Trentemøller: Fem plader der ændrede mit liv

Det albumaktuelle komponist om en håndfuld plader, der gjorde en afgørende forskel. 

Anders Trentemøller udgiver 16. september sit fjerde studiealbum 'Fixion'. Foto: Sofie Nørregaard
Anders Trentemøller udgiver 16. september sit fjerde studiealbum 'Fixion'. Foto: Sofie Nørregaard

Den 43-årige vordingborgenser Anders Trentemøller Andersen behøver næppe nogen nærmere introduktion. Han har for længst skabt sig et navn verden over som producer, remixer (for prominente kunstnere som Depeche Mode, Franz Ferdinand, Robyn, Pet Shop Boys, David Lynch og mange flere) samt ikke mindst kunstner i sit eget navn. Efter en lang række singler og ep'er albumdebuterede han med 'The Last Resort' i 2006, og 16. september udsender han sit fjerde studiealbum 'Fixion'. Vi har i den anledning bedt ham om at fortælle om fem plader, der har sat sig varige spor. 

Gangway : 'Sitting In the Park' (1986)

(Og vel at mærke ikke det lettere overproducerede remake 'Sitting In the Park Again der udkom et år senere)

 - Er en af de plader der har betydet rigtig meget for mig. Ufattelig stærke melodier og ikke mindst altid spændende og virkelig elegante akkordprogressioner. At skrive pop sange med så mange små detaljer og melodiske krumspring og stadig få det til at lyde let og ubesværet, er simpelthen så smukt. Forstår stadig ikke, hvorfor Gangway aldrig fik det helt store internationale gennembrud. Det havde de fortjent med netop denne plade!

 

The Smiths : 'Strangeways Here We Come' (1987)

 - Udover Morrisseys tekster er jeg virkelig inspireret af melodivalgene i hans vokal. Det er noget med hans unikke brug af ofte ikke særlig oplagte toner der står så godt til Johnny Marrs intelligente akkorder og unikke guitarspil. Det er virkelig svært at forklare. De der 'blå' toner , som ikke er bluesbaserede. Især denne plade har inspireret mig enormt, og har kørt på repeat i årevis på teenageværelset.

Rune Skyum-Nielsen: Fem plader der ændrede mit liv

Low : 'Trust' (2002)

 - Det var Mikael Simpson, der første gang introducerede mig for Low, og jeg har elsket dette band lige siden. 'Trust'-pladen er meget dyster og dommedagsagtig i lyden, men samtidig, som altid i Lows musik,  er der noget utrolig intimt og smukt i udtrykket, der løfter den op til noget helt magisk, synes jeg . Og så har jeg et svagt punkt for Mimi og Alans tostemmige sang. Jeg var så heldig at lave et nummer sammen med dem på min forrige plade, og det var en stor oplevelse at høre Mimis vokal på min musik!

 

Jan Johansson : 'Jazz på svenska' (1964)

 - Gamle svenske folkesange i hænderne på Jan Johansson er som balsam for sjælen. Enkle og smukke arrangementer og så selvfølgelig fantastisk unikt spil af Johansson gør, at dette stadig er en plade, jeg ofte sætter på derhjemme. En sand klassiker

Klaus Lynggaard: Fem plader der ændrede mit liv

The Cure: 'Disintegration' (1989)

 - I mine ører The Cures bedste plade i tæt opløb med 'Seventeen Seconds' og 'Faith'. Mørk, melankolsk og samtidig poppet som kun Cure kan gøre det . Der er simpelthen så mange velskrevne sange på den plade, der har hjulpet mig igennem svære tider. Lyden på den er uendelig stor, dramatisk og altomfavnende. Nogle vil sikkert mene, at den er 'alt for meget'. Jeg er ligeglad, den her plade vil jeg aldrig nogensinde blive træt af.

 

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag