så meget at betænke sig på, siger en af landets bedste guitarister, 63-årige Per Chr. Frost.

I 23 år - fra 1974 til '97 - var han en af hovedkræfterne i veteran-orkestret Gnags. Så var han ude i 16-17 år, indtil Peter AG og han samlede tropperne igen i 2014, og efter tre år med succes på landevejen - og sågar også et nyt Gnags-album, 'Nørd', er der meldt pause for konstellationen i det kommende år.

Ottende solo-plade
Men det betyder ikke, at Per Frost ligger på den lade side. Det er vigtigt at holde sig i gang, og straks i det nye år udsender han et nyt solo-album, 'The Calling', og senere på måneden tager han ud og spiller med eget band - en turne, der genoptages til efteråret.

I den mellemliggende periode skal han såmænd fungere som guitarist i Lis Sørensens band.

- Jeg har altid haft nok at lave. Spillet med folk som Allan Olsen, Michael Falch, Thomas Helmig, Poul Krebs og Sanne Salomonsen. Så har jeg også været kapelmester på sådan nogle større ting, tilmed undervist lidt - og så har jeg sideløbende også lavet mine egne ting, siger guitaristen, der med 'The Calling' når op på otte solo-udgivelser.

Cover billedet til 'The Calling'. PR Foto
Cover billedet til 'The Calling'. PR Foto
 

Synger med sit næb
Det nye album er en blanding af cover-numre (Dylan, Joni Mitchell, Al Green og Patsy Cline) og selvskrevne sange - otte med egen vokal på og fem instrumentale. Det hele holdt i en behagelig afslappet og tilbagelænet stemning, som også passer Per Frosts stemme godt i de vokale indslag.

- Det har jeg også fået lidt mere styr på, griner han.

- Det gælder om at finde sit eget udtryk. Mit register er ikke så stort, men så længe jeg holder mig i den blues'ede afdeling, så går det sgu meget godt. Det kender vi jo også fra Dylan, Mark Knopfler, JJ Cale og sådan nogen. Ingen af dem er store sangere, men de laver de jo fede sange alligevel.

- Jeg skal bare ikke give mig i lag med sports-sange, store fraseringer og sådan noget. Det dur jeg slet ikke til.

- Hvad forestiller du dig sådan en skive kan sælge?

- Svært at forudsige. Der  findes jo ikke pladebutikker længere, som da vi var unge. Men jeg tager nogle med, når vi er ude og spille. Så kan man sælge nogen på den måde. Eller man kan købe pladen på nettet.

Gamle makkere, Peter AG og Per Frost, sammen igen. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/ritzau/
Gamle makkere, Peter AG og Per Frost, sammen igen. Foto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/ritzau/
 

Superfedt med Gnags
- Det vigtigste er dog at få lavet nyt materiale. Så har vi noget nyt at spille til koncerterne. Det er en pakke, plade og koncerter. På den måde hænger det sammen.

- Hvordan var det at komme med i Gnags igen?

- Jeg ved ikke, om jeg egentlig havde forestillet mig at komme med igen. Men Peter kom med de nye sange og spurgte, om jeg ikke ville være med til at sparke liv i bandet igen, efter at det ligesom havde ligget dødt i otte år.

- Og så har det bare været superfedt. Ren optur. De der Gnags-sange har vist deres langtids-holdbarhed, som rigtigt mange i alle generationer godt kan li', og så har det været fedt for os gamle drenge at komme ud og spille dem igen.

- Hvad så i 2019?

- Jeg håber da, at vi skal ud og spille igen - og jeg kan da heller ikke forestille mig andet, fastslår Per Chr. Frost.

 

22 kommentarer
Vis kommentarer