Annonce:
Annonce:

Festivalboss siger stop: Der er ikke plads til flere

Brian Nielsen har mast sig ind på festivalmarkedet med NorthSide, Tinderbox og Haven. Nu smækker han døren bag sig

Brian Nielsen har en spraglet baggrund. Han har været bankmand, forsikringsmand, dj, booker og nu arrangør. Foto: Per Lange
Brian Nielsen har en spraglet baggrund. Han har været bankmand, forsikringsmand, dj, booker og nu arrangør. Foto: Per Lange
Annonce:
Følg Musik
Følg DK MusikNYT

Roskilde Festival, Smukfest, Nibe Festival, Jelling Musikfestival, NorthSide og Tinderbox.

Sådan lyder navnene på nogle af landets store festivaler.

Danmark er et af de lande i verden med flest festivaler per indbygger, og nu er der altså heller ikke plads til flere, fastslår Brian Nielsen, manden bag Haven i København, Tinderbox i Odense og aarhusianske NorthSide, der slår dørene op i dag.

- Jeg tror ikke, at landet kan trække flere store festivaler, end det gør i dag. Det er et spørgsmål om, at publikum holder fast i deres festivaler, og vi må bare se i øjnene, at folk nu har skabt deres indgroede traditioner, siger Brian Nielsen.

 Festivalsæsonen er begyndt - hvorfor har vi brug for så mange? Ekstra Bladets opinionsredaktør, Mads Kastrup, og debattør Khaterah Parwani diskuterer det her

Annonce:

Efter festival-aflysning: Her er den triste årsag

Roskilde Festival blev afholdt for første gang i 1971, Smukfest i 1980, mens Nibe og Jelling så dagens lys i slutningen af 80'erne.

De to efternølere NorthSide og Tinderbox kom til verden i henholdsvis 2010 og 2015.

Ikke en konkurrent
Festivalbossen kom sidst til fadet, men hans udmelding skal ikke ses som et forsøg på at værne om sine festivalers nyvundne position på markedet.

Udsolgt festival om bizar brøler: Vi retter med det samme

- Man skal ikke konkurrere bare for at konkurrere. Det koster på begge sider. Da vi begyndte Tinderbox, havde Roskilde, Nibe, Jelling og Smukfest så travlt med at boykotte os, fordi de mente, at vi truede deres position, men vi konkurrerede aldrig.

- Det kan man se på publikum. Sidste år kom 70 procent af publikummet fra Fyn, og det år havde de alle de andre da også udsolgt, forklarer han.

Annonce:

Nej tak til fadøl
Brian Nielsen er aldrig blevet gode venner med dem fra Roskilde, Skanderborg, Nibe og Jelling efter boykotten i 2014, hvor de fire festivaler slog hånden af bookingbureauerne Skandinavian og Beatbox.

De to bookingbureauer var medarrangører af Tinderbox og kunne ifølge de fire festivaler således have en problematisk dobbeltrolle, da bookingbureauerne også modtog bud på kunstnere fra netop de fire festivaler.

Festival afslører opsigtsvækkende plan: Nu eliminerer vi problemet med pantsamlere

Selvom det er flere år siden, at festival-krigen for alvor rasede, kommer Brian Nielsen ikke til at klinke skårene over en kold fadøl til en koncert på en af de kommende festivaler.

- Det er der sådan set ikke nogen grund til, siger han.

Underskud og investering
Brian Nielsen kører sit eget show, og han har da også sit at se til.

Mens Roskilde Festival har været knap 50 år undervejs, er NorthSide og Tinderbox banket op på blot få år, men det har ikke været uden kritisabelt regnskabsrod, store underskud og tilskud.

Annonce:

Odense Kommune har støttet Tinderbox med sammenlagt 23,4 millioner kroner de seneste fem år.

En altafgørende saltvandsindsprøjtning, der tilmed fik Statsforvaltningen til at granske, hvorvidt kommunen gik for langt i sin investering.

Ingen bekymringer
Sagen blev dog lukket i 2017, hvor Statsforvaltningen endeligt gav grønt lys, i takt med at støtten faktisk rinder ud.

Således bliver 2019 første år, hvor Tinderbox ikke modtager økonomisk bistand af Odense Kommune.

Brian Nielsen understreger, at det ikke får konsekvenser for hans festivalvirksomhed - slet ikke efter en amerikansk kapitalfond tidligere i år investerede et trecifret millionbeløb i hans festivalkoncern.

- Jeg har ikke økonomiske bekymringer på noget som helst plan, siger Brian Nielsen.

Festival vender skuden: Så mange millioner tjener de

NorthSide begynder i dag og lukker på lørdag og har Björk, Liam Gallagher, The War on Drugs, C.V. Jørgensen og Dizzy Mizz Lizzy på programmet.

Tinderbox begynder 28. juni og lukker 30. juni og har Depeche Mode, Iggy Pop, Alanis Morissette og Jack White på programmet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Danmark skylder ikke Grønland noget
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce: