Kamæleonen Beck kravler ind i Bøgeskoven

Den amerikanske multiinstrumentalist Beck navigerer musikalsk i en verden, hvor genrer ikke eksisterer

Beck slog sit navn fast i folkemunde i starten af 1994, hvor drivert-hymnen 'Loser' fra albummet 'Mellow Gold' blev kendingsmelodien for det årtis alternative ungdomsgeneration. (Foto: All Over Press)
Beck slog sit navn fast i folkemunde i starten af 1994, hvor drivert-hymnen 'Loser' fra albummet 'Mellow Gold' blev kendingsmelodien for det årtis alternative ungdomsgeneration. (Foto: All Over Press)

Lørdag strømmer en af Smukfests mest uforudsigelige og vidtspændende koncerter ud af højttalerne under bøgebladene.

Det sker, når genreblanderen Beck, der på den ene plade lyder som et barn af Bob Dylan og på den næste byder op til breakdance og rap, slår et smut forbi festivalen i Skanderborg.

Den amerikanske altmuligmusikers tre årtier lange karriere er genremæssigt uden egentlig ensidet identitet.

Tager man et kig nedover Smukfests hovednavn, 45-årige Beck Hansens, diskografi, finder man en collage af alt fra folkemusik, funk, soul, hip hop, psykedelisk og stort set alt ind imellem.

Singer-songwriteren Beck slog sit navn fast i folkemunde i starten af 1994, hvor drivert-hymnen 'Loser' fra albummet 'Mellow Gold' blev kendingsmelodien for det årtis alternative ungdomsgeneration.

'Mellow Gold' blev samme år fulgt op af 'One Foot in the Grave', der viste Becks alsidighed og lagde grundstenene til den kommercielle storsælger 'Odelay' fra 1996, der bød på Becks andet megahit 'Devil's Haircut', og solgte mere end fire millioner plader.

Da Beck sidste år spillede på festivalen Coachella, skrev engelske The Telegraph, at 'Beck åbnede med et par hits fra et par årtier siden - 'Loser' og 'Devil's Haircut' - som lød så friske, som var de indspillet i sidste uge'.

Koncerten i Coachella endte i øvrigt med, at festivalen til sidst slukkede for strømmen, fordi han spillede over aftalt tid. Det var Beck ligeglad med og dansede videre på den mørke scene.

Efter 'Odelay' udgav Beck seks album, før han i 2014 sendte 'Morning Phase' på gaden, der indbragte ham to Grammy-priser for årets bedste album og årets bedste rock album.

Politikens musikanmelder Simon Lund kvitterede med fem ud af seks stjerner og kaldte albummet mageløst.

En rygskade satte kortvarigt Beck på sidelinjen, og han måtte holde en længere pause fra scene og studie. Med det nye album og de efterfølgende koncerter, er han tilbage, så vital som nogensinde.

Ved siden af karrieren er han gift med skuespillerinden Marissa Ribisi og er medlem af scientologi-religionen.

Ekstra Bladets musikanmelder Henrik Queitsch anmelder Becks koncert i aften.

4 kommentarer
Vis kommentarer