Forskere: Denne Roskilde-koncert får flest publikummer

Et universitet og en computerfabrikant har regnet sig frem til, hvem hvilken Roskilde Festival-koncert, der bliver mest populær

Sådan ser resultaterne fra analysen ud. Dagene er vist i forskellige farver, og den orange bar, der bonger mest ud er The Weeknd. Den næsthøjeste er The XX, og den tredjehøjeste er Foo Fighters. Foto:Skærmbillede fra IBM og CBS' projekt på Roskilde Festival. Foto: Skærmbillede fra IBM og CBS' projekt på Roskilde Festival.
Sådan ser resultaterne fra analysen ud. Dagene er vist i forskellige farver, og den orange bar, der bonger mest ud er The Weeknd. Den næsthøjeste er The XX, og den tredjehøjeste er Foo Fighters. Foto:Skærmbillede fra IBM og CBS' projekt på Roskilde Festival. Foto: Skærmbillede fra IBM og CBS' projekt på Roskilde Festival.

Igen i år er forskere fra CBS og talknusere fra computerfabrikanten IBM stimlet sammen i en kønsløs bygning på Roskilde Teknisk Skole lige ved siden af Orange Scene.

De har fået adgang til anonymiseret data om festivalgæsterne via Roskilde Festivals mobilapp.

Når det bliver koblet sammen med andet information som for eksempel hvilken scene, kunstnerne spiller på, vejrdata og musikernes antal følgere på streamingtjenesten Spotify, kan de med 91 procent sikkerhed forudse, hvilken af festivalens koncerter, der får flest publikummer.

- The Weeknd er helt klart den kunstner, der ifølge vores prognoser kommer til at få flest publikummer, lød det fra Henrik Hammer, der er analytics architect hos IBM.

Den amerikanske R&B og popartist forventes at tiltrække mellem 66.000 67.000 gæster. Den næste i rækken er The xx og til sidst kommer Foo Fighters.

De får ifølge beregningerne henholdsvis 62.000 og 54.000 publikummer.

Flere formål
Ifølge projektleder Per Østergaard Jacobsen kan man bruge resultaterne til forskellige formål.

- Der er selvfølgelig sikkerhedsaspektet i det, siger han og fortsætter:

- Tag for eksempel sidste år, hvor kunstneren Phlake spillede på en af de mindre scener, der kun har kapacitet til 5.000 mennesker. Der kom 18.000 i stedet, så med disse analyser kan man se, hvor der er brug for ekstra sikkerhed.

Det er ikke kun det, tilføjer Henrik Hammer:

- Man kan også bruge det til service generelt. For eksempel til at se, om der er nok øl og vand, og så er det altid interessant at få indsigt i sådan kulturelle begivenheder, slutter han og slår fast igen, at prognoserne er en slags langtidsvarsel.

Guld værd
For mennesker som Henrik Hammer og projektets leder Per Østergaard Jacobsen er data fra Roskilde Festival et slaraffenland.

- Det er guld værd det her. Vi lærer en masse ved at se på de her ting, og vi kan skrive videnskabelige artikler ud for det. Det kan være inspiration for hovedopgaver på universitetet, siger han.

- Derfor er vi meget glade for, at Roskilde Festival vil give os adgang til det her, tilføjer Per Østergaard Jacobsen.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Selv #metoo-entusiastiske kvinder må medgive