Mattias fra Dúné: Fem plader der ændrede mit liv

Den single- og tv-aktuelle sanger om en håndfuld plader, der gjorde en forskel

27-årige Mattias Kolstrup arbejder p.t. sammen med resten af Dúné på gruppens fjerde album. (Foto: Kenneth Meyer)
27-årige Mattias Kolstrup arbejder p.t. sammen med resten af Dúné på gruppens fjerde album. (Foto: Kenneth Meyer)

Skive-bandet Dúné, som i dag er reduceret til en trio efter guitaristen Danny Jungslunds exit, udsender efter et par års tavshed i dag singlen 'Trying To Get To You', der ifølge gruppen selv markerer et mere hiphop-inspireret lydbillede. Forsangeren Mattias Kolstrup er endvidere aktuel i tv-serien 'Toppen af Poppen' sammen med bl.a. Shaka Loveless, Lars Lilholt og Sebastian. Vi har bedt ham fortælle om fem af de plader, der har haft storst betydning for ham.  

The Beatles: 'Revolver' (1966)

 - Det måtte jo ske at de fire Liverpool-drenge fandt ind på denne liste. De er svære at komme udenom. Der var noget helt igennem mytisk over disse støvede, gamle lp’er, min far havde stående på hylden. Beatles havde sådan en fundamental påvirkning på mig som barn, at det stadig gennemsyrer alt, hvad jeg laver. Jeg kunne ligeså godt have valgt 'Sgt. Peppers', 'A Hard Days Night' eller 'Abbey Road'. 'Revolver', The Beatles' syvende album, ligger dog lige i midten af deres karriere og indeholder både nerven fra deres tidlige albums og en overflod af idéer. Folk, indisk, klassisk, pop og syre står side om side med uovertrufne melodier. Når vi i Dúné skriver sange, skal jeg holde mig langt fra alle Beatles' plader, da det kan fører til akut lavt selvværd.

 

R.E.M. 'Out of Time' (1991)

 - 'Out Of Time' var den første cd, jeg ejede. Jeg fik den i fødselsdagsgave. Jeg havde på det tidspunkt mest lyttet til min fars gamle 60’er og 70’er plader samt lånt nogle cd'er fra mine storebrødres samlinger af Radiohead, Oasis og Blur. 'Out of Time' var dog min helt egen, og jeg skamlyttede til den og hoppede rundt på mit barneværelse til den. Jeg elskede de legesyge sange, som udgjorde deres syvende album. Specielt de positive med gang i. Ironisk nok sprang jeg altid over albummets signatursang 'Losing My Religion', fordi jeg synes den var kedelig. En sang, der i dag konsekvent får tårerne frem i mine øjne. Jeg er sikker på at 'Out Of Time' har plantet en grundlæggende glæde over positive sange hos mig.

Thomas Helmig: Fem plader der ændrede mit liv

Superheroes: 'Igloo' (2000)

 - 'Behind the mast we’re perfectly ordinary people… ARRRRRR'. Sådan startede både 'Igloo'-albummets åbningsnummer 'Karate' og festerne i Maltes kælder altid. Malte var trommeslager i Dúné og hele bandet var med som gæster. Superheores gjorde et kæmpe indtryk på os, da vi startede bandet. De var fra Skive og omegn, de var unge, de var seje, de kunne skrive sange og de kunne spille fantastiske livekoncerter. Vi kunne næsten nå dem (trommeslager Thomas Christensen underviste flere af os både i sammenspil og individuelt, da vi var børn), men de var alligevel kæmpe rockstjerner i vores øjne. Selve symbolet på at vi godt måtte drømme om noget større, selvom vi var nogle små bonderøve fra Skive. 'Igloo' var Superheroes andet album. De bøjede debutens indielyd i neon og skabte her den lyd, de blev kendt for i eftetiden.  

.

Franz Ferdinand: 'Franz Ferdinand' (2004)

- Franz Ferdinand udkom med deres selvbetitlede debut album i 2004, da vi Dúné’er var omkring 15 år gamle og sultne efter inspirationskilder. Med gigahittet 'Take Me Out' bragte de postpunk ind på hitlisten igen. I slipstrømmen af Franz Ferdinand kom Bloc Party, Arctic Monkeys, The Killers, The Bravery, Interpol, Kaisers Cheifs, Klaxons og mange flere. Vi havde fundet vores hylde! Det skandinaviske svar på postpunk-scenen. Vi havde ganske vist en masse andre inspirationskilder at trække på, men specielt i vores arbejde med guitar og rytmegruppen kom meget af inspirationen til vores egen debutplade her fra..

UFO: Fem plader der ændrede mit liv

Dúné: 'We Are In There You Are Out Here' (2007)

 - Det er naturligvis lidt patetisk at fremhæve sit eget album, men ret skal være ret, og dette album har - mere end noget andet - ændret mit liv. 'We Are In There...' var mange år undervejs. Den blev jammet frem i et øvelokale i Skive af en masse barndomsvenner, der dybest set ikke anede, hvad de havde gang i. Pladen blev en langt større succes, end vi havde regnet med. Vi håbede, det ville blive en anmelderdarling, der ville sælge 3000 eksemplarer. Den solgte dog platin og omkring 50.000 eksemplarer i Danmark. Bragte os fra L.A. til Tokyo og alt imellem, fire store radiohits og vandt os tre DMA’er, P3 Guld prisen, European Boarder Breakers Awards og et hav af andre priser. Det var vanvittigt! Det var fantastisk! Musikalsk var det et sammensurium af de fire overstående plader.