Pladeselskab om forvaringsdømt rapper: 'Meget trist'

Def Jam Recordings, som står bag rapperen Jamaika, der onsdag blev idømt forvaring, vil bruge den næste tid på at analysere situationen

Følg Musik
Følg DK MusikNYT

Onsdag faldt dommen over den danske rapper Jamaika, som efter et brutalt overfald, knivstikkeri, trusler og flugt fra politiet tilbage i 2019 er blevet idømt forvaring.

Den 24-årige dansk-somaliske rapper med det borgerlige navn Sharmarke Omar Ali har gennem hele forløbet erklæret sig uskyldig i alle de forhold, han nu er dømt for, og under retssagen proklamerede han da også ifølge JydskeVestkysten fuld af selvtillid, at han støttes af sit musikalske bagland.

Jamaika blev onsdag idømt forvaring ved retten i Esbjerg. Foto: Sony Music Denmark
Jamaika blev onsdag idømt forvaring ved retten i Esbjerg. Foto: Sony Music Denmark

- Jeg lever af min musik i dag og har udgivet musik, mens jeg sad i fængsel. Pladeselskabet udgiver på vegne af mig, og de støtter mig stadigvæk. Jeg har chefen for Universal Records, der støtter mig, lød det ifølge mediet fra rapperen på anklagebænken.

Den påstand har Soundvenue foreholdt Jamaikas musikselskab, Def Jam Recordings Denmark, som hører under Universal Music.

Blå bog: Jamaika

  • Den 24-årige rapper går under navnet Jamaika
  • I virkeligheden hedder han Sharmarke Omar Ali
  • Rapperen har somaliske rødder og er vokset op i Finlandsparken i Vejle. Et hårdt område, der er på regeringens ghettoliste.
  • Han fik sit gennembrug i 2016 med nummeret 'Blodskudt'
  • I 2019 udgav han sit debutalbum 'Nordsiden'
  • Jamaikas tekster beskriver hans liv med kampen imellem kriminalitet og musik. I november 2019 blev Jamaika varetægtsfængslet tiltalt for et knivoverfald i Esbjerg måneden før og efterfølgende vold og trusler.
  • I 2019 udgav han singlen 'Protokol', mens han var efterlyst af politiet. I 2021 blev det oplyst, at Retslægerådet i forbindelse med en mentalundersøgelse havde vurderet, at han er farlig på fri fod, og derfor blev det anbefalet, at rapperen idømmes forvaring på ubestemt tid, hvis han bliver dømt skyldig.

De ønsker dog ikke at tage stilling til dommen, før de har brugt tid på at sætte sig nærmere ind i den, lyder det.

Samme besked lyder til Ekstra Bladet fra selskabets strategiske direktør, Sara Chloé Cantor.

'Der er netop blevet afsagt kendelse i retssagen i går, og det er en meget trist situation for alle involverede. Vi har i sagens natur hverken haft mulighed for at sætte os ordentligt ind i kendelsen eller for at tale med den pågældende artist gennem lang tid. Vi kommer i det lys til at bruge den næste tid på at analysere situationen. Derfor har jeg heller ikke flere kommentarer til sagen på nuværende tidspunkt', skriver Def Jam-direktøren i en mail.

Jamaika ankede sammen med sin forsvarer, Michael Juul Eriksen, dommen på stedet.

FAKTA: Hvad betyder forvaring?

Den 25-årige rapmusiker Jamaika med det borgerlige navn Sharmarke Omar Ali er onsdag ved Retten i Esbjerg blevet idømt forvaring for to grove overfald.

Bliv her klogere på hvad forvaring betyder:

* Sammen med fængsel på livstid er forvaring den eneste sanktion i dansk strafferet uden tidsbegrænsning.

* Modsat en anbringelsesdom, som gives til sindssyge kriminelle, så er forvaringsdømte egnede til at afsone i et fængsel.

* Kun personer, som dømmes for personfarlig kriminalitet og seksualforbrydelser, og som regnes for at være farlige, hvis de er på fri fod, kan idømmes forvaring.

* Efter tre års forvaring - og derefter en gang om året - har afsoningsstedet pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte.

* Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt. Men det er op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives, det vil sige løslades.

* Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

* For at opnå de friheder kan Kriminalforsorgen stille en række betingelser, for eksempel at den dømte skal behandles med medicin.

* Gennemsnitligt svarer tidsforløbet til at få bevilget udgang for en forvaringsdømt til, hvis der var tale om en tidsudmålt fængselsstraf på mindst 12 års fængsel.

Kilder: Rigsadvokaten, Ritzau.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind