Saybia: Vi ville lave en god plade

Fynboernes comeback-album, 'No Sound From the Outside', udkommer næste fredag

Saybia anno 2015. (PR Foto)
Saybia anno 2015. (PR Foto)

Seks-syv-otte år mellem plader fra et band eller en solist er måske ikke så sjældent længere, som det har været.

Men alligevel havde de fleste nok affundet sig med at have hørt det sidste fra den fynske gruppe Saybia, der lukkede ned efter det tredje album, 'Eyes on the Highway', i 2007.

I hvert fald i plade-sammenhæng, hvor sangeren, Søren Huss, i stedet har huseret som solist med et par plader, især præget af hans sorg over tabet af sin kæreste, Camilla, ved en trafikulykke i København i december samme år.

Men nu er de alligevel tilbage. Næste fredag udkommer Saybia med et fint come back-album, 'No Sound From the Outside'.

Lyst til god plade
- Vi har hele tiden haft lidt af en ide om, at det var uforløst med gruppen. Vi var ikke specielt begejstret for vores tredje plade, og det har ligget i luften, at vi har haft lyst til at lave en god plade, og det synes jeg, vi har gjort, siger Søren Huss til Ekstra Bladet.

Saybia har dog ind i mellem givet koncerter i de mellem liggende år. (Polfoto)
Saybia har dog ind i mellem givet koncerter i de mellem liggende år. (Polfoto)
 

Pladen tog sin begyndelse, da Søren Huss og bassist Jeppe Langebek Knudsen fandt på at mødes en tirsdag aften i det gamle øvelokale, Muzirkus i Nyborg, for at se, om de kunne få de kreative årer til at flyde på ny.

Saybia sender et spritnyt album på gaden i slutningen af august. (Foto Ole Steen) Musik - GAMMEL - 24. jul. 2007 - kl. 10:47 Saybia-video på ekstrabladet.dk

En tirsdag blev til flere, og hen ad vejen stødte trommeslager Palle Sørensen og keyboard-spiller Jess Jensen til, og langsomt tog sangene til et nyt album form.

Den oprindelige guitarist, Sebastian Sandstrøm, kunne dog ikke afse tid til at være med. Han er så erstattet af en gammel ven af bandet, Kasper Rasmussen.

Søren Huss solo-plader er præget af hans sorg over at mistet sin kæreste ved en trafik-ulykke i 2007. (Polfoto)
Søren Huss solo-plader er præget af hans sorg over at mistet sin kæreste ved en trafik-ulykke i 2007. (Polfoto)
 

Ingen sure miner
- Var det med fornemmelsen i 2007, at det var slut med Saybia?

- Nej, det var mere fornemmelsen af, at der var noget andet, der trængte sig på. Jeg meldte ud, at jeg havde lyst til at lave noget for mig selv. Der var ingen sure mine. Alle var indforstået med det, siger Huss.

Se også: Saybia: Fra fest til flugt

Jess Jensen deltager i interviewet, og han bryder ind:

- I samme åndedrag sagde jeg: 'Så tager jeg en uddannelse'. Det var noget, jeg havde gået og pønset på i et stykke tid kunne være fedt at gøre på et tidspunkt, hvis jeg fik tid. Det var der så lige pludselig.

- Hvad uddannede du dig så til?

- Grafisk designer. Det var noget, jeg havde gået og rodet med ved siden af i lang tid, så det var naturligt for mig at gå i den retning.

Det er da også Jess Jensen og hans firma, der har lavet cover og artwork til det nye album.

Sindssygt hektiske år
- Har du så slet ikke lavet musik i de forgangne år?

- Jo, men mere på hobbyplan.

- Det er jo ellers tit sangeren, der definerer et band. Var I ikke fucked up over, at Søren bare skred?

- Nej. Alle var ligesom med på, at det var det, der skulle til. Det havde været nogle sindssygt hektiske år, og vi har haft godt af hver især at beskæftige os med, hvem vi er udenfor Saybia. Det har været godt at få opløst det samliv, der eksisterer, når man sidder i en tourbus og kører tre gange rundt om jorden, siger Jess Jensen.

Saybia på scenen på Trekronor. (Foto: Ole Steen)
Saybia på scenen på Trekronor. (Foto: Ole Steen)
 

Se også: Saybia-Søren hitter med triste sange

Søren Huss: - Vores historie er også den klichefyldte om at få transformeret den der ungdomsklub-mentalitet, vi mødtes med, over til et mere voksent sammenhold. På den måde har pausen været god for os.

Aldrig mainstream
Selv er han for længst tilbage i Nyborg, hvor det hele startede i 1993. Gennembruddet kom i 2002 med debut-albummet 'The Second You Sleep', der både kastede enormt pladesalg og Danish Award-priser af sig.

Efterhånden blev det også til en vis popularitet i Holland, Belgien og Schweiz - selvom Huss vedkender, at det vil være lidt af en 'tilsnigelse at kalde os store' i disse lande.

- Vi er aldrig blevet betragtet som mainstream dér, men vi har altid haft et publikum til vores koncerter.

Og det kommer Saybia også til i den kommende tid. I oktober er der lagt an til koncerter i mellem-Europa, før turneen i Danmark indledes i Musikhuset i Aarhus den 22. november. Der spilles også i Koncerthuset i København, Magasinet i Odense og Musikkens Hus i Aalborg, før turneen genoptages til marts.

Der er kommet liv i Saybia igen. Ikke det værste, der kunne ske.

 

4 kommentarer
Vis kommentarer