Intet land i verden har flere festivaler per indbygger end Danmark, og i år er sommeren såmænd udvidet med yderligere et ambitiøst musikarrangement i form af Haven.
Konkurrencen er altså hårdere end nogensinde i løbet af nogle måneder, hvor også Guns N’ Roses, Justin Bieber, Depeche Mode, Volbeat, Rammstein og Robbie Williams giver stadionkoncerter, mens Aerosmith, John Mayer og Metallica trækker folk i arenaerne.
I anledning af at Roskilde Festival i dag har offentliggjort deres traditionsrige plakat, vurderer vi, hvem der har fået mest - og mindst - ud af sine millioner.
Fokus er lagt på festivaler med en international profil, og stjernerne er uddelt med forbehold for, at ikke alle festivaler har sluppet alle navne.
Smukfest er alene om allerede at have udsolgt af partoutbilletter.
Flop på Roskilde: Hovednavn svigter
Roskilde Festival, 28. juni-1. juli
Kolossen er stadig den største, men den byder ikke længere på de største oplevelser.
Også i år er programmet blottet for åbenbaringer, og det er småt med overraskelser og endnu mindre med markante navne, som vi ikke har set. Mange gange.
Plakaten er måske Roskildes mest ungdommelige nogensinde, hvilket passer til segmentet, der får hørt flere keyboards end guitarer på Orange, som igen virker større end de optrædende.
Foo Fighters laver ikke stor kunst, og for 60 millioner kroner har festivalen fået for lidt.
Hovednavne: Foo Fighters, The Weeknd og Arcade Fire.
Partoutbillet: 1995 kroner.
NorthSide, Aarhus, 9.-11. juni
Med endnu et fornuftigt program konsoliderer NorthSide positionen som en pålidelig konkurrent til Roskilde.
Radioheads første danske koncert siden 2008 er festivalsommerens største scoop, og selvom eftertragtede Frank Ocean skuffede i Tap1, så er det ham, de unge vil have.
Run the Jewels og The Afghan Whigs er garant for topkvalitet, men det er malplacerede Thomas Helmig ikke.
Aarhusianeren plejer at være backstage. Der burde han blive.
Hovednavne: Radiohead, Frank Ocean og The Prodigy.
Partoutbillet: 1545 kroner.
Smukfest, Skanderborg, 9.-13. august
Selv for Smukfests mildest talt tvivlsomme standard, er årets plakat fuldkommen håbløs.
De sædvanlige danske navne, der i øvrigt optræder overalt, kunne en chimpanse booke, og de internationale artister er et rædselsopbud af poppladder, som vi desværre for længst er blevet udsat for på andre festivaler de foregående somre.
Smukfest har landets dyreste festivalbillet, så der er også blevet råd til coverbands samt resterne af Boney M og Status Quo. Uanstændigt.
Hovednavne: Major Lazer, Ellie Goulding og Jamiroquai.
Partoutbillet: 2395 kroner.
Smukfest svines for musikprogram
Tinderbox, Odense, 22.-24. juni
Festivalen på Fyn slingrer mod et uundgåeligt prædikat som en opdateret udgave af Midtfyns.
Tinderbox har ingen kunstnerisk profil, men tager blot, hvad man kan få fat på. Og i år kunne man ikke rigtig få fat på noget.
Efter tidligere hovednavne som Robbie Williams og Rammstein er der meget langt ned til anonyme The Killers og fallerede Kings of Leon.
Programmet må være billigere end foregående år, men det bliver formentlig ikke i 2017, at underskuddet vendes i Tusindårsskoven.
Hovednavne: The Killers, Kings of Leon og Run-D.M.C.
Partoutbillet: 1595 kroner.
Tinderbox: Kejserens nye klæder
Copenhell, København, 22.-24. juni
System of a Down har ikke besøgt Danmark siden 2005, hvor de væltede Valby Hallen. Nu vender de endelig tilbage som Copenhells topnavn.
Metalfestivalen præsenterer også legendariske Slayer, mens Prophets of Rage er det nærmeste, vi kommer et comeback fra Rage Against the Machine.
Platte Five Finger Death Punch ligner en fejlinvestering, når pengene kunne være brugt på formidable Mastodon, der er i Europa med nyt pragtværk i bagagen.
Selv uden mastodonterne skal det dog nok blive stort.
Hovednavne: System of a Down, Five Finger Death Punch og Slayer.
Partoutbillet: 1340 kroner.
Tønder Festival, 24.-27. august
Kapaciteten Lucinda Williams er et fornemt klassenavn på toppen af Tønders plakat, som også prydes af den egensindige sangskriver Loudon Wainwright III, der ikke just har overrendt Danmark i en lang karriere.
Andre amerikanere som fremadstormende John Moreland og Sam Outlaw er med til at understrege, at irske og britiske folkemusikanter gradvist sparkes ud af grænselandet, der nu domineres af cowboys og cowgirls.
Igen er der gode grunde til at sadle op og drage mod den sønderjyske prærie.
Hovednavne: Lucinda Williams, Loudon Wainwright III og Grant-Lee Phillips.
Partoutbillet: 1490 kroner.
Heartland Festival, Kværndrup, 2.-4. juni
Er man en garvet koncertgænger, er der næppe et eneste interessant stjernenavn i årets festivallandskab, man ikke har set før. Eddie Vedder som solist er en undtagelse.
I fantastiske omgivelser ved Egeskov Slot præsenterer den ambitiøse feinschmecker-festival også en ’talk’ med selveste Michael Stipe og Douglas Coupland, mens Flying Lotus, Miguel og Diamanda Galás er radikale nøglenavne i et ganske opsigtsvækkende musikprogram.
Heartland er kommet for at blive.
Hovednavne: Eddie Vedder, Michael Stipe og Bryan Ferry.
Partoutbillet: 1290 kroner.
Haven, København, 11.-12. august
Brødrene Dessner fra The National har i selskab med Claus Meyer og Mikkeller skabt en ny festival, men de optrædende er gamle kendinge i et tidstypisk hipster-koncept.
The National, Band of Horses, Conor Oberst og Beach House har alle spillet på dansk grund flere gange de senere år, og Iggy Pop var her heldigvis to gange i fjor.
Rockikonet kan man sagtens nyde hver weekend, mens man skal være ortodoks indie-entusiast, hvis man valfarter til Refshaleøen for at gense resten. Så hellere Heartland.
Hovednavne: Iggy Pop, The National og Band of Horses.
Partoutbillet: 1290 kroner.