Josephine Philip: Fem plader der ændrede mit liv

Den plade- og koncertaktuelle Darkness Falls-sangerinde peger på en håndfuld plader, hun aldrig glemmer

Josephine Philip udgør den ene halvdel af duoen Darkness Falls, der på mandag udsender sit andet album 'Dance and Cry'. (Foto: Jette Jørs)
Josephine Philip udgør den ene halvdel af duoen Darkness Falls, der på mandag udsender sit andet album 'Dance and Cry'. (Foto: Jette Jørs)

Josephine Philip , der tidligere har spillet med bandene JaConfetti og Farvelachic samt turneret med Trentemøller,  udsender på mandag  det andet album 'Dance and Cry' med duoen Darkness Falls, som hun har sammen med Ina Lindgreen. Og allerede fredag 13. marts kan man høre dem spille på Sónar Copenhagen festivalen i Koncerthuset i København. I den anledning har vi bedt hende fortælle om fem plader, der har gjort en forskel i hendes liv.

Nina Simone: ‘The Blues’ (1991)

 - Nina Simone er en af mine meget store helte. Hun havde for det første en helt vanvittig stemme, og så havde hun en inderlighed i sit udtryk, som kun de færreste besidder. Jeg havde en periode, hvor jeg købte alt, hvad jeg fandt på min vej af hende på vinyl. Hver gang jeg var ude og rejse skulle jeg lige ind i en second hand pladebutik og se om de havde noget med hende. Jeg tror, jeg var i starten af 20’erne, da jeg begyndte at interessere mig for hende. Til at starte med var det primært hendes vokal, jeg havde lyst til at dykke ned i, fordi den er så speciel og fordi den rammer lige ind i den melankolske del af mit hjerte, som inspirerer mig, og som putter mig i en sindsstemning, hvor jeg både kan slappe af, men også får lyst til at skabe. Det er måske et lidt sjovt album at have på listen, fordi hun har lavet meget andet, men det var første album, jeg købte med hende, og derfor har det en ret speciel betydning for mig. 

 

Portishead: 'Dummy' (1994)

 - Jeg må havde været ca. 13 år, da det her album udkom. Det var lige omkring det tidspunkt jeg gik fra at være barn til teenager. Jeg husker tydeligt første gang, jeg hørte det. Jeg var dybt fascineret. Jeg havde ikke rigtig lyttet til noget, der lød som det her før, og jeg blev virkelig ramt af Beth Gibbons vokal. Der var noget mystik over hende som tiltrak mig, og stemningen i musikken kunne noget helt specielt. Det er et album, der er mindst lige så godt i dag, som da det udkom, og det er sjovt, hvordan musik man har lyttet meget til i en bestemt periode af sit liv, kan fremkalde så mange følelser og minder fra dengang, når man lytter til det igen. Jeg har set dem live to gange, først på en festival, hvor jeg havde spillet med Trentemøller, dengang jeg turnerede med ham, og efterfølgende på Roskilde festivalen. Det var nogle meget specielle oplevelser.

Djämes Braun udsender i dag albummet 'Modgift' (Foto: PR-foto) DK MusikNYT Djämes Braun: Fem plader der ændrede vores liv

Nick Cave: 'Push the Sky Away' (2013)

 - Tidligere kendte jeg ikke så meget til Nick Cave. Jeg har altid synes han var sej og virkelig cool, måske en af de mest cool mænd i showbiz og jeg kendte også en del af hans musik, men det var først da jeg hørte ’Push the Sky Away’, at jeg var helt solgt. Min kæreste opfordrede mig til at lytte til albummet, da det udkom, og jeg var fuldstændig blown away. Der er noget helt specielt over sangene og den måde albummet er produceret på, som jeg synes er vildt inspirerende. Det er et album jeg gentagende sætter på, hvis jeg har brug for at blive inspireret til selv at lave musik eller bare slappe af

Jeg har oplevet ham live flere gange tidligere, og har set ham optræde to gange med lige præcist det her album, og det var for mig fuldstændig fantastisk. For lige at sætte en ekstra prik over i’et, var det også en stor oplevelse at se filmen ’20.000 Days on Earth’, da den jo lige præcis handler om tilblivelsen af det album. Den kan virkelig anbefales hvis ikke man allerede har set den, meget inspirerende.

 

Fiona Apple: 'When the Pawn...' (1999)

 - Da jeg var 17 år, var jeg på sprogskole i Frankrig sammen med to af mine bedste veninder. Vi var der i tre uger, og havde den sjoveste tur. Vi mødte en pige fra New York, som introducerede mig for det her album. Vi hørte stort set ikke andet i de tre uger. Ligesom nogen af de andre kvinder, der er blandt de albums jeg har valgt, har Fiona Apple og en stemme, som er meget speciel og hun har noget på hjerte. Pigen fra New York har jeg holdt kontakt med lige siden, og hun spiller også musik. Hun var i København en længere periode, hvor hun var med på turne med mit gamle band Favelachic. Jeg kendte ikke til Fiona Apple og det gjorde mine veninder heller ikke, faktisk var der ingen af mine venner derhjemme, der kendte hende, og det åbnede op for nysgerrigheden for at der er en verden uden for, og at der var så meget musik derude der skulle opdages (og så skal man lige huske, at der på det tidspunkt ikke var Spotify og andre tjenester, der gør det meget nemmere at opdage ny musik.)

 

Maggie Björklunds evner på pedal steel guitar er også stærkt efterspurgte i instrumentets hjemland USA. (Foto: PR-Foto) DK MusikNYT Maggie Björklund: Fem plader der ændrede mit liv

The Knife: 'Silent Shout' (2006)

 - Tilbage i 2006 var jeg inde og høre The Knife i Store Vega. Så vidt jeg husker, var det lige omkring udgivelsen af deres album ’Silent Shout’. The Knife har virkelig gjort et stort indtryk på mig, specielt med albummet ’Silent Shout’. Deres lyd kunne noget helt specielt. Blandingen af genrer og deres kompromisløshed i forhold til ikke at ville være en del af mainstreamkulturen var fascinerende.  Koncerten var fuldstændig banebrydende. Jeg stod nærmest pacificeret gennem hele deres performance, fordi det var så vild en oplevelse. Hele den måde at musikken og det visuelle gik op i en højere enhed på – jeg havde aldrig set noget lignende. Jeg var vild med hele mystikken omkring dem. Der var efterfest i loungen, og jeg spillede med min gode veninde Carla Cammilla Hjort, som jeg havde lydsystemet ’Dullen og Dyken’ med, og vi var helt høje over, hvor fedt det havde været at se dem live.

 

 

 

2 kommentarer
Vis kommentarer