Love Shop: Overlever to dødsfald

Den dramatiske historie om det københavnske band fortælles i smukt udført ny bog

Jens Unmack fortsætter med Love Shop. (Polfoto)
Jens Unmack fortsætter med Love Shop. (Polfoto)

Hvis man interesserer sig for rock-litteratur, er der masser at gå på opdagelse i i disse år. Bands  og solister får deres livsværk dokumenteret i biografier, og den seneste handler om gruppen Love Shop, der har været mere igennem end de fleste.

'Himmelflugt og Højdeskræk' er titlen på et smukt indbundet, stort og tungt værk (svær at læse i sengen) om københavner-gruppen, som journalist og forfatter Tommy Heisz med hjælp fra folk omkring bandet har vendt hver en sten omkring.

En fortælling om op- og nedture, stoffer, brudte venskaber - og dødsfald, som dog ikke har forhindret den sidst overlevende i den faste gruppe, sangeren og sangskriveren Jens Unmack, i at puste nyt liv i bandet her på 25 året for den første single og album.

Jens Unmack har oplevet mere end de fleste med sit band. (Foto: Thomas Sjørup)
Jens Unmack har oplevet mere end de fleste med sit band. (Foto: Thomas Sjørup)
 

Sammen med guitaristen, produceren og lyd-nørden Hilmer Hassig og mundharpespilleren Henrik Hall udgjorde Jens Unmack det meste af tiden den faste kerne i Love Shop. En noget usædvanlig instrument-sammensætning, men de øvrige roller blev udfyldt af tilkaldt personale, når der skulle laves plader og koncerter.

Diktatorisk i studiet
Og selvom Love Shop aldrig har væltet hitlisterne, så er det dog blevet til en stribe sange, f.eks. 'Copenhagen Dreaming' og 'En Nat Bliver Det Sommer' - som mange kan nynne med på, og en trofast fan-skare har altid sørget for, at det blev en fest, når gruppen spillede rundt om i landet.

I de første mange år var Love Shop et harmonisk foretagende, hvor de tre medlemmer og deres hyrede hænder også var venner, når lamperne slukkedes på scenen og i studiet.

Se også: Love Shop i granatchok

Se også: Loveshop: Ægte kærlighed

Men efterhånden blev det mere problematisk, og det er her, bogen kommer helt tæt på. Hilmer Hassig udvikler et kokain-og alkohol-misbrug og et diktatorisk gen. Han forskanser sig i studiet og kan bruge dage og uger på at splitte de enkelte numre ad og samle dem igen, så Unmack og Hall knapt kan genkende, hvad de har indspillet.

Hilmer Hassig, Jens Unmack og Henrik Hall. (Polfoto)
Hilmer Hassig, Jens Unmack og Henrik Hall. (Polfoto)
 

Bearbejdet til ukendelighed
Hassig betragter dybest set de to andre som nogle glade amatører, mens han selv har fuldstændig styr på tingene.

Når han sad alene i studiet og fiflede med sangene, kom der som regel joints - eller det, der var værre -og sprut på bordet, og så fik han det spark, der gjorde, at han fungerede fint i en halv eller hel time, hvorefter han var for udmattet  til at gøre mere, hedder det i bogen.

Se også: Love Shop i dvale

Som Jens Unmack fortæller det:

'I de korte tidsrum, hvor han fungerede, lavede han så til gengæld nogle virkelig gode ting ind i mellem. Problemet var bare, at når vi så kom derop nogle dage efter, så havde han ødelagt det igen. Når han vågnede dagen efter, begyndte han at sidde og rense det op og bearbejde det til ukendelighed. Det var, som om han var besat af, at det hele skulle stå så perfekt, at han  lavede en masse indgreb, der kvalte selve sangen'.

Henrik Hall var tydeligt mærket af sin sygdom til sidst. (Foto: Anthon Unger)
Henrik Hall var tydeligt mærket af sin sygdom til sidst. (Foto: Anthon Unger)
 

Konflikt står tilbage
Til sidst blev stemningen så uudholdelig, at Jens Unmack forlangte en pause, hvor han kunne lave et solo-album efter sit eget hoved. Så meddelte Hilmer Hassig, at han forlod bandet, og i de fire år, der gik, indtil Hassig blev kørt ihjel på Falkoner Allé i 2008, vekslede han og Unmack ikke et ord med hinanden.

'Der er mange, der har spurgt, om ikke det var mærkeligt, da han døde. Og jo, det var det. Nu fik vi aldrig løst vores konflikt. Det er den, der bliver stående, og det er trist', siger Jens Unmack.

Hassigs dødsfald førte dog det gode med sig, at Hall og Unmack startede Love Shop op igen med bl.a. den tidligere Gnags-guitarist Mika Vandbiorg i Hassigs udøvende rolle, men det var på lånt tid. Henrik Hall havde i flere år gået rundt med en kræft-diagnose, og i januar 2011 døde han.

Svar til skeptikerne
Mange bands ville ikke have overlevet to så tragiske begivenheder, men Unmack valgte at fortsætte - også som en slags terapi, hvor han også skulle forholde sig til sin utroskab med kærestens bedste veninde.

'Selvfølgelig  er der folk, der mener, at vi ikke bør fortsætte. Men det kan en tilfældig anmelder eller en af Hilmers gamle venner i mine øjne kun have en ligegyldig mening om. Det betyder ikke noget for mig. Med de tre album, vi indtil videre har lavet i denne omgang, synes jeg, vi har bevist til fulde, at vi har vores berettigelse', fastslår Unmack overfor skeptikerne.

'Himmelflugt og Højdeskræk - Histyorienom Love Shop' af Tommy Heisz. 248 sider. 299,95 kroner. Forlaget Turbine)

23 kommentarer
Vis kommentarer