Koncertarrangør sender millioner i skattely

Den danske koncertarrangør ICO Concerts har de seneste to år sendt 16 millioner kroner til et firma i Cypern. Oplagt skattely lyder det fra flere eksperter

ICO Concerts har stået for store koncerter i Danmark igennem tiden. Tidligere i 2017 hev ICO Concerts legendariske Rolling Stones til Telia Parken. Foto: Per Lange
ICO Concerts har stået for store koncerter i Danmark igennem tiden. Tidligere i 2017 hev ICO Concerts legendariske Rolling Stones til Telia Parken. Foto: Per Lange

Gennem en snørklet virksomhedskonstruktion flytter ICO Concerts, der er en af Nordens største koncertarrangører, millioner af kroner til Cypern, der ifølge flere eksperter er et kendt skattely.

Det kan Ekstra Bladet i dag fortælle, efter Danmarks Radio har påvist, at scenearbejdere blev aflønnet med sorte penge til ICO’s koncerter.

Se også: DR afslører: Koncerter ramt af skandale

Når man besøger ICO Concerts hjemmeside, oplyser arrangøren, at selskabet bag hedder ICO ApS. Det findes imidlertid ikke i de danske registre, men det gør i stedet et spindelvæv af halvtomme selskaber, der i sidste endte leder til Max Holding II ApS, som koncertarrangøren står bag.

I to år har holdingselskabet betalt 16 millioner kroner i udbytte til et cypriotisk firma, som ICO Concerts direktør, Kim Worsøe, ejer og er direktør i.

Cypern har gode aftaler
Da Cypern ligger i EU, skal Kim Worsøe ifølge EU-regler ikke betale udbytteskat, når han overfører pengene til det cypriotiske firma.

Se også: Arrangør frygter fusk i Royal Arena

Ifølge skatteadvokat Torben Bagge ligger den virkelige fidus i at sende millionerne videre til andre lande, som Cypern har gunstige skatteaftaler med.

- Man vælger at gøre det på den måde, hvis man har tanker om, at pengene i sidste ende skal lande et sted uden for EU, siger han og fortsætter:

- Cypern har typisk nogle gode dobbeltbeskatningsoverenskomster med andre lande og interne regler, der gør, at når du flytter pengene videre til et andet land, skal du ikke betale særlig meget skat, og på den måde bliver den samlede transaktion meget lidt beskattet.

Selv om Kim Worsøe er dansk direktør, bor han i Monaco, som ligeledes er et skatteparadis, slår skatteadvokat Michael Bjørn Hansen fast.

- Der er ikke tvivl om, at Cypern og Monaco kan være glimrende steder at sende sine penge hen. Der betaler man stort set ingen skat. Og han kan sagtens trække udbyttet fra Cypern til Monaco, hvor han eksempelvis kan have en privat bankkonto, og så er det ude af hans firma, siger Michael Bjørn Hansen.

Kim Worsøe er ejer og direktør i det cypriotiske firma, der har fået 16 millioner kroner i udbytte de seneste to år. Skærmbillede af myndigheders hjemmeside.
Kim Worsøe er ejer og direktør i det cypriotiske firma, der har fået 16 millioner kroner i udbytte de seneste to år. Skærmbillede af myndigheders hjemmeside.

Organisation: Kendt skattely
Ifølge den internationale organisation Oxfam, der i årtier har bekæmpet fattigdom og arbejder for at skabe lighed, er Cypern et kendt skattely.

Det fremgår af en rapport, som organisationen udgav i slutningen af 2016.

Her figurerer Cypern på en 10.-plads over verdens skattely. De øvrige kandidater er lande som Bermuda, Caymanøerne, Singapore og Hongkong.

Organisationen uddyber i sin rapport, at man kan betegne Cypern som skattely med hensyn til landets lave indkomstskat og manglende deltagelse i international informationsudveksling.

– Det er et af de steder, som bliver anvendt som skattely. Cypern er hjemsted for en del af verdens spilleudbydere, og så har landet gennem tiden været brugt til at hvidvaske russiske penge, siger Lars Koch, der er international chef i Oxfams danske afdeling, Oxfam IBIS.

Kim Worsøe: Jeg betaler selvfølgelig ikke mere skat, end jeg skal

Ejer og direktør i ICO Concerts og det cypriotiske firma Kim Worsøe slår fast, at han er udlandsdansker, efter han for 14 år siden emigrerede til Monaco og blev gift med Isabell Kristensen.

- Mine skatteforhold er derfor styret af helt andre regler end dem, der gælder for danskere, som etablerer selskaber i udlandet, eftersom jeg ikke er dansk skatteborger og ikke har været det i mange år, siger Kim Worsøe.

Hvorfor overfører du overskuddet til Cypern, som er et kendt skattely?

- Det er min rådgiver, der har rådet mig til at investere i Cypern, fordi det er et EU-land, og fordi jeg har andre forretninger der, svarer Kim Worsøe.

Er det et forsøg på at betale så lidt skat af overskuddet fra koncerterne som muligt?

- Nej, både jeg og virksomhederne betaler jo netop skat i Danmark.

- Jeg betaler den skat, som jeg er forpligtet til at betale der, hvor jeg har forretning. Det kan jeg forsikre dig for, men jeg betaler selvfølgelig ikke mere skat, end jeg skal.

Bruger du denne konstruktion til at kanalisere overskuddet videre til andre lavt beskattede lande uden for Europa?

- Nej, for jeg har ingen virksomheder uden for Europa.

- Derudover kan jeg ikke sige mere, end det jeg allerede har sagt. Jeg ikke er dansk skatteborger, fordi jeg har boet i udlandet i 14 år.

-  Jeg laver forretning i udlandet, og mine rådgivere i udlandet har rådet mig til at gøre det på denne måde.

Risikerer at få myndigheder på nakken

Der er ikke noget ulovligt i at sende sine penge til Cypern, der er et EU-land. Men benytter ICO Concerts med Kim Worsøe som direktør udelukkende Cypern som transitland, risikerer han at få myndighederne på nakken, lyder det samstemmende fra eksperter.

- Hvis det er en forudsagt plan, at pengene bare skal strømme igennem Cypern og videre til et land uden for EU, anskuer danske myndigheder det, som om at pengene er blevet flyttet direkte til landet uden for EU, og så skal man betale 27 procent i udbytteskat, siger skatteadvokat Torben Bagge.

Også skatteadvokat Michael Bjørn Hansen vurderer, at man kommer i problemer, hvis man bruger EU-lande som Cypern udelukkende som mellemstation.

– Hvis der er realitet i transaktionerne, og der er en reel ledelse i de udenlandske selskaber, er det fuldt lovligt, men hvis der ikke er en reel ledelse i et selskab, der er registeret i udlandet, og den faktiske ledelse sidder i Danmark, vil der være dansk skattepligt, lyder det fra skatteadvokat Michael Bjørn Hansen.

Scenearbejdere betalt sort

I dokumentaren ’Afsløret – de sorte koncerter’ viste DR for nylig, at scenearbejdere ved tre af ICO Concerts danske koncerter er blevet aflønnet med sorte penge.

Over for Ekstra Bladet forklarede ICO Concerts direktør, Kim Worsøe, at han har fyret alle underleverandører, der stod for at hyre og aflønne scenearbejderne, og at det er tæt på umuligt for ham at kontrollere, om underleverandørerne betaler sort.

- (...) Vi har svært ved at kontrollere, om de ansatte honorerer deres ansatte efter reglerne. Det er præcist det, der er sket her, sagde Kim Worsøe.

Men det er sort snak, mener 3F’s formand i København, Bjarne Høpner.

– Så har man ikke styr på sin egen organisation eller virksomhed, hvis man er totalt uvidende. Han er øverste direktør for en kæmpe koncern, og hvis han ikke ved, hvordan økonomien hænger sammen, er han ikke egnet til at drive den virksomhed, lyder det.

– Det er simpelt hen en fantastisk dårlig undskyldning for at ikke at påtage sig forpligtigelser over for de mennesker, der sørger for, at man kan tjene så mange penge, tilføjer han.

Gift med kendt designer

Kim Worsøe sammen med Isabell Kristensen til Det europæiske melodi grand pris i 2001 i Parken i København. Foto: Morten Bjørn Jensen
Kim Worsøe sammen med Isabell Kristensen til Det europæiske melodi grand pris i 2001 i Parken i København. Foto: Morten Bjørn Jensen

Kim Worsøe bor i Monaco sammen med sin 53-årige kone, designeren Isabell Kristensen.

Her kan de mod betaling af vanvittige kvadratmeterpriser nyde godt af fyrstedømmets stort set ikke-eksisterende indkomstskat.

Koncertarrangøren og designeren mødte hinanden under et modeshow i Danmark, hvor Kim Worsøe stod for musikken. Siden da har de dannet par og blev gift i 2010 i Las Vegas.

DR sender anden del af dokumentaren 'Afsløret - De sorte koncerter' mandag kl 20.45.

44 kommentarer
Vis kommentarer