Dave Grohls store kærlighed

Dave Grohl og en lang række koryfæer hylder den analoge indspilningsteknik i dokumentarfilmen 'Sound City'

Dave Grohl fortæller om sin kærllighed til den analoge indspilningsteknik i dokumentaren 'Sound City' (Foto fra filmen)
Dave Grohl fortæller om sin kærllighed til den analoge indspilningsteknik i dokumentaren 'Sound City' (Foto fra filmen)

'Sound City'. Instruktion: Dave Grohl. Vises 6. marts i Grand Teatret, Kbh. Kan downloades via soundcitymovie.com. Udkommer på dvd 11. marts

Hvad er din bedømmelse?
Tak - Du har givet

I et mildest talt ikke synderlig pittoresk område af Van Nuys, Californien lå der i årene 1969-2011 et pladestudie med det lidt anonyme navn Sound City. Men studiets gæster var alt andet end anonyme. En af de første plader, der blev lavet her, var Neil Youngs ’After the Goldrush’ (1970) og en af de sidste var Arctic Monkeys’ ’Suck It and See’ (2011).

Mellem dem fik studiet besøg af bl.a. Elton John, Fleetwood Mac, Tom Petty, Nine Inch Nails, Red Hot Chili Peppers, Johnny Cash, Metallica og hundredvis af andre koryfæer fra rockens verden. Ikke mindst en trio ved navn Nirvana, der indspillede deres gennembrudsalbum ’Nevermind’på et par uger her. Og nu har Dave Grohl så lavet en hyldestfilm til det legendariske pladestudie, der i dag er en saga blot. Heller ikke de kunne i den sidste ende holde stand mod den digitale udvikling.

Pisse i hjørnet
Det var bestemt ikke komfort og luksuriøse omgivelser studiet solgte sig selv på – som en af de medvirkende musikere siger: ’Man kunne pisse i hjørnet, uden at nogen ville bemærke det.’ Det var studiets helt særlige varme lyd, der gjorde udslaget. En kombination af et stort rum, hvor man kunne indspille live, samt selve det bankende hjerte: en dengang hundedyr mixerpult ved navn Neve 8028, hvis analoge lyd alle de medvirkende snakker om, som var det deres første kærlighed. Hvad det måske også var.

Grohl endte faktisk med at købe mixerpulten til sit eget hjemmestudie da Sound City drejede nøglen om, og hvad der egentlig blot skulle have været et mindre nostalgisk klip på YouTube, endte altså med denne næsten to timer lange dokumentar samt albummet 'Real To Reel', hvor Grohl og en lang række kollegaer hylder musikken, som den lød før Pro Tools og Auto-Tune.

Sjælen med
Ja, det er nørdet noget af det, men også ualmindeligt livsbekræftende at høre Tom Petty, Rick Rubin, Lindsey Buckingham, Trent Reznor, Lars Ulrich og mange andre – ikke mindst studiets mindre kendte ejere og medarbejdere – fortælle om glæden ved at indspille musik på den hårde, analoge måde. Som de alle til hobe mener, er den eneste 'rigtige' måde at gøre det på, hvis man vil have sjælen med.

Det kan måske diskuteres, men det kan fornøjelsen ved at se denne film ikke. Slet ikke, da sir Paul McCartney mod slutningen dukker op og leverer røvsparkeren 'Cut Me Some Slack' til alles udelte fryd. Som Grohl siger:

– Bare det altid var så nemt

Hvortil den aldrende legende replicerer:

– Det er det da også.

Har man blot det mindste til over for den musikalske skabelsesproces vil man med statsgaranti elske hvert eneste sekund af 'Sound City'. Og få lyst til at høre pladerne derfra igen. Gerne på en analog grammofon.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Terry Allen and The Panhandle Mystery Band: 'Just Like Moby Dick' (Paradise of Bachelors-album/Ude 24. januar)
2.Six Organs of Admittance: 'Companion Rises' (Drag City-album/Ude 21. februar)
3.Pictish Trail: 'Thumb World' (Fire-album/Ude 21. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Efterklang: 'Lyset' (Rumraket-ep/Ude nu)
2.School of X: 'Destiny' (Tambourhinoceros-ep/Ude nu)
3.Beck: 'Hyperspace' (Capitol-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere