Saybia om comeback: Vi er blevet voksne

Popgruppen fra Fyn består ikke længere af fem drengerøve, men af fem voksne mænd

Søren Huss fra Saybia, der fredag udgiver nyt album efter lang pladepause. (Foto: Philip Davali)
Søren Huss fra Saybia, der fredag udgiver nyt album efter lang pladepause. (Foto: Philip Davali)

I sofaen hos pladeselskabet sidder to mænd i nystrøgne skjorter, blazerjakker og med håret sat.

Der er ikke længere meget drengerøv over Søren Huss og Jess Jensen fra bandet Saybia. Det er syv år siden, at den fynske rockgruppe besluttede sig for at gå hver til sit, og imellem tiden er der sket meget for de fem medlemmer.

Der er i hvert fald langt til det lange hår og de løse skjorter, der tidligere kendetegnede rockbandet.

Forsvindings-numre fra Saybia

Nu har Saybia-drengene slået sig sammen igen, og genforeningen har været længe undervejs. Siden 2013 har de mødtes hver tirsdag for at lave musik sammen.

- For de flestes vedkommende har der været en fornemmelse af, at Saybia-projektet var uafsluttet. Vi var ikke specielt begejstrede for vores tredje album, så det lå lidt i luften. Vi skulle bare lige vente på, at vi var klar til det igen, siger Søren Huss, der er forsanger i rockgruppen.

Saybia: Vi ville lave en god plade

I 2008 besluttede bandet at holde en 'kreativ pause'. Forud for den store beslutning havde der været en række hektiske år, efter de fynske drenge bragede igennem med succesalbummet 'The Second You Sleep' i 2002.

Vi var tyndslidte
- Når jeg kigger tilbage, så er træt et ret rammende ord. Vi var tyndslidte, fordi det havde været nogle sindssyge år. Vi væltede rundt i en tourbus og lugtede til hinandens sure sokker, og hvad der ellers nu hører med, og vi havde ikke tid til at lege med musikken i studiet. Vi havde bare brug for en pause til at finde ud af, hvor vi hver især gerne ville hen, siger Jess Jensen, der spiller keyboard.

I mellemtiden er de fem medlemmer gået i vidt forskellige retninger. Mens Søren Huss har udgivet flere soloalbum, har Jess Jensen uddannet sig til grafisk designer og har i dag sin egen virksomhed. Flere af de andre medlemmer er også gået uddannelsens vej. Det har haft stor betydning for musikken på det nye album.

- Førhen var vi fuldstændigt afhængige af hinandens liv. Alt var forbundet. Både på godt og ondt. Den boble er ligesom bristet nu, og vi mødes i stedet som individer og bidrager alle med en ny viden, der kommer fra alt det, vi hver især har oplevet de sidste syv år.

- Det var meget liv og død i gamle dage. Vi var unge og skulle ud og erobre verden. Alt skulle satses, og vi følte, at det var en kvalitet dengang. Nu har vi lært, at det ikke behøver at være liv eller død, for at det kan blive godt eller nærværende. Det er nok noget, der hænger sammen med det at blive voksen, siger Jess Jensen.

Saybia var særligt kendt for de følelsesladede kærlighedssange. På det nye album er det dog en anden slags kærlighed, der synges om.

Voksen kærlighed
- Det er måske en mere voksen og etableret kærlighed. Sangene handler om at have været i et forhold i lang tid og de dynamikker, der er i det. Det er ikke to 20-årige, der lige er fundet sammen og den slags romantik. Den voksne kærlighed er mere rummelig og har dybere rødder. Og det er der, vi er i dag, siger Søren Huss.

På trods af den mere voksne tilgang til musikken så lover bandet, at deres fans stadig vil kunne genkende dem på det nye album.

- Musikken er mere afklaret, og vi føler, at denne plade er lige så klar i spyttet som vores debutplade. Vi er alle modnet, og det kan høres i musikken, men vi er stadig Saybia, og det kan man stadig tydeligt høre, siger Søren Huss.

Saybias nye album 'No Sound From the Outside' udkommer fredag 2. oktober.