Larsens triumf: Laver hit fra graven

Biografien om legendens unge år er et sikkert hit fuld af sjove anekdoter og charmerende livsglæde

7. oktober var der stor mindekoncert for Larsen på Rådhuspladsen i København. Ekstra Bladet fangede nogen reaktioner fra tilskuerne, da de vi var til stede på pladsen her. Foto/producer: Tariq Mikkel Khan/Kristian Hansen

Jens Andersen: 'Kim Larsen - Mine unge år'. 326 sider. 350 kr. Politikens Forlag

Det er kun godt to måneder siden, at nationalskjalden forlod os. Men allerede nu kan vi dulme savnet efter gavflaben med den underholdende og rørende biografi: ’Kim Larsen - Mine unge år'.

Kim Larsen gav os de smukkeste sange, men han var aldrig meget for at lade offentligheden glo ind i sit privatliv. I biografien får vi spillemandens egen historie fortalt med hans egne ord. En historie, der strækker sig fra fødslen og frem til Gasolin’s første koncerter i slutningen af 1960´erne.

Planen var oprindelig, at biografien skulle omfatte hele Larsens liv og karriere, men sangerens bortgang satte desværre en stopper for den plan. I stedet er bogen blevet en detaljeret beskrivelse af Larsens barn- og ungdom. En historie, som ikke tidligere er blevet fortalt.

Larsens stemme i øret
I bogen er det kun Larsen, der kommer til orde, hvilket giver god mening. Larsen er nemlig en fremragende fortæller med en knivskarp erindring, som bliver krydret med et lunt, selvironisk blik, når det gælder hans egne ømme punkter og svagheder. Sproget i bogen er umiskendeligt Larsens, og for det indre øre hører man tydeligt sangerens stemme, når tøserne bliver mødt med et: ’Skal du med hen ad gaden, søster?´.

Flere steder i bogen afmonterer Larsen imidlertid myten om den selvsikre gavflab. I sin ungdom var han både genert og usikker, og i forhold til damerne kom han sent i gang: ’Jeg havde haft kyssetøjet fremme, men aldrig bukserne nede’.

Derfor frygtede Kim Larsen pressen

Biografien er mest en fortælling om Kim Larsens opvækst i Københavns Nordvestkvarter med moderen Eva og den uregerlige storebror Tore. Men bogen giver også et glimrende tidsbillede af Danmark i 1950´erne og 60´erne og det ulmende ungdomsoprør. Selv var Larsen alt for konservativ til at deltage aktivt i ungdomsoprøret. Og at gøre oprør mod mor-Eva gav slet ingen mening.

En del bogsider bliver brugt på at skildre moderen og hendes familie på Fyn, mens faderen, Alfred, og hans spritter-familie bliver klaret på et par sider. ’Don Alfredo’, som de to brødre kaldte deres far, skred fra familien, da Kim Larsen var fem år, og sønnerne så ham aldrig siden.

Musikkens dæmoner
Biografien bruger desværre ikke meget krudt på, hvad det betød for Larsen, at han voksede op uden en far. I stedet hyldes moderen for at skabe et trygt barndomshjem. Et hjem, hvor pengene var små, men hvor der var menneskeligt og mentalt højt til loftet, og hvor Larsen lærte: ’At slynglerne er de sjoveste’.

Kim Larsen døde midt under sit sidste store projekt

Kim Larsen følte sig malplaceret i gymnasiet, hvor pigerne kaldte ham ’Kimpanse’, og han kedede sig bravt på lærerseminariet. En ren åbenbaring blev et ophold på Askov Højskole, hvor han fik forfatterdrømme og skrev en - aldrig udgivet - murstensroman med den meget Larsen´ske titel: ’En dags lykke’.

Tilbage i København tog ’musikkens dæmoner’ over. Men vejen til en musikkarriere blev bumlet, indtil Larsen mødte ’den skeløjede halvsvensker’, Wili Jønsson. Et venskab, der er varmt og kærligt skildret i biografien.

Resten af historien - og sangene - kender vi. Nu er vi også blevet en del klogere på manden bag de musikalske mirakler.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

En fuldtonet skandale