Sådan scorede jeg Marys hofdame

Jazz-bassisten Chris Minh Doky mødte sin ekskone på en cafe på Nørrebro

Chris Minh Doky har skabt sig et internationalt navn som  bassist. (Foto: Mathias Svold)
Chris Minh Doky har skabt sig et internationalt navn som bassist. (Foto: Mathias Svold)
Følg Musik
Følg DK MusikNYT

Hele sommeren 1998 havde jazz-bassisten Chris Minh Doky været på turne i Europa og Asien med sit band efter at have udgivet solopladen 'Minh'.

Endelig den 1. september havde han en fridag, og tilfældigvis lå den i København, hvor bassisten ikke havde andre planer for at tilbringe den end at flade ud på sofaen hjemme hos forældrene på Nørrebro.

Hver gang bandet ringede og spurgte, om han ikke skulle med ud og se på damer, lød svaret:

'Gider ikke'.

Da opkaldene fortsatte, indvilgede han til sidst, hvis de kunne møde hinanden tæt på forældrenes lejlighed, og det blev så på cafeen Pussy Galore, opkaldt efter en Bond-babe, på Skt. Hans Torv.

Fredes hofchef scorede hofdamen

'Da jeg trådte ind på Pussy Galore, foremmede jeg, at der sad nogen, jeg kendte, til højre. Jeg kiggede derover, og der sad to kvinder, hvoraf jeg følte, jeg kendte den ene. Men jeg kunne ikke se, hvorfra det skulle være', skriver Chris Minh Doky i bogen om sit liv, 'Nærvær, der netop er udkommet.

Chris Minh Doky og fru Tanja giftede sig  år 2000. (Foto: Thomas Wilmann)
Chris Minh Doky og fru Tanja giftede sig år 2000. (Foto: Thomas Wilmann)

Fredes hofchef bor på kontoret

Damen viste sig at hedde Tanja, da Chris Minh Doky langt om længe - efter at have set adskillige af band-medlemmerne forgæves havde forsøgt at 'bage' på hende - endelig tog sig sammen til at gå hen og præsentere og invitere hende til en koncert.

'Hun svarede ja, men hvis koncert?'.

'Øh... min, svarede jeg befippet og sagde, at jeg skulle spille i Pumpehuset 10 dage senere'.

'Hey, I skal ikke gå'
Minh Doky gav hende sit telefonnummer, men hverken den næste dag eller den næste igen, ringede Tanja, og han begyndte at indstille  sig på at slå hende ud af hovedet.

Så ringede hun efter endnu nogle dage, mens han sad i en taxa, og spurgte, om tilbuddet stadig stod ved magt, og om hun måtte tage en veninde med.

Midt i det almindelige kaos efter koncerten i Pumpehuset gik Minh Doky bare og tænkte på den skønne aftale. Men hvor var hun? Han kunne ikke få øje på hende. Til sidst gik han op på scenen og snakkede med lydmanden, kiggede ud over den tomme sal  - og så stod hun for enden ved en trappe sammen med veninden.

'Hey, I skal ikke gå'.

Marys hofdame forlader jobbet

'Jeg sprang ned fra scenen og gik derned. Så stod vi og snakkede, og der var en forbindelse. Helt intuitivt. Derfra gik det slag i slag. I november kom hun over og besøgte mig i New York, sommeren efter tog vi på ferie sammen, og i oktober flyttede hun over til mig. Og så var jeg kæreste med Tanja', skriver Minh Doky.

I år 2000 blev de ægtepar, og de har fået to børn sammen.

Tanja Doky i rollen som kronprinsessens hofdame. (Foto: Claus Bonnerup)
Tanja Doky i rollen som kronprinsessens hofdame. (Foto: Claus Bonnerup)

Chris og Tanja i de royale gemakker. (Foto: Anthon Unger)
Chris og Tanja i de royale gemakker. (Foto: Anthon Unger)
 

Nu er det måske på tide at afsløre identiteten på denne Tanja - nu med efternavnet Doky - som fuldstændig slog benene væk under den internationalt anerkendte, danske bassist.

Hun blev i 2007 hofdame for kronprinsesse Mary, og i 2010 tillige sekretær for den kommende dronning. Stillinger, hun dog valgte at forlade sidste år til fordel for at blive kommunikationschef hos Mærsk.

I mellemtiden, efter at være blevet skilt fra Minh Doky i 2013, er hun blevet kæreste med kronprins Frederiks hofchef, Christian Schønau.

'Vi er jo brødre'

Et andet interessant forhold i bogen er til hans bror, jazz-pianisten Niels Lan Doky. Som barn var storebroderen Chris Minh Dokys store helt.

Han forgudede nærmest den jord, Niels Lan betrådte.

Den idolisering fik sig et knæk i forbindelse med de to plader, de lavede sammen som Doky Brothers.

Storebror Niels Lan Doky. (Polfoto)
Storebror Niels Lan Doky. (Polfoto)
 

Niels Lan Doky havde skaffet kontrakten med det - i jazz-sammenhæng - prestigefyldte pladeselskab Blue Note.

'En absolut blåstempling' at udkomme på netop det pladeselskab.

Tilsyneladende en oplagt ide med to anerkendte jazz-brødre i spidsen for foretagendet. Men Niels Lan overtog hurtigt storebror-rollen og fejede uden videre Minhs små forslag af bordet.

'Som om  det var hans soloplade, og jeg bare var lidt i vejen', skriver Minh Doky, der dog fandt sig stiltiende i det meste, mens de lavede album nummer et.

'Vi er jo brødre', som han sagde til sig selv.

Turneen fra Helvede. (Polfoto)
Turneen fra Helvede. (Polfoto)
 

Turne fra Helvede
Pladen blev en succes og fordrede ligesom en efterfølger. Så gik det for alvor galt. Minh, der havde arbejdet med nogle af jazzens store navne, Mike Stern, Randy Brecker, Dabe Sanborn, Bill Evans, fandt sig ikke længere i at blive overhørt.

'En del af det var også et desperat råb om at blive anerkendt som voksne Minh, der var blevet musiker i egen ret. I hans øjne var jeg sikkert mere et stort barn, som havde udviklet sig til den krukkede diva Chris Minh Doky'.

Indspilningerne blev 'en stor hovedpine', og den efterfølgende turne var som skabt i helvede, hvor brødrene stort set ikke talte sammen.

'Stemningen blev så bundrådden, at min bror begyndte at vende ryggen til mig, så snart jeg begyndte en solo under koncerterne. Så sad han med benene over kors og kiggede den anden vej, mens jeg spillede. Nærvær? Not much'.

Chris Minh Doky: 'Nærvær - en musikalsk historie om at sætte sig selv på spil'. 248 sider. 250 kroner. (Politikens Forlag). Er udkommet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+