Efter Nik & Jay-skandale: Tivoli i krig med kommunen

Talsmanden for den 174 år gamle have mener, at Københavns Kommune behandler Tivoli uretfærdigt

Tivoli håber nu på, at en politiker vil kæmpe for højere musik i haven. Foto: Per Lange
Tivoli håber nu på, at en politiker vil kæmpe for højere musik i haven. Foto: Per Lange

I weekenden blev der atter skruet op for diskussionen om lydniveauer i Tivoli, men tonen har sjældent været så skinger.

Efter en koncert med popduoen Nik & Jay til Fredagsrock svinede gæsterne den lave lyd til på Facebook, mens de to optrædende herrer delte en video fra koncerten – uden lyd.

Så kan man tænke over den, og det har Tivoli tilsyneladende gjort.

Se også: Efter Tivoli-skandalen: Her er Nik & Jays geniale kommentar

Over for Ekstra Bladet langer havens talsmand nu ud efter Københavns Kommune.

’Vi føler os uretfærdigt behandlet, da vi ikke har de samme betingelser for at spille live musik, som andre steder i byen har’, skriver Tivolis pressechef Torben Plank i en sms.

'Det er paradoksalt, at man for at tilgodese ganske få naboer i nærheden af Tivoli skuffer en masse københavnere, der gerne vil til Fredagsrock’, fortsætter han.

Forskellige lydniveauer

Torben Plank refererer til Københavns Kommunes nye retningslinjer for, hvor højt og hvor ofte, man må spille musik ved visse lokaliteter rundt omkring i byen.

Her står der for eksempel, at der ikke er nogen krav til lydniveauet under koncerter på Rådhuspladsen, mens man må spille op til 70 decibel 15 gange om året på Axeltorv og Gråbrødre Torv.

Imidlertid er Tivoli tilbage under loftet på 60 decibel, efter foreningen Tivolis Naboer klagede til Natur- og Miljøankenævnet over den dispensation, der blev givet til Tivoli i 2015.

Her fik haven ellers lov til at spille 65 decibel mod at fyre mindre fyrværkeri af.

Se også: Nu svarer Tivoli på massiv Fredagsrock-kritik

Hvem vil hjælpe os?
Torben Plank mener, at Tivoli har gjort, hvad forlystelsesparken selv kan gøre for at optimere lyden og mindske generne.

Det kan ikke umiddelbart komme på tale, at man rykker rundt på scenen, men til gengæld deltager Tivoli i MONICA, der er et internationalt forskningssamarbejde støttet med 112 millioner eu-kroner.

Her skal internationale lydeksperter optimere lydkvaliteten og minimere larmen.

'Skal problemet løses, kræver det, at der er nogen, der politisk vil stå op for sagen. En sag, hvor man kan glæde et utal af mennesker og skuffe ganske få’, skriver han.

Se også: Tivoli hårdt ramt: Får gok i nødden

Morten Kabell: Der er regler

Ekstra Bladet har uden held forsøgt at få et mundtligt interview med Københavns Kommunes miljø- og fritidsborgmester, Morten Kabell (EL).

I stedet har han svaret på Ekstra Bladets spørgsmål over e-mail.

Her skriver han, at Københavns Kommune ikke kan gå på kompromis med reglerne.

- Kan du forstå, at Tivoli føler sig uretfærdigt behandlet?

’Tivoli er en virksomhed, og derfor er alle deres støjende aktiviteter reguleret af miljølovgivningen via deres miljøgodkendelse. Som kommune er det vores pligt at sikre, at gældende lovgivning bliver overholdt. Selv om Tivoli skal have mulighed for at drive deres virksomhed, så kan vi ikke gå på kompromis med de regler, der gælder i Tivolis miljøgodkendelse’, skriver Morten Kabell og fortsætter:

’Ved de enkeltstående koncerter, der typisk bliver afholdt af foreninger på byens pladser, skal kommunen tage stilling ved hver enkelt ansøgning. Fra politisk side har vi et ønske om, at regulere antallet af koncerter og støjen herfra på byens pladser af hensynet til naboerne til disse pladser. Derfor har vi opsat regler for, hvor mange koncerter, der må være, og hvor højt, der må spilles, på en række af byens mest benyttede pladser. Det gør vi for at sikre en bedre balance mellem det at bo i byen og have liv i byen. Men hver enkelt arrangement skal søge fra gang til gang for at få tilladelse. Så de er også reguleret, men af et andet regelsæt i miljølovgivningen.’

- Tivoli mener, at kommunen tilgodeser meget få mennesker ved at holde lydniveauet nede, mens man skuffer rigtig mange. Er der en sandhed i den påstand?

’Da Tivoli er en virksomhed, skal vi regulere koncerterne i Tivoli efter miljølovgivningen. Uanset hvor mange der gerne vil høre musik, så betyder miljøbeskyttelsesloven, at vi har en pligt til at sikre, at det foregår på en forsvarlig måde i forhold til dem, der bor i nærheden’, skriver Morten Kabell.

’Da naboerne i forvejen er udsat for meget støj fra Tivolis forlystelser og fyrværkeri, så er koncerterne blot en af flere støjende aktiviteter, som miljøgodkendelsen regulerer. Vi kan derfor ikke blot tillade Tivoli at skrue op for lyden til koncerterne. Skal Tivoli have adgang til at spille højere til koncerterne, skal de vise, hvordan de vil beskytte naboerne mod støjen. Måske kan de indrette koncerterne, så støjen ikke øges hos naboerne eller skrue ned for andre støjende aktiviteter, så naboerne ikke belastes mere end de allerede bliver i dag? Det er Tivolis opgave at vise, hvordan de bedst kan sikre naboerne i forhold til miljøbeskyttelseslovens krav’, uddyber han.

Foto: Per Lange
Foto: Per Lange
 

Bør Tivoli droppe Fredagsrock, indtil de eventuelt får lov til at skrue op for lyden?

Skal Københavns Kommune give Tivoli lov til at skrue op for lyden til Fredagsrock?

Se resultat

Bør Tivoli droppe Fredagsrock, indtil de eventuelt får lov til at skrue op for lyden?

Skal Københavns Kommune give Tivoli lov til at skrue op for lyden til Fredagsrock?

Din stemme er modtaget

Vis afstemning

Fejl

Der skete desværre en fejl, prøv igen senere.
kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Imperial State Electric: 'Anywhere Loud' (Psychout-album/Ude 16. februar)
2.Tyler Childers: 'Purgatory' (Hickman Holler-album/Ude 5. januar)
3.Joan As Police Woman: 'Damned Devotion' (PIAS-album/Ude 9. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.New Order: 'NOMC 15 - Live' (Mute-album/Ude nu)
2.Wilco: 'A.M. - Special Edition' (Sire-album/Ude nu)
3.Whitney: 'Light Upon the Lake - Demo Recordings' (Secretly Canadian-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen