Fejrer vinylens store comeback

Traditionsrige Record Store Day med særudgivelser på vinyl finder sted på lørdag

Emmylou Harris - den amerikanske countrystjerne er en del af Record Store Day. (Foto: Nonesuch)
Emmylou Harris - den amerikanske countrystjerne er en del af Record Store Day. (Foto: Nonesuch)

Juleaften nærmer sig for alle vinyl-entusiaster, og dem bliver der bare flere og flere af i disse år.

Lørdag 16. april er der officiel Record Store Day, hvor dels den gammeldags, uafhængige plade-butik, dels vinyl-skiverne, der har gennemgået et bemærkelsesværdigt comeback og har sendt cd'en som afspilnings-medie på alvorlig retur, fejres i stor stil.

Pladeselskaberne  er naturligvis også med på legen og udsender diverse vinyl-skiver - lp'er, ep'er og singler - i begrænset oplag til de butikker, der gør noget ekstra ud af dagen.

I år udsender f.eks. Warner Music Emmylou Harris fremragende og Grammy-vindende album 'Wrecking Ball' i et tre-dobbelt lp-format med adskillige bonus-tracks.

Tak allesammen. Men det er os, der takker mest. (PA Photos) Kendte Dagens fødselar: Dårende dejlige Dolly

Emmylou Harris cementerede sin status som en enestående sangerinde. (Arkivfoto: AP) Koncert-anm. Det pureste grå guld

'Wrecking Ball'-cover. (PR Foto)
'Wrecking Ball'-cover. (PR Foto)
 

Med på listen er også David Bowies 'The Man Who Sold The World'-album fra 1970, der udsendes som picture-vinyl  med det originale, tyske cover.

L.O.C. på vinyl
Rapperen L.O.C. får også en tur i manegen. Hans andet album fra 2003, 'Inkarneret', udkommer første gang på vinyl som dobbelt-album. Oprindeligt solgte det 40.000 eksemplarer på cd.

Af andre sær-udgivelser fra selskabet er en 12-tommer ep med fem ikke tidligere udsendte live-numre med norske a-ha, et Alanis Morrisette-album med 10 demo-indspilninger fra 1994-'98, som aldrig har været ude på vinyl før.

Rodney Crowell og Emmylou Harris - veteranerne har kendt hinanden siden 1970'erne. (Foto: Nonesuch) INTL. Album-anm. Stjernemøde: Når hatten passer

Et Buddy Guy & Junior Wells-album, 'The Criteria Sessions' med seks ikke tidligere udsendte numre, produceret af Eric Clapton, er også på tapetet.

Culpeper-albummet. (PR Foto)
Culpeper-albummet. (PR Foto)
 

Gammeldansk fra arkiverne
Også Universal gør noget ud af dagen. Selskabet har kigget i arkiverne og genudsender tre ældre, danske album på vinyl. Det drejer sig om 'The Old Man And The Sea',  fra 1972, 'Pan' fra 1970 og 'Culpeper's Orchard' fra '70.

Desuden udsendes bl.a. et single-boks-sæt med Bryan Ferry, Blueology-singlen 'Getting Tougher Than Tough' med Elton John på sang og piano, Jimmy Page-singlen 'She Just Satisfies' og blandt mange andre også en sjælden Frank Zappa-single fra 1969, 'My Guitar'.

Record Store Day blev startet i Baltimore, USA, i  2007 og har siden bredt sig til store dele af verden. Den foregår altid den tredje lørdag i april måned.

1 af 2 Emmylou Harris får 'Wrecking Ball' udsendt som tre-dobbelt vinyl. (AP Photo)
2 af 2 Emmylou Harris - den amerikanske countrystjerne er en del af Record Store Day. (Foto: Nonesuch)
5 kommentarer
Vis kommentarer