Stor, større, Zeppelin

Gyldne genudgivelser i bragende bokssæt med rockrelikvier fra de lodne legender i Led Zeppelin

Robert Plant og Jimmy Page lufter klassiske Led Zeppelin-attituder. (Polfoto)
Robert Plant og Jimmy Page lufter klassiske Led Zeppelin-attituder. (Polfoto)

Led Zeppelin: ’Definitive Collection’ (Atlantic/Warner)

5

Sidst i september proklamerede Robert Plant i skarpe vendinger på sin hjemmeside, at han ikke har i sinde at turnere med nogen som helst de næste to år. Efterfølgende har Led Zeppelin luftet groteske planer om muligvis at rejse verden rundt med en stedfortræder som frontvræler, og når Jimmy Page og John Paul Jones er så desperate, har vel selv Alex Nyborg chancen.

Er skillingerne dog allerede sparet op til de nu tilsyneladende kuldsejlede comeback-koncerter, så kan man imidlertid spendere dem på monumentale ’Definitive Collection’, hvor det såmænd stadig er Plant, der hviner ’baby! baby! baby!’ nærmest uafbrudt.

Mere ekstravagant
Det sorte bokssæt indeholder samtlige Led Zeppelins 8 studieskiver plus kollektionen af outtakes, ’Coda’, samt livealbummet ’The Song Remains the Same’, og de 10 cd’er er omhyggeligt genudgivet i miniature udgaver af de originale engelske lp-covers. Mastodonten er trykt i Japan, så som en lille kuriositet får man tilmed de særlige japaner-bånd viklet om klenodierne.

The Doors, Gasolin’ og AC/DC er tidligere blevet æret med lignende luksus-æsker, men ’Definitive Collection’ er udført en anelse mere ekstravagant, selv om lyden måske ikke er fuldstændig helt så klar og bombastisk som på sidste års mageløse schlager-opsamling, ’Mothership’, der var ny-mastereret af Page.

Flamboyante eskapader
Men klangdifferencerne er absolut i afdelingen for insektoperationer, og det mytiske mesterværk ’Led Zeppelin IV’ er fortsat kulminationen på legendernes blanding af brunstig blues, fortryllende folk og rabalder-rock med ’Black Dog’, ’Rock and Roll’, ’When the Levee Breaks’ og selvfølgelig ’Stairway to Heaven’ som klassikere i Stonehenge-størrelsen.

Led Zeppelin var ikke ligefrem beskedne i begyndelsen, men de flamboyante eskapader fik nærmest karakter af storhedsvanvid senere i karrieren, og modsat for eksempel The Beatles og The Doors (med Jim Morrison) udsendte kvartetten et par ligegyldigheder, inden de også fysisk gik i opløsning.

I ’Definitive Collection’ er de fire foregangsmænd imidlertid samlet igen for Zeppelin-samleren, der troede, han havde det hele.

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Tyler Childers: 'Purgatory' (Hickman Holler-album/Ude 5. januar)
2.Henning Stærk: 'Big Boss Man' (Strongman-single/Ude 19. december)
3.De Forbandede: 'Den evige nat' (Some Studio-album/Ude 15. december)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.New Order: 'NOMC 15 - Live' (Mute-album/Ude nu)
2.Wilco: 'A.M. - Special Edition' (Sire-album/Ude nu)
3.Whitney: 'Light Upon the Lake - Demo Recordings' (Secretly Canadian-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen