Glimt af en lille stjerne

Charmerende indspilninger med Alex Chilton, der ivrigt fejrede forbillederne inden Big Star

Alex Chilton - han inspirerede blandt andre R.E.M. og Primal Scream. (Foto: Cosmos)
Alex Chilton - han inspirerede blandt andre R.E.M. og Primal Scream. (Foto: Cosmos)

Alex Chilton: 'Free Again: The '1970' Sessions' (Big Beat/Cosmos)

Da Alex Chilton døde af et hjerteanfald i foråret 2010 mistede musikverdenen en sjælden kultskikkelse.

Outsideren fra Memphis hittede i 1967 som teenager i front for The Box Tops med soulpop-singlen 'The Letter', men ellers udeblev de store succeser i en snørklet karriere præget af Chiltons utilpassede tendenser.

LÆS OGSÅ:

Alex Chilton død

Hovedværkerne indspillede han som sanger og sangskriver i gruppen Big Star i første halvdel af 1970'erne, hvor Chilton omsider fik frihed til at formulere sin indtagende sydstats-udgave af The Beatles, The Beach Boys og The Byrds.

LÆS OGSÅ:

De smukkeste tabere

The Box Tops var populært sagt et boyband, der ikke fik lov til at vælge og skrive eget repertoire, men Chilton komponerede ihærdigt i teenageårene, og i 1969 indtog han frustreret de lokale Ardent Studios for på skøn vis at forevige en stribe charmerende sange, som dog på grund af kontraktmæssige forviklinger først udkom i 1996.

Afsæt til triumferne
Nu genudsendes materialet med titlen 'Free Again: The '1970' Sessions', og det ukorrekte årstal er et levn fra 1996, hvor man stadig forsøgte at omgås en gammel kontrakt.

I slutningen af 1960'erne havde Chilton fortsat ikke filtreret sine forbilleder helt igennem sit naturtalent, og 'Every Day As We Grow Closer' er ren The Beach Boys, mens 'The EMI Song (Smile for Me)' lyder som en gammel glemt The Beatles-ballade.

LÆS OGSÅ:

Kongen vender tilbage

Chilton vender også vrangen ud på The Rolling Stones' klassiske 'Jumpin' Jack Flash', og et nummer hedder 'I Wish I Could Meet Elvis', så han forsøger ikke just at holde inspirationskilderne hemmelige, men som et afsæt til de musikalske triumfer med Big Star er 'Free Again: The '1970' Sessions' interessant.

Inkluderet er en stribe alternative udgaver, der ikke tidligere har været ude, samt ikke mindst den hidtil hemmeligholdte lille perle, 'All We Ever Got From Them Was Pain', som afslører, at Chilton i en meget ung alder havde et sikkert greb om tidløs sangskrivning.