Endelig: Roskilde tager revanche

Ekstra Bladets musikanmelder vurderer programmet på syv af sommerens festivaler

Publikum på Roskilde kan i år opleve blandt andre New Order, Slayer og Neil Young. (Foto: Anthon Unger)
Publikum på Roskilde kan i år opleve blandt andre New Order, Slayer og Neil Young. (Foto: Anthon Unger)

Roskilde Festival, 29. juni-2. juli

NorthSide, Aarhus, 17.-19. juni

Tinderbox, Odense, 23.-25. juni

Smukfest, Skanderborg, 3.-7. august

Copenhell, København, 23.-25. juni

Tønder Festival, 25.-28. august

Heartland Festival, Egeskov Slot, 10.-11. juni

Ekstra Bladet musikanmelder Thomas Treo chatter med læserne om festivalerne på eb.dk i aften mellem klokken 19.30 og 20.30.

Musiksommeren 2016 ser ud til at blive den heftigste årgang i historien. 

Beyoncé, Coldplay, Paul McCartney, Muse, AC/DC og Bruce Springsteen er bare nogle af de verdensnavne, der fylder arenaer og stadions rundt om i kongeriget.

Og så er der jo festivalerne.

Fra slutningen af maj til slutningen af august er der nærmest ikke en weekend uden 30.000, 70.000 eller 25.000 danskere står og drikker fadøl på en græsmark (eller i et mudderhul) til tonerne af spillemænd som Beck, Red Hot Chili Peppers og Rammstein.

Danmark er stadig det land i verden med flest festivaler per indbygger, og konkurrencen om publikums pengepung er i år skærpet yderligere i form af Heartland Festival, der for første gang finder sted i de idylliske omgivelser ved Egeskov Slot.

Roskilde er dog fortsat den ubestridte gigant i festivallandskabet, og i anledning af at institutionen i morges offentliggjorte årets plakat, vurderer Ekstra Bladet her, hvem der har brugt musikbudgettets millioner bedst - og dårligst.

Publikum kommer i år til at høre blandt andre New Order og Mø på hovedscenen. (Foto: Per Lange) DK MusikNYT Rocklegende kommer på Roskilde

Roskilde Festival, 29. juni-2. juli
Roskilde har været en ørkenvandring de senere år, men til sommer er der noget at gå efter.

Neil er måske ikke Young længere, men han kan formentlig levere en bedre koncert end tidligere oldtimers som Bruce Springsteen, The Rolling Stones og Paul McCartney, der til gengæld kunne sælge flere billetter.

Det klæder også festivalen, at den har droppet porno-poppen i dårlig stil med Rihanna og Nicki Minaj.

Hovednavne som Red Hot Chili Peppers, Mø (!) og Macklemore and Ryan Lewis er bestemt ikke sindsoprivende, men det er jo heller ikke på store Orange, at de største oplevelser findes.

Og i mellemlaget er Roskilde stærk i år. Gojira, Sturgill Simpson, Peaches, James Blake og At the Drive-In er supernavne indenfor deres respektive genrer.

Der er stort set intet, vi ikke er blevet præsenteret for før, men der er til gengæld en masse, som vi gerne ser igen.

Hovednavne: Red Hot Chili Peppers, Neil Young og New Order.

Ekstra Bladet havde Roskilde Festivals Anders Wahrén i studiet tidligere i dag for at tale om dagens offentliggørelse. Se med her

NorthSide, Aarhus, 17.-19. juni
NorthSide var kun få år om at blive et godt alternativ til storebror i Roskilde. Det er lillesøster også i 2016.

Den gennemgående kvalitet er simpelt hen bundsolid i Aarhus, hvor arrangørerne satser sikkert på tidløse navne som Beck, Iggy Pop, Wilco, Sigur Rós og Deftones.

De ekstraordinære indslag mangler dog, og forældede Duran Duran og The Chemical Brothers kunne sagtens blive svipsere på en ellers altid attraktiv og velfungerende festivalplads med to indbydende hovedscener. Uden at overvælde understreger NorthSide, at den er kommet for at blive.

Hovednavne: Beck, Iggy Pop og Deftones.

Chino Moreno fra Deftones på Roskilde i 2014 - i år gælder det NorthSide. (Foto: Polfoto)
Chino Moreno fra Deftones på Roskilde i 2014 - i år gælder det NorthSide. (Foto: Polfoto)

Tinderbox, Odense, 23-25. juni
Tinderbox flød ovenpå som den nye i andedammen sidste år, men nogen svane var opkomlingen ikke - snarere en grim ælling.

Den odenseanske debutant efterlod et uskønt indtryk i ellers særdeles velskabte rammer, hvor der var for få mindeværdige koncerter og publikummer.

Musikprogrammet var nærmest skizofrent i fjor, og den tendens fortsætter ufortrødent til sommer, hvor Rammstein, The National og David Guetta da nærmest tvinger folk til at købe endagsbilletter. Hvem vil se Volbeat, Malk de Koijn og Years & Years på samme dag? Måske to.  

Hovednavne: Rammstein, Volbeat og David Guetta.

Rihanna - stjernen gik i perioder helt i sort på Orange sent fredag. (Foto: Claus Bjørn Larsen) Koncert-anm. Rihanna: Tarvelig poptæve

Smukfest, Skanderborg, 3.-7. august
Den lystige polterabend i bøgeskoven kunne melde udsolgt, uden arrangørerne havde offentliggjort en eneste musikant. Det viste sig at være en smart strategi, for hvis folk vidste, hvad de gik ind til, så var de forhåbentlig taget til paintball eller bowling i stedet.

Tvivlsomme Sia lugter da lidt af eksklusivitet, men man kunne sagtens forestille sig, at hun stinker live, og på Roskilde beviste Rihanna i hvert fald, at divaen gerne skider på publikum.

Smukfest byder naturligvis også på de danske navne, der spiller overalt. Og Sting.

Hovednavne: Rihanna, Sia og Sting.

Sting i et af meget få intense øjeblikke under uinspireret optræden. (Foto: Mogens Flindt) Koncert-anm. Sting skindød i Tivoli

Copenhell, København, 23.-25. juni
Metalfestivalens program er i ubalance som de tapre branderter, der vakler sidelæns, når månen viser sig over Refshaleøen.

Der er en overvægt af bands, som har fremtiden langt bag sig, og når man har legendariske Black Sabbaths danske afskedskoncert, så er det overkill med ikke just dugfriske Megadeth, Scorpions, King Diamond og Alice Cooper.

Der er for langt ned til mellemnavnene i andet geled, men så er det jo belejligt, at stemningen, sammenholdet og de mange øvrige aktiviteter (skål!) på asfaltarealet er så forbandet pragtfulde, at Copenhell også er et besøg værd for døve.

Hovednavne: Black Sabbath, Scorpions og Megadeth.

Rosanne Cash er blandt topnavnene på sensommerens Tønder Festival. (Foto: Polfoto)
Rosanne Cash er blandt topnavnene på sensommerens Tønder Festival. (Foto: Polfoto)

Tønder Festival, 25.-28. august
Tønder overgik sig selv i fjor. Det gør festivalen ikke i år.

Mindre kan dog sagtens gøre det, og mens de seneste somres evolution mod fornyelse og et tiltrængt generationsskifte fortsætter, så er det garvede amerikanere som Rosanne Cash, Tim O’Brien og Mary Gauthier, der er de musikalske trækplastre under teltdugene i Sønderjylland.

Tina Dickow og Kira Skov repræsenterer indtoget af de yngre danske sangskrivere, mens Niels Skousen trækker gennemsnitsalderen opad i det traditionsbevidste grænseland mellem folk, country og blues.

Hovednavne: Rosanne Cash, Jason Isbell og The Blind Boys of Alabama.

The Flaming Lips var visuelt betagende, men ofte flade rent musikalsk. (Foto: Per Lange) Koncert-anm. Rumsyg terror med The Flaming Lips

Heartland Festival, Egeskov Slot, 10.-11. juni
For to år siden var der ingen internationale musikfestivaler på Fyn. Nu er der to. Hvor Tinderbox spænder bredt, så fokuserer Heartland på lidt smallere navne indenfor navnlig musik, men såmænd også samtidskunst og sågar kogekunst.

I parken omkring Egeskov Slot præsenteres grænsesøgende bands som The Flaming Lips, Low og Sun Kil Moon, mens koryfæet Brian Eno rykker ind i riddersalen med sit nye værk ’The Ship’.   

Da slottet blev opført i 1554, var det jo nok tiltænkt en lidt anden funktion, men også i festivallandskabet anno 2016 tænker Heartland anderledes.

Hovednavne: The Flaming Lips, Brian Eno og Mark Ronson.

1 af 2 Gode gamle Neil Young står for dagens store koncertnyhed i festivallandskabet. (Foto: Thomas Lekfeldt)
2 af 2 Publikum på Roskilde kan i år opleve blandt andre New Order, Slayer og Neil Young. (Foto: Anthon Unger)
3 kommentarer
Vis kommentarer