Annonce:
Annonce:

Ung dansk musiker død: 'Kastede op, mens hun lavede sidste nummer'

Linkobans ven og kollega, Pelle Peter Jensen, hylder den afdøde musiker. Hun gav aldrig op og fortsatte med at skrive musik, selv om kemoen gjorde hende dårlig

Linkobans død har efterladt den danske musikbranche i sorg. (Foto: Gonzales Photo/Malthe Ivarsson)
Linkobans død har efterladt den danske musikbranche i sorg. (Foto: Gonzales Photo/Malthe Ivarsson)
Annonce:
Følg Musik
Følg DK MusikNYT

I en alder af 30-årig mistede den fremadstormende danske sangerinde Linkoban livet.

Torsdag offentliggjorde de pårørende til Ling Ly - som er hendes borgerlige navn - at, hun havde tabt kampen til kræften.

Den 20. november 2014 skrev Linkoban for første gang om sin sygdom på Facebook. Her beskrev hun, hvordan hun ville sparke kræften ud af kroppen og igen fokusere på musikken, når hun havde vundet kampen.

Desværre lykkedes den plan ikke, men ifølge radiovært og DJ Pelle Peter Jensen, der tidligere har spillet sammen med Linkoban og har haft hende i studiet flere gange, kæmpede hun til det sidste.

- Hun fightede til det sidste. Da hun lavede sit sidste nummer ’Hide the Dirt’ i oktober var hun så syg af kemoen, at hun måtte gå ud at kaste op flere gange. Men hun fortsatte alligevel med at arbejde videre på nummeret, siger Pelle Peter Jensen.

Annonce:

Dansk sangerinde død som 30-årig: Stjernerne i chok

Fortsatte kampen
I over et år kæmpede Linkoban stædigt imod den ondsindede sygdom med både op- og nedture.

Ifølge hendes officielle Facebook-profil fik hun tidligt i forløbet at vide, at hendes kræft havde spredt sig så meget, at hun blev tilbudt livsforlængende medicin. Men otte måneder senere var der igen håb. Her fortalte en læge hende, hvordan der igen var chance for, at hun kunne blive fri af sygdommen.

Desværre fandt hun senere ud af, at kræften havde spredt sig til lymfen, og det kom musikeren sig aldrig over, selv om hun blandt andet var i Tyskland for at blive behandlet. Alligevel stoppede hun aldrig med at lave, hvad hun elskede. Musik.

Annonce:

- Hun kunne bare ikke lade være med at lave musik, selv om hun var dødssyg. Hun ville under ingen omstændigheder gå i stå, da det ville være det samme som, at hun havde tabt. Jeg spillede med hende sidste gang på Bornholm i sensommeren, og selv om hun var meget syg, hoppede hun rundt på scenen med sin sædvanlige vilde energi, siger Pelle Peter Jensen.

Støttekoncert
Også Linkobans venner og kollegaer nægtede at give op. I november sidste år valgte blandt andre Suspekt at holde en støttekoncert i kampen mod kræft.

- Det er vigtigt, at vi går aktivt ind i kampen mod cancer, og at vi vælger ikke at give op for vores medmennesker. Vi kan kun overleve, hvis vi hjælper hinanden, og dette er vores måde at bidrage på samt sætte fokus på problemet, som desværre må siges at være et problem, vi alle sammen kender til. Ling er en del af vores hold, vores familie, og i vores verden betyder familien alting, sagde Emil Simonsen fra Suspekt dengang om koncerten.

Ung dansk rapper død af kræft

Ud over Suspekt deltog også AVAVAV, Jooks, Benal, DJ Muchacho og Simon Jul som vært. Og netop den støtte betød meget ifølge Pelle Peter Jensen.

Annonce:

- Sidst jeg talte med hende, sagde hun faktisk, at det havde været det bedste år i hendes liv, fordi hun kunne mærke den sindssyge støtte, der var til hende, siger Pelle Peter Jensen.

Ekspert: Dødeligt, når lymfen bliver ramt
Linkobans kræftsygdom tog for alvor fart, da hendes lymfeknude blev angrebet. Det kom musikeren sig desværre aldrig over, og ifølge overlæge og lægefaglig redaktør hos Kræftens Bekæmpelse, Jens Oluf Bruun Pedersen ,skyldes det, at kræften har spredt sig.

- Der er stor forskel på, om det lymfeknudekræft eller en anden kræftform, der har spredt sig til lymfen. Hvis en kræftsygdom har spredt sig til lymfeknuden, så er det et tegn på, at den har spredt sig i hele kroppen. Det er langt sværere at behandle sådan en sygdom. Det er ikke sådan, at man står uden behandlingsmuligheder. Til dels kan du give kemoterapi, for det kommer uden i hele kroppen. Men det vækker ofte stor bekymring og er et dårligt tegn, siger Jens Oluf Bruun Pedersen

Hvorfor er det lige lymfen, der giver den dødelige effekt?

Annonce:

- Det er jo normal biologi. Lymfen sidder som små filtre, der filtrerer blodvæsken ud i organerne. Rigtig mange kræftformer har den egenskab, at hvis de vokser ind igennem de små lymfekar, så kan de sprede sig til de nærmeste lymfeknuder og videre ud i kroppen derfra, Jens Oluf Bruun Pedersen

Dansk sangerinde ramt af kræft

Linkoban roser de danske læger, men alligevel er hun rejst til Tyskland, fordi de har en mere ’aggressiv’ behandlingsform. Hvad betyder det?

- Vi har jo de samme behandlinger som i Tyskland, men nogle gange behandler de, på de vi kalder ’videre indikationer’. Vi har nogle indikationer på, at den og den behandling kan virke godt i det og det tilfælde. I udlandet ser vi også, at de handler på andre indikationer end her i Danmark, siger Jens Oluf Bruun Pedersen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Mette har spillet magtbingo hele sit liv
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: