'Ulovlig' vildledning: Koncert-gigant tier om forbruger-ret

Arrangøren Live Nation oplyser ikke sine mange danske kunder om retten til refundering, når koncerter bliver udskudt

- Hvis du flytter koncerten til anden dato, skal man have mulighed for at få pengene tilbage, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk. Foto: Per Lange
- Hvis du flytter koncerten til anden dato, skal man have mulighed for at få pengene tilbage, siger Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk. Foto: Per Lange
Følg Musik
Følg DK MusikNYT

Ved du noget?

Indsend billede el. video

Maks. 5MB

Det spiller ikke for Søren Svalling Westh.

Han kan ikke få refunderet de to billetter til 75-årige Eric Claptons måske sidste koncert på dansk grund, han forærede sine forældre i julegave sidste år.

Koncerten blev for nylig rykket et år frem på grund af coronakrisen, og den 35-årige DJ vil derfor have pengene retur, så han i stedet kan give sine forældre en god middag, de kan nyde i den nærmeste fremtid.

- Jeg kan få refunderet mine billetter til andre koncerter, men lige præcis ved Eric Clapton-koncerten kan vi af en eller anden grund ikke få pengene tilbage, og det, synes jeg, er mærkeligt, siger Søren Svalling Westh.

Krumspring
Mens størstedelen af landets koncertarrangører tilbyder refundering af billetter til koncerter, de har måttet udskyde, forsøger den internationale koncertgigant Live Nation, der står bag koncerten med Eric Clapton i Royal Arena, at slippe udenom.

I Live Nations mail til billetindehavere om udskydelsen af Eric Claptons koncert står der blot, at billetten er gyldig til den nye dato næste år.

Ekstra Bladet har gennemgået en informationsside hos billetudbyderen Ticketmaster, der sælger billetter til Live Nations koncerter, og her fremgår det, at Live Nation ikke tilbyder til refundering til nogen af deres mange udskudte koncerter.

Live Nations markedsværdi halveret

Koncertarrangøren Live Nation er som en del af en verdensomspændende koncern en af landets største koncertarrangører.

Koncernens omsætning talte globalt set sidste år 79 milliarder danske kroner.

Siden Coronakrisen indtraf, er Live Nations markedsværdi halveret, så den i dag tæller 56 milliarder danske kroner.

Koncertarrangørerne er over en bred kam nogle af de firmaer, der er blevet hårdt ramt økonomisk af coronaerpidemien, fordi regeringer verden over laver tiltag mod store forsamlinger.

Arrangørerne er særligt truet på likviditeten, hvilket kun bliver værre, i takt med at de skal refundere billetter til udskudte koncerter.

Ifølge Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, er det ellers jura for førsteårsstuderende, at man har ret til at få refunderet sin billet, hvis koncertarrangøren ikke kan afholde koncerten som aftalt.

Han fastslår dermed, at Live Nation skal refundere billetter til udskudte koncerter - naturligvis også selvom Live Nation er i økonomisk knibe.

- Hvis man laver væsentlige ændringer i det aftalte, skal forbrugerne have mulighed for at ophæve købet, og det er en anden måde at sige, at hvis du flytter koncerten til anden dato, skal man have mulighed for at få pengene tilbage, siger han.

NorthSide slettede vigtig sætning

Efter coronakrisen begyndte at true NorthSide, slettede arrangøren, Down the Drain, en vigtig sætning på en underside med informationer om billetindehavernes ret til refundering.

Før stod der ganske enkelt:

'Billetter refunderes kun, hvis festivalen (NorthSide, red.) aflyses'.

Nu er sagen mere kompliceret:

'Vi henviser til Ticketmasters billetbetingelser'.

Dermed går der total rundhyl i den, fordi Ticketmaster skriver:

'I tilfælde af aflysning henvises der dog til den ansvarlige arrangør for yderligere information og eventuel refundering'.

En repræsentant fra Down the Drain skriver i en mail til Ekstra Bladet, at billetindehavere kan få refunderet deres billetter eller beholde dem og bruge dem til næste års festival.


Før oplyste NorthSide, at billetter kunne blive refunderet, hvis festivalen blev aflyst.


Nu oplyser NorthSide blot, at man kan læse om sine rettigheder på Ticketmasters hjemmeside.

 

Susanne Aamann, der er chefjurist i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, mener, at det er en 'vildledning' og 'ulovligt', når Live Nation ikke informerer forbrugernes om deres rettigheder.

- Det kan betyde, at visse forbrugere ikke bliver opmærksomme på, at de har den ret og derfor ikke gør brug af den.

- Det vil være et lovbrud, hvis de ikke oplyser korrekt om, hvad dine rettigheder er og med vilje undlader at give de oplysninger, siger Susanne Aamann.

Live Nation: Ingen kommentar

Ekstra Bladet har forgæves ringet til Jesper Christensen, der er direktør i Live Nation, og Live Nations talsperson mange gange for at få et interview med Jesper Christensen.

Først da Ekstra Bladet skriftligt meddeler, at der er en kritisk artikel på trapperne, skriver talspersonen i en besked, at Live Nation ikke vil medvirke i et interview, men forsøge på svare på Ekstra Bladets spørgsmål skriftligt efter påske:

'Det er desværre ikke muligt med et interview på nuværende tidspunkt, men du må gerne sende spørgsmål til os på mail, så vil vi forsøge at vende retur efter påske, da vi arbejder på højtryk dagligt omkring netop dette og håber at have en opdatering til vores kunder efter påske', skriver talspersonen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kan ikke sno sig udenom

Nærstuderer man Live Nations købsbetingelser, fremgår det, at ’Live Nation forbeholder sig ret til at erstatte billetten med en tilsvarende kunstner/arrangement’.

Vagn Jelsøe, der er vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk, mener dog ikke, at den formulering fratager Live Nation retten til at refundere billetten, hvis en koncert er blevet udskudt et år.

- Jeg har set de her sindrige, uforståelige formuleringer i deres aftalevilkår, men jeg mener helt generelt, at et aftalevilkår, hvor man blot siger, at vi forbeholder os ret til at ændre datoen på arrangementet, er et urimeligt aftalevilkår, som jeg ikke mener er gyldigt, siger han.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind