Katinka: Fem plader der ændrede mit liv

Den plade og koncertaktuelle sangerinde om en håndfuld plader, der gjorde en forskel

Katinka vandt i 2015 KarriereKanonen og spiller på flere af årets mange festivaler. (Foto: Playground Music)
Katinka vandt i 2015 KarriereKanonen og spiller på flere af årets mange festivaler. (Foto: Playground Music)
Følg Musik
Følg DK MusikNYT

24 -årige Katinka Bjerregaard er sangskriver og frontfigur i den dansksprogede kvartet Katinka, som ud over hende består af  Marie Christiansen på kor og synth, Lucas Rundblad på keyboard, bas og sampler samt guitarist og producer Simon Ask. Gruppen debuterede i 2014 med ep’en 'I Røntgen'. I 2015 vandt Katinka DR’s talentudviklingsprogram KarriereKanonen og udgav tidligere på måneden deres anden mere end løfterige ep 'Lufthuller'. De er for tiden i gang med en større danmarksturne og senere kan man opleve dem på festivalerne i Jelling, Roskilde og Skanderborg. Vi har bedt sangerinden om at hive fem plader frem fra reolen, der har haft en særlig betydning.

Lou Reed: 'Berlin' (1973)

- Det er jo det vildeste koncept-album! Jeg ved godt, det ville være lige til højrebenet at vælge 'Transformer', men jeg har bare en kæmpestor svaghed for den her hybrid af et album. Det er en fuldstændig klar historie igennem alle numrene, det er sådan en skam, at det aldrig er blevet til en teaterforestilling. Den gad jeg godt at se, og jeg ville græde mig igennem det hele, især nummeret 'Caroline says II', der køligt beskriver livets nederlag.

 

Bright Eyes: 'Cassadaga' (2007)

- Jeg kunne faktisk nærmest nævne alle Bright Eyes' album, for alle hans plader har et nyt og spændende ordunivers, som man bliver smidt direkte ned i. 'Cassadaga' er en rodebutik af helt fantastiske sange og historier. Conor Oberst forstår at bøje ordene på den helt rigtige måde, og min dagbog er fyldt med citater fra hans sange. Der er altid en sang, der passer.

Niklas Schneidermann: Fem plader der ændrede mit liv

Martha Wainwright: 'Martha Wainwright' (2005)

- Dette er det perfekte album til en vred singlepige med selvhads-problemer, og jeg har brugt det lidt som en ordbog, siden jeg var 17 år. Der er både de smukke og følsomme sange med det klassiske knuste hjerte i kufferten. Men også nogle lækre raserianfald med linjer som 'Well her tits were higher than mine with a waist that is sugar fine, I heard she can read and write too and she is getting a degree in fucking you'. Uh, det er dejligt!

 

Pulp: 'Different Class' (1995)

- Jeg har altid været håbløs bagud, og jeg kom lige præcis for sent til britpop-bølgen. Men det har ikke stoppet mig, og jeg har siden jeg var 13 år ELSKET Pulp. Og så er albummet 'Diferent Class' en perfekt beskrivelse af altid at vælge det korteste strå i kærligheden og i livet. En hyldest til alle de skæve og til forstæderne i England. Og så er Jarvis Cocker et af de sejeste mennesker i verden.

Ebbot Lundberg: Fem plader der ændrede mit liv

David Bowie: 'The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars' (1972)

- Åh, allerede ved første nummer bliver du fuldstændig væltet omkuld! Det er det vanvittigste første nummer, jeg hører det altid to gange. Bowie beskriver på den ondeste måde, hvordan mennesker reagerer, når de finder ud af at jorden går under om fem år. Han beskriver alt volden og panikken, men også den ene person, der sidder og griner med en milkshake. Det er en sindssyg sang, jeg får helt gåsehud. Ja, og så er det selvfølgelig også albummet med sange som 'Starman' og 'Rock’n’ Roll Suicide'.

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Qatar er et diktatur, styret af emiren og et præsteskab med rod i shariaen

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind