Annonce:
Annonce:

Grøn festival svarer helt sort

AiaSound råber højt om grønne tiltag på Madagaskar, og hvor meget de gør for miljøet. Når man stiller spørgsmål og beder om dokumentation, er festivalen anderledes svær at hive brugbare svar ud af

Sådan så det ud på bæredygtige AiaSound efter hovednavnet Tiësto fredag aften. Foto: Per Lange
Sådan så det ud på bæredygtige AiaSound efter hovednavnet Tiësto fredag aften. Foto: Per Lange
Annonce:
Følg Musik
Følg DK MusikNYT

Hvis man har hørt om den nye københavnske festival AiaSound, der frem til lørdag aften finder sted på Amager, er man formentlig ikke i tvivl om, at de gerne vil brande sig som bæredygtige forkæmpere for miljøet.

Målsætningen var, at de ville være Nordens mest bæredygtige musikfestival, og de ville blandt andet plante træer på Madagaskar samt kompensere for den rejse, som gæster og kunstnerne skulle på til og fra festivalen, ved at afbrænde metangas.

Festivalen har udgivet en rapport om bæredygtigheden i forbindelse med sidste års festival, men det har vist at være utrolig svært at få konkrete svar på, hvad festivalen har gjort for miljøet i løbet af de seneste 12 måneder.

Annonce:

Ekstra Bladet har i flere dage forsøgt at få AiaSound til at svare på en række forholdsvist simple spørgsmål, men det har vist sig at være sværere end antaget. I stedet er vi af festivalens medstifter og talsmand, Frederik Kjærgaard, blevet mødt af aflyste interviews, dårlige undskyldninger og mailsvar, hvor en stor del af spørgsmålene blot efterlades ubesvarede.

Her er festivalens pengemænd

Bag AiaSound er en række mænd med tunge pengepunge.

Festivalens hovedaktionærer er selskabet Bibjool ApS, som har markante ejere bag sig, der har blandt andet har forbindelser til kongehuset.

Johan Wedell-Wedellsborg er nær ven af kronprinsen - her er det kronprinsessen, han går med på den røde løber. Foto: Mogens Flindt
Johan Wedell-Wedellsborg er nær ven af kronprinsen - her er det kronprinsessen, han går med på den røde løber. Foto: Mogens Flindt

Den ene af folkene bag Bibjool ApS er nemlig Johan Wedell-Wedellsborg, som er søn af baron og skibsreder Ebbe Wedell-Wedellsborg. Han var i 2020 nummer 89 på listen over Danmarks 100 rigeste på grund af sit ejerskab af selskabet Weco, der på daværende tidspunkt havde en værdi af 1,7 milliarder kroner.

Derudover er han medejer af både Joe & the Juice og Emmerys.

For nylig led han dog et tab, der er noget større, end hvad han potentielt kan miste ved at lege festivalkonge. I selskabet Weco tabte de nemlig en halv milliard på en dårlig investering.

Ole Schielder Kristoffersen har tjent kassen på sin bagebiks Lagkagehuset, som han stiftede med Steen Skallebæk fra Haderslev. Foto: Jan Unger
Ole Schielder Kristoffersen har tjent kassen på sin bagebiks Lagkagehuset, som han stiftede med Steen Skallebæk fra Haderslev. Foto: Jan Unger

Som den anden hovedaktionær i selskabet Bibjool ApS sidder Ole Schielder Kristoffersen. Han var medstifter af Lagkagehuset, som han tjente mange millioner på at sælge.

I 2021 så det dog mindre godt ud for hans holdingselskab, Schielder Holding ApS, som endte med et underskud på 106 millioner. Det betyder dog ikke så meget i det store billede, da egenkapitalen stadig lyder på 403 millioner kroner.

Sådan er ejerskabet fordelt
Bibjool ApS ejer i alt 20-24,99 procent af AiaSound.

De to stiftere, Frederik Kjærgaard og Silas Storgaard, ejer hver mellem 15 og 19,99 procent af den festival, de har skabt, mens to rigmænd ved navn Lars Hermansen og Tim Sørensen ligeledes hver ejer mellem 15 og 19,99 procent.

Afviser påstået samarbejde
Da AiaSound sidste år gik i luften, var navnet ØreSound, og den daværende talsmand og medstifter, Jonas Nybro, fortalte stolt på festivalens hjemmeside om et samarbejde med Verdensnaturfonden.

– Man kan også købe en grøn billet, hvor man yderligere vil bidrage, idet vi for hver solgt billet vil plante et træ på Madagaskar i et samarbejde med Verdensnaturfonden, og vi kompenserer for både publikums og de optrædende kunstneres rejse til og fra festivalen ved at afbrænde metangas for at nedsætte metal og CO2 i atmosfæren og derved bidrage til en reducering af drivhuseffekten, lød det fra ham.

Ligeledes kunne man i festivalens app donere fem kroner og plante et træ for at redde miljøet, fortalte man i en pressemeddelelse via Ritzau.

Annonce:

Naturskønne Madagaskar har tilsyneladende stadig ikke fået fornøjelse af træerne fra AiaSound Festival. Foto: Hemis/Alamy Stock/Ritzau Scanpix
Naturskønne Madagaskar har tilsyneladende stadig ikke fået fornøjelse af træerne fra AiaSound Festival. Foto: Hemis/Alamy Stock/Ritzau Scanpix

Det har været svært at få oplyst, hvordan det så er gået med at plante træer og afbrænde metangas. Samarbejdet med Verdensnaturfonden eksisterer dog ikke.

Over for Ekstra Bladet bekræfter Verdensnaturfonden nemlig, at de ikke har et direkte samarbejde med AiaSound, og det indrømmer festivalen også. I en mail oplyser Frederik Kjærgaard, at samarbejdet var med virksomheden Climaider.

Han har endnu ikke svaret på, om der nogensinde har været et samarbejde med Verdensnaturfonden, ligesom det er uklart, hvorfor man dengang meldte det ud i en pressemeddelelse.

Ekstra Bladet har kontaktet Climaider, som i skrivende stund ikke har svaret.

Hvad har det kostet?

Hvis AiaSound har gjort noget for miljøet, er det tilsyneladende ikke noget, der har kostet dem mange penge.

I forbindelse med en ansøgning om millionstøtte hos Københavns Kommune, da festivalen efter første år var truet af konkurs, har AiaSound indsendt resultatopgørelse og budget til kommunen.

Her fremgår det ikke under de budgetterede udgifter, at der skulle være store omkostninger til bæredygtige tiltag, ligesom festivalens resultatopgørelse heller ikke viser udgifter til plantning af træer, afbrænding af metangas eller andre miljøvenlige tiltag, som festivalen har pralet med.

'Tiltaget er gået direkte,' svarer Frederik Kjærgaard, da Ekstra Bladet spørger ham, men hvad han konkret mener med det, og hvilken post i budgettet udgifterne eventuelt er gemt væk under, har han ikke svaret på efterfølgende.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Svarer sort

Ekstra Bladet sendte onsdag en række spørgsmål til festivalen, som besvarede de fleste. Fire spørgsmål om bæredygtighed ignorerede de dog totalt.

Under festivalen har Ekstra Bladet både på festivalpladsen og ved opkald, sms og mail forsøgt at få interview med AiaSound. Meldingen har dog været, at Frederik Kjærgaard er den eneste, der udtaler sig.

Annonce:

Efter endelig at have opnået kontakt med ham på sms fredag aften, blev vi bedt om at stille vores spørgsmål på mail, da pressetalsmanden havde travlt med ’køer og glade gæster’.

Dette gjorde vi og blev lovet på sms, at pressetalsmanden ville ’kigge på vores spørgsmål snarest’. Det svar kom efter endnu en rykker lørdag eftermiddag.

Vi blev dog ikke voldsomt meget klogere af deres svar, ligesom det ikke har været muligt at få svar på opfølgende undringer, som deres svar har kastet af sig.

'Selvfølgelig har det kostet'
- I siger, at I planter en masse træer i samarbejde med Verdensnaturfonden, og folk har i jeres app kunnet donere 5 kroner til at plante et træ. Hvor mange træer er der blevet plantet – f.eks. i forbindelse med sidste års udgave af festivalen? Har I dokumentation for det?

'Appen kom aldrig ordentlig i brug, da den opsatte backend-server var bygget forkert og derfor ikke kunne bære trykket. Og samarbejdet var med Climaider.'

- I har ikke været ude at sige, at I ikke længere planter træer – er I stoppet, eller fortsætter det?

Annonce:

'Efter afviklingen af ØreSound blev ledelsen og samarbejdspartnere klogere på, hvor og hvordan vores fokus skulle ligge ift. ESG, og vi besluttede sammen med GH Sustainability at skifte retning i vores bæredygtighed. Strategien er lagt fra 2022 til 2030.'

- Hvordan er jeres påståede afbrænding af metangas foregået? Har I dokumentation for, at en sådan afbrænding har fundet sted?

'Der er tale om CO2-pakke igennem samarbejdspartnere.'

- Efter sidste års festival har I sendt budget og resultatopgørelse til Københavns Kommune, men her fremgår der ikke udgifter for diverse tiltag som plantning af træer, afbrænding af metangas og andre bæredygtige tiltag, I har pralet med. Hvorfor?

'Tiltaget er gået direkte.'

- Har jeres bæredygtige tiltag slet ikke kostet jer noget?

'Selvfølgelig har det kostet.'

- Har jeres bæredygtige tiltag i jeres øjne været tilfredsstillende indtil videre?

'Når det kommer til bæredygtighed, kan vi aldrig stille os tilfredse, kun blive klogere på nye bæredygtighedsløsninger og testforsøg, som gør forskel, og så tage dem i brug.'

Annonce:

Tavse om økonomien

Ekstra Bladet ville gerne stille opfølgende spørgsmål til de mailsvar, men Frederik Kjærgaard tog efterfølgende ikke telefonen. Det lykkes dog igen at få svar på mail.

Følgende spørgsmål sendte vi til festivalen:

- I siger direkte på jeres hjemmeside (gengivet i bl.a. Gaffa), at samarbejdet er med Verdensnaturfonden. Hvordan hænger det sammen?

- Verdensnaturfonden kender intet til et direkte samarbejde med jer, som I ellers skriver på jeres hjemmeside. Har der været et samarbejde?

- Hvor mange træer er blevet plantet, og har I dokumentation for dette?

- (I forhold til metangas). Hvilke samarbejdspartnere? Og har I dokumentation for dette?

- 'Tiltaget er gået direkte', skriver du. Hvad betyder det?

- Hvor mange penge har I konkret betalt/doneret?

- I har afleveret regnskab og budget til Københavns Kommune, hvor diverse bæredygtige tiltag intet sted fremgår. Hvilken post har I gemt det væk under så?

- Hvor mange penge af jeres indtægter har I konkret betalt til de bæredygtige tiltag, I pralede med sidste år?

'Ældgammel pressemeddelelse'
Pressetalsmanden Frederik Kjærgaard har meget at se til under festivalen, og derfor har han ikke haft tid til at besvare spørgsmålene fuldt ud.

'Jeg måtte lige forstå, hvad I mente med Verdensnaturfonden – det er en ældgamle pressemeddelse,' skriver han og fortsætter:

'Men vi endte dengang med at tage samarbejdet med Climaider, sammen med et samarbejde med Københavns Kommune Bæredygtig Bundlinje, som også er synlige på vores hjemmeside.'

Ekstra Bladet har spurgt, om der nogensinde har været et samarbejde med Verdensnaturfonden, men det har vi i skrivende stund ikke fået svar på. Hvorfor de offentliggjorde ét samarbejde og i stedet indgik et andet er også fortsat uklart.

Heller ikke hvordan det økonomiske giver mening, har det været muligt at få en opklaring på.

'Siden dengang har der været udskiftning i personale, samarbejdspartnere og strategi (ja ... sågar også navn).
Både træplantning og metangas var i samarbejde med Climaiders klimaprojekter; Biogas, Kina & Climaider-skoven på Madagaskar. Og at dykke ned i regnskaber med økonomiafdelingen må simpelthen vente til en anden dag. Vi står midt i en festivalafvikling?' skriver han.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Det er farligt at leve, du kan dø af det
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: