Peter H. Olesen: Fem plader der ændrede mit liv

Den albumaktuelle sangskriver og forfatter om fem plader, der satte sig afgørende spor

'Adjø tristesse' er titlen på det tredje album med De Efterladte. Foto: Privatfoto
'Adjø tristesse' er titlen på det tredje album med De Efterladte. Foto: Privatfoto

Peter H. Olesen, der er født i Vejle i 1962, men i dag bosat i København, debuterede i 1982 med postpunkbandet Sort-Hvide Landskaber, og har siden udsendt en lang række plader med forskellige konstellationer som Greene, Olesen-Olesen og De Efterladte. Syv digtsamlinger og tre romaner er det også blevet til undervejs. I dag udgiver han som den ene halvdel af duoen (sammen med makkeren Michael Lund) De Efterladte albummet 'Adjø tristesse' - deres tredje af slagsen. I den anledning har vi bedt ham om at pege på fem plader, der gjorde en væsentlig forskel.

- Den musik, der rammer en, mens man er mellem 15 og et par og tyve år er nok den, der rammer hårdest, så tilgiv mig min tilsyneladende nostalgi. Det er absolut ikke sådan, at jeg til daglig sumper rundt i fortiden. Nutidig musik kan også ramme mig - Frank Oceans nye! - men det er på en anden og måske knap så overrumplende og livsændrende måde.

C.V. Jørgensen: 'Storbyens små oaser (1977)

 - Mine første, ikke særligt gode sange, som jeg skrev da jeg var omkring 15 år, lød som CV Jørgensen. Hvis altså CV havde været en teenager med en høj, lys stemme og en udpræget østjysk dialekt. CV Jørgensen var min store inspirationskilde nogle år i slutningen af halvfjerdserne, indtil postpunken ryddede bordet for ‘alt det gamle lort’, og jeg var stærkt inspireret af mandens tekster og ikke mindst hans måde at aflevere disse lange ordrige tekster på. 'Storbyens små oaser' hed gennembrudsalbummet, som også var min indgang til ham og bandet.

 - Nu til dags holder jeg mest af den sene, mere afklarede og knap så syrlige CV. Han er absolut en af de store og bør være pensum for alle, der overveje skrive sange på dansk.

 

The Velvet Underground: The Velvet Underground (1969)

 - Via Lou Reed - samt utallige namedrops i Dan Turèlls bøger - blev jeg ført til Velvet Underground, dette mystiske, coole og mørke tresserband, som dengang i slutningen af halvfjerdserne, hvor jeg blev hooked på dem, stadig blev anset som et nicheband og ren kult. Siden har Velvet heldigvis indtaget sin retmæssige plads i rockhistorien, som et af sin tids vigtigste orkestre - og hundredvis af bands er fra punkens fremkomst i 1976 og fremefter blevet inspireret af dem. Og altså også jeg. Allermest holder jeg nok af dette afdæmpede og faktisk ret melodiske tredje album med små storsange som 'Candy Says', 'Pale Blues Eyes' og 'I’m Set Free'.

Trentemøller: Fem plader der ændrede mit liv

Joy Division: Unknown Pleasures, (1979)

 - Hver uge tog jeg turen fra parcelhuset på Søndermarken ned til Vejle for at købe New Musical Express i kiosken i Kirkegade. En dag jeg kom derned, hang det nye nummer af det engelske musikblad i vinduet som sædvanligt. Et sort-hvidt foto af Joy Division fyldte forsiden og nedenunder stod med store typer: 'Don’t Walk Away In Silence. Ian Curtis 1956-1980'. Det var et chok. Forsangeren i mit nye yndlingsband havde begået selvmord og jeg havde slet ikke nået at købe deres lp! Jeg var vild med Joy Division, længe før jeg havde hørt så meget som en sang med dem. Bandet lignede ikke et rockband, de poserede ikke, de klædte sig ikke ud. De var alvorlige. De lød endda begavede.

- Debutalbummet Unknown Pleasures står for mig som deres største værk og albummet er stadig en knugende og kuldslået oplevelse at lytte til. Den mørke eksistentielle nyrock med de intrikate trommemønstre og den melodisk syngende bas - med chorus- og flangerpedal - helt i forgrunden sammen med Curtis’ mørke, uskolede stemme og et eminent meddigtende lydbillede af produceren Martin Hannett.

 

The Smiths: This Charming Man (12”-ep, 1983)

 - Hele aftenen og den halve nat lyttede vi til denne plade, som jeg samme eftermiddag havde købt i en af de små kælderbutikker inde i Pisserenden bag Strøget. Vi lyttede og sang med, mens vi berusede os i øl og vores egen ungdom. Min morfars svendestykke, en standerlampe lavet en gang i 1920’erne, agerede mikrofon og mikrofonstativ og vi skreg med på Morrisseys krukkede hvin. Med The Smiths kom melodiøsiteten - Johnny Marrs ringlende guitarer - tilbage i vores liv, alt var ikke længere kun støj og skumlende sortsyn. Genfødt som romantikere gik vi nu omkring i storbyen iført blomstrede kvindeskjorter købt i genbrugsforretninger, og mine egne sangtekster blev snart bittersøde, kærlighedshungrende og sorthumoristiske.

 - Nutildags lytter jeg ikke længere til The Smiths, og Morrissey kan ærligt talt være lidt anstrengende, men dén nat i slumlejligheden i Brorsonsgade!

Rune Skyum-Nielsen: Fem plader der ændrede mit liv

Brian Eno: Another Green World (1976)

 - Hvor ville de sidste nogle og fyrre års musik være uden Eno? Hvor ville jeg? Som producer og lydmager  - Ja, lydfilosof, sgu! - er han og hans indflydelse svær at overvurdere. Han har fulgt mig gennem alle årene og hans egne albums skuffer aldrig ved genhør. Kors, hvor var han forud for sin tid. Jeg holder måske allermest af den excentriske art-pop som veksler med smukke, impressionistiske instrumentalnumre på netop dette album. Skønhed.                 

 - Hvis du ikke kender Enos egne plader, så er det bare at gå i gang: 'Here Come the Warm Jets', 'Tager Tiger Mountain (By Strategy)', 'Before And After Science' og altså 'Another Green World'. Og så opfandt og formulerede Eno også lige ambientmusikken, lyt til for eksempel 'Music for Airports' eller 'On Land'. Stor, inspirerende kunstner!

 

Seneste nyt

Ekstra Bladet har givet statsministeren en lys idé

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.