L.I.G.A-stjerne slår på trommer for flygtninge

Musikeren håber, at danskere vil bibeholde det positive og nysgerrig syn på udlændinge og flygtninge

Ihan Haydar har ikke boet hele sit liv i Danmark. Hun er trommeslager i bandet L.I.G.A. (Foto: Helena L. Quist)
Ihan Haydar har ikke boet hele sit liv i Danmark. Hun er trommeslager i bandet L.I.G.A. (Foto: Helena L. Quist)

Ihan Haydar, der er trommeslager i det prisvindende band L.I.G.A, som blandt andre Remee står bag, har lagt en rørende besked på Facebook med hashtagget EngangVarJegFlygtning.

- Jeg synes, det er nødvendigt, at de mennesker, som har klaret sig godt, står frem i lyset. Nu har der været så meget negativitet omkring flygtninge og udlændinge generelt. Så jeg synes, det var min pligt at bidrage til debatten, fortæller Ihan Haydar til Ekstra Bladet og fortsætter:

- Jeg er et levende bevis på, at hvis man tager hånd om flygtninge, skal der nok komme noget godt ud af det. Det beviser mig og mine brødre.

Kom til Danmark for 11 år siden
Her fortæller hun om, hvordan hun sammen med sine forældre og to brødre blev modtaget, da hun kom fra Irak til Danmark for 11 år siden. Hendes far fik asyl i Danmark og kort tid efter fik han familiesammenføring, således Ihan Haydar, hendes mor og to brødre også kunne komme til Danmark.

Og hun husker det som, at de blev taget rigtig godt i mod:

- Dagen efter vi kom til Danmark, startede mine brødre og jeg i skole. Jeg var 10 år, min storebror var 12 og min lillebror var 6. Mine to brødre og jeg kom i en såkaldt 'modtagerklasse' på Glumsø skole, hvor vi var de eneste elever og hvor vi havde to lærere med os konstant, skriver hun i sit indlæg og fortsætter:

- I modtagerklassen anvendte vores lærere andre måder at lære os det danske sprog på. De gjorde det interessant, sjovt og lærerigt. Vi var sjældent i klasseværelset. De tog os nemlig ud på udflugter, hvor vi udover at lære sproget, også lærte om landet. Vi var iblandt danskere - så hvad de gjorde og lærte om deres liv. Vi tog billeder mens vi var ude, og når vi kom tilbage til klasseværelset, printede vi billederne ud og skrev sætninger til hvert billede.

Hun fortæller, at det var simple sætninger såsom 'Ihan leger med sandet. Ali kigger på.' Og efter kun to måneder havde Ihan Haydar og hendes to brødre komme i de almindelige klasser.

- Kommunen gjorde derudover alt for at vi ikke manglede noget. De sørgede for at vi kunne gå til sport i vores fritid kvit og frit. De stillede endda en taxa til rådighed - en taxa der kørte os frem og tilbage i skole i hele de første to år. Hold op et dejligt land, tænkte vi!!!

Men Ihan Haydar mener ikke den virkeligheden, hun mødte og oplevede for 11 år siden på nogen måde stemmer overens med den virkelighed, som flygtningen møder i dagens Danmark.

Den billige kebab blev skiftet ud med sushi, da L.I.G.A. torsdag aften vandt en Gaffa-pris. (Foto: Henning Hjort) DK MusikNYT Dansk succes-band droppede kebabben

Ihan Haydar sammen med de to andre bandmedlemmer. (Foto: Mogens Flindt)
Ihan Haydar sammen med de to andre bandmedlemmer. (Foto: Mogens Flindt)
 

Og selv hun og hendes to brødre kan flydende dansk og er velintegrerede, har ingen af dem fået dansk statsborgerskab.

- Jeg blev endda truet med at blive smidt ud for et par år siden da jeg søgte om den permanente opholdstilladelse - de syntes ikke at jeg var en 'aktiv medborger'.

- Det var lige efter at jeg havde vundet Dansk Melodi Grand Prix med Soluna Samay i 2012 og var i Aserbajdsjan for at repræsentere Danmark... Det var åbenbart ikke dansk nok. Så vær ikke bange for at reglerne ikke er stramme nok allerede - for det er de! skriver hun i sit Facebook-opslag.

Underholdning Succes-trommeslager: Jeg kunne lige så godt have været død

Hun ville ønske, at alle de flygtningen, der kommer til landet i dag, kan få den samme velkomst, som hendes familie fik.

- Det må være så ærgerligt at komme hertil som flygtning, hvor man føler sig uønsket. Det tror jeg, der er mange, der føler, siger hun til Ekstra Bladet.

I indlægget slutter hun af med:

- Flygtninge i dag bliver set som en 'byrde', der kun kommer her for at nasse på systemet. Det er et trist menneskesyn som Danmark ikke fortjener at være kendt på. Det Danmark jeg kender er meget smukkere end det.

- Tænk jer om før I sætter jeres kryds i morgen. #EngangVarJegFlygtning

21 kommentarer
Vis kommentarer