Festival i chok: Sådan kan vi overleve

Efter årets Tønder Festival er aflyst, appellerer leder til, at publikum beholder billetten for at give støtte

Tønder Festivals hovedscene under en koncert med The Mavericks - det ser meget sort ud for det danske festival-landskab. Foto: Per Lange
Tønder Festivals hovedscene under en koncert med The Mavericks - det ser meget sort ud for det danske festival-landskab. Foto: Per Lange
Følg Musik
Følg DK MusikNYT

Tønder Festival har fundet sted hvert år siden 1974. Men i 2020 bliver den traditionsrige festival sidst på sommeren ikke til noget.

Som alle andre store musikarrangementer er Tønder aflyst på grund af coronakrisens forbud mod forsamlinger, og det har ikke overraskende ramt arrangørerne i Sønderjylland hårdt:

- Vi er i chok. Det er helt vanvittigt. Vi havde naturligvis håbet på, at vi lå så langt henne i sæsonen, at det var muligt at gennemføre festivalen, siger Tønders kunstneriske leder, Maria Theessink.

Historisk: Jysk festival slår rekord

Hun forsøger i øjeblikket at skabe sig et overblik over den kaotiske situation. I en meget usikker tid er en ting dog sikker - festivalerne får problemer, hvis tusindvis af publikummer skal have billetprisen refunderet.

- Den bedste måde, man kan hjælpe os på, er simpelthen ved at beholde sin billet. I Tønder er vi så heldige, at vi har et meget trofast publikum, og jeg kan se på sociale medier, at der allerede er en stor velvilje til, at folk beholder billetten. Den opbakning er utrolig glædelig, udtaler Maria Theessink.

Tønder arbejder på en løsning, så man kan benytte årets billet til næste års festival. En ordning, Roskilde Festival allerede har indført.

Tror og håber
Maria Theessink forklarer, at Tønder selvfølgelig har faste udgifter til eksempelvis lønninger og husleje, men derimod ser det ud til, at man slipper for at betale de optrædende.

- Alle de store agenter i udlandet og de internationale musikere, jeg har talt med, frasiger sig deres honorar. Samstemmende giver de udtryk for, at hele branchen er i samme båd. Det er meget imponerende, synes jeg. De er naturligvis afhængige af, at vi er der næste år og årene frem, men de kunne jo også bare have tænkt kortsigtet og på sig selv.

Legende på intensiv: - Bed for ham

Situationens alvor understreges af, at den aflyste festivals hovednavn, den amerikanske legende John Prine, i øjeblikket er indlagt på intensiv efter at være blevet testet positiv for coronavirus. Tønder kæmper også for livet:

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at sikre os, at der kommer en festival næste sommer. Vi tror og håber, det bliver til noget, understreger Maria Theessink.

John Prine på Tønder Festival anno 2015 - sangskriveren ligger nu på intensiv med coronavirus. Foto: Per Lange
John Prine på Tønder Festival anno 2015 - sangskriveren ligger nu på intensiv med coronavirus. Foto: Per Lange
 

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind