Da kongerne var knægte

Fremragende portrætfilm om The Rolling Stones ser dagens lys efter 46 år i arkivernes mørke

The Rolling Stones i Tivolis Koncertsal, marts 1965. (Foto: Asger Sessingø/Polfoto)
The Rolling Stones i Tivolis Koncertsal, marts 1965. (Foto: Asger Sessingø/Polfoto)

Peter Whitehead: 'Charlie Is My Darling - The Rolling Stones Ireland 1965' (Abkco/Universal) ude på dvd og blu-ray. Vises mandag 12. november kl. 21.45 i Cinemateket, København

5
-
Hvad er din bedømmelse? Din bedømmelse er modtaget

Læs også:

De gamle rullesten kan endnu engang grine hele vejen til banken. (Foto: AP) INTL. MusikNYT - 11. nov. 2012 - kl. 22:39 Mick Jagger forsvarer høje billetpriser

Læs også:

Se også: GRRR - rullesten børster støvet af

Det er lidt utroligt, at man stadig kan blive ved med at finde guldkorn i The Rolling Stones' arkiver, der efterhånden er blevet pløjet igennem en del gange. Men det er ikke desto mindre tilfældet med den 65-minutter lange dokumentarfilm 'Charlie Is My Darling' optaget i løbet af en kort Irlandsturné i 1965, der blev klippet færdig i begyndelsen af 1966, men af uransagelige årsager har samlet støv lige siden.

Idéen – undfanget af gruppens daværende manager Andrew Loog Oldham – var at sende den unge instruktør og fotograf Peter Whitehead med Stones til Dublin og Belfast, hvor de spillede to koncerter i hver by henholdsvis 3. og 4. september. Ikke så meget for at dokumentere netop denne turné, men for at vænne gruppen til at have et kamera i nærheden med henblik på en længere (aldrig realiseret) film i stil med 'A Hard Day's Night' og 'Help', som konkurrenterne i The Beatles jo havde haft så stor succes med.

Whitehead havde derfor fri adgang til Jagger og co. nærmest i døgndrift, og da vi samtidig befinder os i en væsentlig fase i gruppens udvikling – overgangen fra begavede R&B-traditionalister til grundlæggere af rockmusikken,som vi kender den i dag – er 'Charlie Is My Darling' en nærmest uvurderlig skatkiste for fans og andre interesserede.

Plørefulde
Vi får rødglødende liveversioner af bl.a. 'The Last Time', 'Time Is on My side' og 'Pain in My Heart' samt den dengang spritnye 'Satisfaction' – i sjældent god lyd- og billedkvalitet, og oplever de dengang daglige tumulter, da fans stormer scenen under en fortolkning af Bo Diddleys 'It's All Right'.

Samtidig er vi med backstage, hvor vi overværer fødslen af 'Sitting on a Fence' og kan nærmest fysisk se kemien, der forbinder Mick Jagger og Keith Richards. Man hører dem også kaste sig ud i på en gang beundrende og drillende akustiske versioner af The Beatles' 'I've Just Seen a Face' og 'Eight Days a Week' samt ser dem plørefulde, hvor Jagger giver den som Elvis-imitator med Richards bag klaveret. Og vi er også med i det tømmemændsplagede fly på vej hjem.

Fornem restaurering
En tid, hvor bodyguardene og blasertheden endnu ikke havde indfundet sig, selv om en stribe interview – med alle undtagen Richards – afslører, at trods den stadig lidt naive tone, så var rollefordelingen indbyrdes allerede på plads. Ja, man kan næstens se, at Brian Jones allerede er i færd med at fade ud af billedet.

Læg dertil interview med fans samt rammende, regnvåde tidsbilleder – det var på mange måder en sort/hvid verden – og en fornem restaurering. Med andre ord, alt hvad man turde håbe på og lidt til. Julegaven til farmand er hjemme – den fås tilmed i flere mere eller mindre prangende formater, så den kan justeres både efter pengepung og graden af samlermani.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Fu Manchu: 'Clone of the Universe' (At the Dojo-album/Ude 9. februar)
2.The James Hunter Six: 'Whatever It Takes' (Daptone-album/Ude 2. februar)
3.Joan As Police Woman: 'Damned Devotion' (PIAS-album/Ude 9. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Black Rebel Motorcycle Club: 'Wrong Creatures' (Vagrant-album/Ude nu)
2.Mac DeMarco: 'Another (Demo) One' (Captured Tracks-album/Ude nu)
3.Sidney Gish: 'No Dogs Allowed' (Self-released-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen