Roskilde Festival frifundet i retten

Fonden Roskilde Festival er blevet frikendt i en sag, hvor de stod anklaget for at have overtrådt Vagtvirksomhedsloven

Når Roskilde Festival-gruppen ikke afvikler festival hvert år i slutningen af juni måned, bruger de deres kompetencer inden for eventsikkerhed og logistik i mange andre sammenhænge. Foto. Per Lange
Når Roskilde Festival-gruppen ikke afvikler festival hvert år i slutningen af juni måned, bruger de deres kompetencer inden for eventsikkerhed og logistik i mange andre sammenhænge. Foto. Per Lange

Se også: Smukfest fyrer professionelle vagter

Den 25. august var Fonden Roskilde Festival en tur i Københavns Byret i en sag om 'Overtrædelse af Vagtvirksomhedsloven'.

Fonden Roskilde Festival, der som navnet antyder er en del af konstruktionen omkring Danmarks største musikfestival, risikerede en bøde på 5.000 kroner i sagen, der var blevet rejst af Københavns Politi, da man mente, det var vigtigt med en principiel afgørelse af, hvor grænserne går mellem publikumshåndtering og vagtvirksomhed.

Umiddelbart skulle man tro, at en festival af Roskilde Festivals størrelse snildt kunne punge ud med et beløb i den størrelsesorden uden at komme i overhængende fare for at mangle penge til næste års hovednavn, og det er da også fonden selv, der har ønsket at få prøvet sagen i retten.

Roskilde Festivals sikkerhedschef Morten Therkildsen kan se frem til at få en afklaring vedrørende lovligheden af Fonden Roskilde Festivals sikkerhedsarbejde. Privatfoto
Roskilde Festivals sikkerhedschef Morten Therkildsen kan se frem til at få en afklaring vedrørende lovligheden af Fonden Roskilde Festivals sikkerhedsarbejde. Privatfoto
 

Kendte Eksklusiv adgang: Kom med helt op på Orange Scene

Melodi Grand Prix
Sagen handler ganske kort om, at Fonden Roskilde Festival er anmeldt for overtrædelse af vagtloven i forbindelse med sikkerhedsopgaver ved European Song Contest på Refshaleøen i København i 2014. 

Her var Fonden Roskilde Festivals sikkerhedsfirma ConCom Safety hyret af arrangøren Host City Copenhagen til rådgivning og afvikling af sikkerhedsarbejdet.

Fonden Roskilde Festival blev efterfølgende anmeldt for at have ført kontrol med et autoriseret vagtfirma uden selv at være autoriseret som vagtvirksomhed, hvilket er ulovligt i forhold til 'Vagtvirksomhedsloven'.

Foto: Linda Johansen Kendte Kassen med Roskilde-historier står stadig på loftet

Principiel sag
Fonden Roskilde Festival mente dog ikke, at de har foretaget sig noget kritisabelt eller ulovligt og påpegede i retten, at de på forhånd fik deres planer godkendt af politiet, og nu har de så rettens ord for, at de ikke har brudt loven.

- Vi synes, vi er dygtige og gør tingene rigtigt, og derfor er det naturligvis dejligt at få udryddet forvirringen på området. Vi vil allerhelst have, at man nu får kigget på Vagtvirksomhedsloven og får den fornyet. Det er en vigtig dom for os og for hele branchen, og vi er selvfølgelig glade for, at det hele faldt ud til vores fordel, siger festivalens sikkerhedschef Morten Therkildsen til Ekstra Bladet.

Hos politiet er man ligeledes glade for, at man nu har fået en principiel dom og dermed afklaring af, hvor grænserne går i forhold til håndtering af publikumssikkerhed og decideret vagtvirksomhed.

- Der var en af de her principielle sager, hvor vi engang imellem prøver os frem for at finde ud af, hvad der ligger i begreberne, og her prøvede vi tingene af, for at se, om det var sådan Vagtvirksomhedsloven skulle fortolkes. Så ved vi det til en anden gang, siger politiets anklager Bettina Wøldike.

 

Roskilde Festivals organisation:

Roskilde Festival-gruppen består af Foreningen Roskilde Festival, der står for arrangementet Roskilde Festival samt Fonden Roskilde Festival og Fondens datter- selskab Roskilde Kulturservice A/S.

Foreningen Roskilde Festival arrangerer hvert år begivenheden Roskilde Festival med det formål at generere midler til Roskilde Festival-gruppens vel- gørende formål om at støtte humanitært, andet velgørende, almennyttigt og kulturelt arbejde med særligt fokus på børn og unge. Foreningen Roskilde Festival er fritaget fra at betale moms og må derfor ikke bruge overskuddet til at arrangere kommende festivaler eller andre investeringer. Alt overskuddet går derfor efter endt festival direkte til velgørende formål.

Fonden Roskilde Festival har samme formål som resten af Roskilde Festival-gruppen, men hvor Foreningen Roskilde Festival arrangerer den årlige Roskilde Festival, står Fonden Roskilde Festival for at sætte de mange kompetencer i organisationen i spil året rundt blandt andet i form af Rådgivning og projektledelse inden for oplevelsesdesign, eventsikkerhed og logistik.

Fonden Roskilde Festival er ikke som foreningen momsfritaget, og dens aktiviteter er økonomisk adskilt fra Foreningen. Fonden Roskilde Festival står desuden for momspligtigt salg af drikkevarer, cigaretter og togbilletter på Roskilde Festival og er moderselskab for administrationsselskabet Roskilde Kulturservice A/S. Da Foreningen udlodder sit eventuelle overskud, er Fonden Roskilde Festivals formål også at hjælpe Foreningen Roskilde Festival, hvis denne skulle komme i økonomiske vanskeligheder.

Roskilde Kulturservice A/S Under Fonden Roskilde Festival finder man datterselskabet Roskilde Kulturservice A/S,hvis primæreformål er at formidle personale til Roskilde Festival-gruppens projekter. I 2016 var der lige under 70 ansatte inkl. projekt og deltidsansættelser.

Kilde: Roskilde Festival

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Zeke: 'Hellbender' (Relapse-album/Ude 30. marts)
2.John Prine: 'The Tree of Forgiveness' (Oh Boy-album/Ude 13. april)
3.The Melvins: 'Pinkus Abortion Technician' (Ipecac-album/Ude 20. april)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Eels: 'Deconstruction' (E Works-album/Ude 6. april)
2.Soccer Mommy: 'Clean' (Fat Possum-album/Ude nu)
3.Albert Hammond Jr.: 'Francis Trouble' (Red Bull-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen