Festival overrasker: Publikum i gråd

Tønder har besøg af verdens måske mindste spillested, Folk in a Box, der fremkalder stærke følelser

38-årige Emily Barker i aktion på Tønder Festival i den kirkelignende boks, som er 2,4 meter i længden og 1,2 meter i bredden. Foto: Per Lange
38-årige Emily Barker i aktion på Tønder Festival i den kirkelignende boks, som er 2,4 meter i længden og 1,2 meter i bredden. Foto: Per Lange

Solen bager ned over Tønder Festival, men i en særlig trækasse er det bælgmørkt.

På festivalens første dag sidder folk i kø for at blive lukket ind i det lyssky lokale, der vel nok er verdens mindste spillested.

Der er plads til en enkelt musiker eller to samt kun et styk publikum.

DK MusikNYT Helt sort: Festival røber intim nyhed

En dør åbnes og den australske sangskriver Emily Barker inviterer indenfor i mørket.

Hun introducerer nænsomt hymnen ’Sister Goodbye’, som handler om gospellegenden Sister Rosetta Tharpe.

Religiøs oplevelse
Emily Barker spiller sagte på en akustisk guitar og begynder at synge. Det lille rum fyldes af varm vellyd. Det er en overraskende ydmyg og nærmest religiøs oplevelse.

- Det er meget intimt og som en skriftestol, smiler Emily Barker, da hun er kommet ud af den beskedne koncertsal og har fået solbriller på.

Folk in a Box er velbesøgt - hvis man ellers kan sige det om et koncertsted med plads til en. Foto: Per Lange
Folk in a Box er velbesøgt - hvis man ellers kan sige det om et koncertsted med plads til en. Foto: Per Lange

Troubadouren rejser verden rundt med konceptet, der kaldes Folk in a Box. I løbet af det seneste årti har hun været med til at forfine idéen:

- Vi fandt ud af, at både tilhører og den optrædende glemmer sin selvbevidsthed, når der er mørkt i boksen. Spotify og den endeløse strøm af musik har gjort, at vi har glemt kunsten at lytte, men mørket tvinger dig til at lytte og glemme din telefon, siger Emily Barker.

For overvældende
Hun fortæller, at Folk in a Box fremkalder stærke følelser hos de besøgende:

- I dag har vi allerede haft et par stykker, der græd, fordi nogle ballader blev for overvældende. Vi havde også besøg af en kvinde med klaustrofobi, som tvivlede på, at hun kunne holde en hel sang, så hun havde en hånd på døren. Men hun klarede den. ’Du har kureret min klaustrofobi!’, sagde hun, ler Emily Barker.

Folk in a Box inviterer gæsterne på Tønder gratis indenfor hele festivalen, der har slået publikumsrekord med en stort set fyldt plads, som kan rumme 15.000.

Tønder Festival tiltrækker flere og flere yngre musikentusiaster, der nyder godt af, at intimiteten trives under teltdugene. Foto: Per Lange DK MusikNYT Historisk: Jysk festival slår rekord

På plakaten er blandt andre Tyler Childers, Folkeklubben og Patty Griffin. Flere af Tønders optrædende vil give surprisekoncerter i den beskedne boks.

Festivalen for primært folkemusik, country og blues har fundet sted i grænselandet siden 1975, og traditionen tro slutter den også i år på sommerens sidste søndag.

Billedgalleri af Per Lange

1 af 10 
2 af 10 
3 af 10 
4 af 10 
5 af 10 
6 af 10 
7 af 10 
8 af 10 
9 af 10 
10 af 10 

13 kommentarer
Vis kommentarer