Skanderborg har en festival, de kalder Danmarks smukkeste. Men byen har også en, de kalder Danmarks kærligste festival.
Den hedder Sølund Musikfestival og er verdens største for udviklingshæmmede.
Arrangementet afvikles i år for 33. gang, og i løbet af tre dage besøger op mod 20.000 mennesker pladsen.
Blandt dem er Johnny Hansen fra Kandis, der skrev autografer i fem kvarter efter sin koncert onsdag eftermiddag:
- Nogle af de autografbøger jeg signerede, kunne jeg se, jeg i forvejen havde skrevet i 15 gange, smiler sangeren til Ekstra Bladet.
Det går rent ind
Kandis har spillet på Sølund mere end tyve gange, og blandt den udsolgte festivals stamgæster er Johnny Hansen en konge:
- Vi laver glad musik med gode melodier. Vi har ingen politiske budskaber. Det går rent ind hos det her publikum, forklarer Kandis’ frontmand.
Den engelskfødte pædagog Brian Laurie har over 25 års erfaring med udviklingshæmmede i Danmark, og han mener, befolkningsgruppen generelt undervurderes:
- Folk tror, mentalt handicappede bare er nogle landsbytosser, men de kan meget mere, end de fleste aner, siger Brian Laurie, der har turneret verden rundt med bands bestående af udviklingshæmmede.
- De nyder musik ligeså meget, som vi andre gør. Deres smag spænder helt fra Kandis og Birthe Kjær over Poul Krebs til Volbeat, oplyser musikpædagogen.
Festival får rabat
Udover Kandis er store danske popnavne som Lukas Graham, Aqua og Thomas Helmig på Sølunds plakat, og økonomisk kan det kun lade sig gøre, fordi de optrædende giver festivalen handicaprabat:
- Vi oplever, at kunstnerne har en stor velvilje til at gå ned i honorar for at give de her mennesker en oplevelse, fortæller festivalleder Lasse Mortensen.
Nu igen: Ballade med Lukas Graham
Sølund Musikfestival slutter torsdag med blandt andre Mads Langer, DM i luftguitar samt Keld og Hilda.