Uimodståelige Beastie Boys

De tre uforligneligt rapkæftede newyorkere er stadig blandt planetens sejeste drengerøve

Coveret til Beastie Boys' ottende studiealbum, 'Hot Sauce Committee Part Two'.
Coveret til Beastie Boys' ottende studiealbum, 'Hot Sauce Committee Part Two'.

Beastie Boys: 'Hot Sauce Committee Part Two' (Capitol/EMI) Ude mandag 2. maj

Det er ikke ligefrem fordi, hiphoppens ungdom ugentligt producerer pragtværker nu om stunder, men så er det jo belejligt, at vi stadig har de gamle drenge i Beastie Boys, og veteranerne leverer atter varen i en grad, så trioens udløbsdato igen er udskudt på ubestemt tid.

Newyorkeres ottende studiealbum var oprindeligt planlagt til udgivelse i september 2009, men efter Adam ’MCA’ Yauch fik konstateret kræft, blev skiven udskudt, og i en lettere omredigeret form udkommer den nu som ualmindeligt livsbekræftende ’Hot Sauce Committee Part Two’.

Perlende friske
Beastie Boys har med mesterværkerne ’Paul’s Boutique’ og ’Ill Communication’ sprængt hiphop-genrens rammer, men denne gang holder gruppen sig til de spilleregler, som den selv har fundet på. Trods fraværet af skelsættende nyheder lyder de 44 minutter dog så perlende friske, at man bare må overgive sig til spilopmagernes uimodståelige overskudsenergi.

Topunderholdningen er simpelthen ubønhørlig, og det føles som at blive centrifugeret i selskab med tre chimpanser, når de rapkæftede rimsmedes absurde herligheder eksploderer i højttalerne tilsat overvældende veloplagthed.

Smut til Jamaica
Funky ’Make Some Noise’ starter festen som en kanonade af champagnepropper, og så suges man ellers ind i et kalejdoskopisk univers, hvor ’Long Burn the Fire’ eksempelvis er sviende psykedelisk, mens tusindkunstnerne tager Santigold med til Jamaica på vibrerende ’Don’t Play No Game That I Can’t Win’.

Gruppen flår deres punkrødder op med ’Lee Majors Come Again’, og instrumentale ’Multilateral Nuclear Disarmament’ daser på et af den slags støvede grooves, som Beastie Boys mestrer så formidabelt.

Et fantastisk los i drengerøven.

1 af 3 Beastie Boys - langt over 40, men langt fra færdige. (Foto: Phil Andelman)
2 af 3 Beastie Boys - veteranerne fra venstre: Ad-Rock, MCA og Mike D. (Foto: Phil Andelman)
3 af 3 Coveret til Beastie Boys' ottende studiealbum, 'Hot Sauce Committee Part Two'.