Højere end solen med Primal Scream

To medrivende dvd'er fejrer skotternes usædvanligt gode gamle klassiker 'Screamadelica'

Bobby Gillespie i stødet for Primal Scream under koncert i London. (Foto: PA/Yui Mok)
Bobby Gillespie i stødet for Primal Scream under koncert i London. (Foto: PA/Yui Mok)

Primal Scream: 'Classic Albums: Screamadelica' (Eagle/Playground)

Primal Scream: 'Screamadelica - Live' (Eagle/Playground) Koncert 28 . august i Store Vega, Købenavn

Det er halvdyrt at være helhjertet fan af Primal Scream for tiden.

Først blev hovedværket 'Screamadelica' genudsendt i en kostbar luksusudgave, så blev billetterne til gruppens opførelse af klassikeren i København sat til salg, og senest er der udkommet to dvd'er, der med ubetalelige øjeblikke på hver deres måde afslører nye lag i evergreenen fra 1991.

MESTERVÆRK MED MERE

I usædvanligt vellykkede 'Classic Albums'-serien kommer man helt ned i rillerne på 'Screamadelica', og den visionære lejesvend, Andrew Weatherall, stjæler næsten opmærksomheden fra bandet selv i fascinerende og morsomme interviewklip, der vedkommende fanger ånden i skotternes dansable og ekstatiske rock'n'roll.

Udfordrer og fortolker
Dokumentaren er med en times spilletid (plus ekstramateriale) dobbelt så lang som den version, der findes på den føromtalte deluxe-genudgivelse, og som bonus får man en cd, der indeholder premieren i London på gruppens turné med 'Screamadelica' i november 2010.

Samme inspirerede show kan også fås som film på dvd'en 'Screamadelica - Live', der elegant viderebringer euforien i Primal Screams narkotiske univers. Koncerten er mere end bare et nostalgisk trip, for orkesteret udfordrer og fortolker deres mesterværk ved at forlænge og nuancere flere af numrene, der tilmed optræder i en anden rækkefølge end på pladen, der bølger frem og tilbage som en fortabt weekend.

Bobby Gillespie mangler lidt autoritet i stemmen flere steder, men da guddommelige 'Higher Than the Sun' breder sig over 13 minutter, føles det som at svæve på en lyserød sky, der vitterligt er højere end solen.

Lidt af en falliterklæring
Uundgåeligt er der en snert af falliterklæring over et fremsynet band, som ser sig tilbage og tager på turné med et tyve år gammelt album, men Primal Scream forsøger i det mindste at genopfinde 'Screamadelica', der i udpræget grad er en studieplade, som uundgåeligt vil få et andet liv live.

SKUFFENDE SCREAM

Ekstramaterialet består af et 40 minutters sæt fra samme koncert med højdepunkter fra slængets øvrige katalog, og her savner kumpanerne, at lydmageren Kevin Shields som så ofte før giver gruppen den ekstraordinære skarpe kant og pondus.

Primal Scream er ikke længere det sidste nye skrig, men gamle 'Screamadelica' kan man stadig ikke andet end skråle med på.

1 af 5 Primal Scream - rock'n'roll med svaj fra Glasgow. (Foto: PA/Yui Mok)
2 af 5 Bobby Gillespie - en euforiserende festarrangør. (Foto: PA/Yui Mok)
3 af 5 Coveret til 'Screamadelica' i 'Classic Albums'-serien.
4 af 5 Coveret til The Scream Teams 'Screamadelica - Live'.
5 af 5 Bobby Gillespie i stødet for Primal Scream under koncert i London. (Foto: PA/Yui Mok)
0 kommentarer
Vis kommentarer