Det taler Søren Huss med sin datter om nu

Saybia-forsangerens samtaler med sin 10-årige datter fik stor opmærksomhed for et halvt år siden. De to bruger oceaner af tid på at snakke - især om relationer til andre

- Jeg kan godt lide høflighed. At min datter siger tak for mad og pænt goddag, og at hun ser folk i øjnene. Specielt over for voksne men også overfor andre børn, skal hun være høflig, siger Søren Huss. Foto: Anthon Unger
- Jeg kan godt lide høflighed. At min datter siger tak for mad og pænt goddag, og at hun ser folk i øjnene. Specielt over for voksne men også overfor andre børn, skal hun være høflig, siger Søren Huss. Foto: Anthon Unger

Det skabte en del debat og blev delt flittigt på Facebook, da Saybia-forsanger Søren Huss i december fortalte, at han for tiden brugte meget energi på at tale med sin ti-årige datter om at lytte og spørge ind til andre.

Den 40-årige sanger ramte plet på sin karakteristik af 'se mig-generationen', der hellere vil tale om sig selv end at lytte til andre.

-I de her dage taler jeg med min 10-årige datter om vigtigheden af, at hun lytter tålmodigt og spørger ind, når hun taler med andre. At hun ikke kun venter på at fortælle sin egen historie. Måske er det i grunden vigtigere at lære end matematik og geografi? At lære kunsten at tale sammen og ikke kun lære at tale. Jeg tænker, at det at ytre sig frit ikke har nogen reel værdi i sig selv. Hvis alle er døve, er tale vel overflødig, sagde Søren Huss helt præcis i Information den 17. december.

Ekstra Bladet har mødt Saybia-forsangeren til en snak om, hvad han taler med sin datter Ronja om for tiden af andre vigtige ting.

- Nu er jeg jo et hankønsvæsen, der opdrager en pige, og jeg må sige, at jeg er blevet meget overrasket over tonen blandt piger i den alder. Det snakker vi blandt andet en del om, fortæller han, mens han slentrer gennem Tusindårsskoven, der danner rammen om Tinderbox, som Saybia torsdag åbnede fra den blå scene.

Søren Huss fortæller åbent omkring den svære tid efter kærestens død. (Foto: Polfoto/Martin Lyngstad Slottemo). Danske kendte Søren Huss: Jeg var ved at slippe min datter

- Vi taler om, at der er nogle naturlige alfahunner i en klasse og sådan nogle steder. Og så vi bruger en del tid på at snakke om, at hvis man nu ikke er sådan alfahun, skal man så cirkulerer rundt som en slags hofdame under alfahunnerne, eller skal man trække vejret dybt og så kigge sig rundt efter andre, man kan bruge sin tid bedre sammen med, siger Søren Huss og fortsætter.

- For mig er det egentlig bare vigtigt at få hende til at se det. Så tror jeg ikke, at hun er så sårbar overfor det. Men jeg er lidt handicappet af mit køn der. Vi drenge er mere sådan – bare kom, alle kan være med her – selvom vi selvfølgelig også kan være hårde overfor hinanden. Men det er mest det der med at definere det og se det. Og så giver det måske også en god mulighed for at sætte pris på de rigtig venskaber man har, så det hele ikke går op i hierarki og kamp om pladser, siger han.

- Bruger I meget tid på at snakke?

- Ja, siger Søren Huss med et lille grin.

- Det gør vi. Helt sikkert ikke i forhold til, hvad hun synes. Hun vil nok gerne snakke mere. Det gør piger i den alder. Men for mig er det virkelig vigtigt, at der er en åben dialog, når det er vigtigt og hun har brug for det.

- Bruger danske forældre efter din mening for lidt tid på at tale med deres børn og for meget på at sidde og glo ned i mobilen?

- Det tror jeg ikke. Men det er da en tendens, at folk bruger mere tid på deres mobiler. Jeg sidder da også selv og glor ned i den. Så at sige det sådan generelt, tror jeg vil være at tage munden for fuld. Men man støder da på både drenge og piger, der ikke er blevet talt med, siger Søren Huss og fortæller, hvad han vægter højt i opdragelsen af sin datter.

Søren Huss fra Saybia, der fredag udgiver nyt album efter lang pladepause. (Foto: Philip Davali) DK MusikNYT Saybia om comeback: Vi er blevet voksne

- Jeg kan godt lide høflighed. At min datter siger tak for mad og pænt goddag, og at hun ser folk i øjnene. Specielt over for voksne men også overfor andre børn, skal hun være høflig. Og hun kan selvfølgelig også godt rende ud over klippen en gang i mellem. Men hun er et barn og hun er nødt til at lære det. Og i bund og grund skal man jo beslutte sig for, hvilke værdier, man vil give videre til sine børn, siger han.

- Blev du overrasket over, hvor meget fokus, der var om det, du sagde i Information?

- Ja! Det gjorde jeg. Men det tog mig faktisk også rigtig lang tid at få formuleret. For min vigtigste pointe var, at jeg ikke havde lyst til at skælde nogen ud eller lægge et ansvar eller en skyld nogen steder. Det havde jeg ikke lyst til, for det synes jeg, at der er så meget af i forvejen, siger Saybia-forsangeren.

Søren Huss opdrager sin datter alene, efter hendes mor  - og hans kæreste - omkom ved en tragisk højresvingsulykke i 2007.

Søren Huss er klar med sit første album efter kæresten tragiske dødsfald for snart tre år siden. (Foto: Anton Corbijn) DK MusikNYT Spillede musik for sin døde kæreste

5 kommentarer
Vis kommentarer