Syg Henning Stærk: Jeg rocker til jeg styrter

Hverken slidgigt i knæene eller en svigtende fanskare kan stoppe veteranen, som har lagt livsstilen om

Showtime - Henning Stærk og guitaristerne Hans Christian Bugge og Andreas Käehne på vej på scenen i Jelling.  Foto: Anita Graversen
Showtime - Henning Stærk og guitaristerne Hans Christian Bugge og Andreas Käehne på vej på scenen i Jelling. Foto: Anita Graversen

Under sommerens Smukfest gik Henning Stærk på scenen som gæst hos sit gamle band Gnags. Eller gik er faktisk så meget sagt. Han vaklede.

Rockkoryfæet på 68 lignede en mand, der pludselig var blevet 20 år ældre, og han måtte sidde ned, mens han blæste ’Under bøgen’ omkuld med sin mundharpe.

Peter A.G. amok på Smukfest

- Jeg har planlagt at blive ved, til jeg styrter, bebuder vestjyden før en koncert i Jelling fire måneder senere.

Og nu er der faktisk ikke noget, der tyder på, at Stærk falder om lige foreløbigt.

Ingen øl og smøger
Sangeren døjer stadig med slidgigt i knæene, men selv om han trækker lidt på det ene ben, så er han i stand til at bukke sig ned for at tørre op, da han for tredje gang vælter en kop kaffe, mens grejet sættes op på Byens Café.

Økologisk Nescafé og danskvand (uden citrus) har afløst pilsnere og smøger, og Stærk enten styrketræner eller svømmer stort set alle ugens dage. 

- Jeg vil gerne forlænge livet. Når man er 25, så tror man, man er udødelig. Det er man ikke, oplyser Stærk.

Dansk rockstjerne gør comeback

Hans læge rådede ham til at behandle de 195 centimeter og 90 kilo bedre, og det har gjort underværker i det aldrende korpus, der fortsat får den gamle rocker til at minde om en blanding af John Wayne, Jacques Chirac og en kummefryser.

- Jeg kan mærke fremgangen uge for uge. Men slidgigt går aldrig væk, erkender Stærk i et tonefald, som indikerer, at han godt kan acceptere den kendsgerning.

Sælger sig selv
Tidligere på året aflyste veteranen et par koncerter, fordi smerterne i bentøjet var for voldsomme, men i Jelling havde han glædet sig til, at hans trio skulle optræde stående for første gang længe.

Den lille scene gør dog, at det giver mere mening at sidde ned, og Stærk ærgrer sig.

Henning Stærk udsender en fortolkning af klassikeren 'Big Boss Man' tirsdag 19. december. Foto: Anita Graversen
Henning Stærk udsender en fortolkning af klassikeren 'Big Boss Man' tirsdag 19. december. Foto: Anita Graversen

Han går bedre, men det gør karrieren ikke. I storhedstiden i 1980’erne og 1990’erne spillede Stærk for tusindvis af mennesker på Roskilde og Midtfyns Festival. Knap 150 har betalt 175 kroner for at opleve oldtimeren på Byens Café.

- Det er jeg helt afklaret med. Sådan er branchen. Sådan er virkeligheden. Det lever jeg fint med, siger Stærk, og det virker faktisk som om, han mener det.

- Har I noget merchandise? spørger den lokale lydmand.

- Nej, vi sælger kun os selv, svarer spillemanden, der har mere end 3000 jobs bag sig.

Faldt i Storåen
Stærk er urokkelig traditionalist. Han synger en stjerneklar version af ungdomsidolet Elvis Presleys ’Blue Moon’, mens sneen daler ned uden for under lydprøven, og det piner ham, at hans knæ ikke er helt raske nok til, at han kan trække i sine karakteristiske spidse, sorte støvler med hæle.

Rocksangeren, der bor i Aarhus, sætter pris på scenetøj, som han føler sig godt tilpas i. Foto: Anita Graversen
Rocksangeren, der bor i Aarhus, sætter pris på scenetøj, som han føler sig godt tilpas i. Foto: Anita Graversen

Henning fra Holstebro snører i stedet et par Nike, slynger cowboyslipset over sit hårfattige hoved og fortæller om dengang, han fandt ud af, at han havde en evne til at flyde ovenpå:

- På vejen, hvor jeg voksede op, var der en pige, der var lidt retarderet. Hun var 11, og hun legede med os på 5-6 år. Engang smed hun min kasket i Storåen. Det syntes hun var sjovt. Det syntes jeg ikke, for jeg elskede den kasket.

- Uden at tænke over det sprang jeg i efter den, og Storåen kan man altså drukne i. Jeg kunne ikke svømme, og jeg var under to gange. Jeg havde hørt, at hvis man gik under tre gange, så druknede man. Det ville jeg ikke! Så jeg svømmede hundesvømning og kom ind til bredden. Derefter sagde min mor til min yngste storesøster, at jeg skulle med i svømmeklubben.

Er lykkelig single
Stærks far døde af lungekræft, da knægten var fire. Han voksede op med sin mor og to søstre:

- Min mor gik i sort, da min far døde, så hun var fraværende i mit liv. Mine storesøstre, der er noget ældre end mig, har oplevet hende på en måde, som jeg aldrig oplevede hende. Der har jeg mistet noget.

Bomstærke Henning

Stærk fik sønnen Jeppe i 1983, men ægteskab appellerer ikke til ham:

- Jeg har gudskelov aldrig været gift. Jeg er lykkelig single. Helt fra barnsben har jeg været vant til at være mig selv. Jeg har altid selv kunne bestemme over min tid, og det er måske også derfor, jeg har haft svært ved at leve i parforhold, hvor man jo skal indordne sig. 

- Når jeg er til genoptræning, kan jeg se, der er nogle par, der er på min alder. Det er sjovt at iagttage dem. Konen sidder og venter med at klæde om, til manden kommer. Hun gør ikke noget, før manden er der. Det er mærkeligt. De lever i en form for symbiose. Deres relation er på en fuldstændig fastlagt måde, bemærker Stærk.

Før han træder op i rampelyset, placerer han sine solbriller på næseryggen. Han putter tre plektre i forlommen og tre i baglommen, som han altid har gjort.

- Min ambition er at blive ved med at leve det liv, jeg lever. Jeg er tilfreds. Det er måske mærkeligt at sige, men jeg er faktisk tilfreds.