Halleluja for Kongen

Bluegrass-begavelsen James King er noget af det nærmeste, man kommer en religiøs musikalsk oplevelse i det herrens år 2008

James King - stor mave og endnu større stemme. (Foto: thejameskingband.com)
James King - stor mave og endnu større stemme. (Foto: thejameskingband.com)

James King: 'Gardens in the Sky: The Bluegrass Gospel of James King' (Rounder/import)

5

James King er en af de seneste årtiers absolut mest autentiske og troværdige traditionalister indenfor countrymusikkens landlige subgenre, bluegrass, og inspireret af ikonet Dr. Ralph Stanley stemmer den lille trinde mand i med glimtvis gribende længsel.

Det 49-årige fænomen fra Virginia besidder det bedste af bluegrass'ens nærmest idylliske renhed og en afgrundsdyb smerte, der er som taget ud af de forpinte portrætter i stumme strimler af Carl Th. Dreyer, og filmpoeten ville utvivlsomt sætte pris på Kings ærefrygtige tilgang til metieren.

Sangeren bryder tre års stilhed efter fornemme 'The Bluegrass Storyteller' med kollektionen 'Gardens in the Sky: The Bluegrass Gospel of James King', der med udgangspunkt i Kings mest religiøse repertoire samler tolv klenodier fra kataloget og blander dem med seks dugfriske skæringer.

Sympatisk charme
Blandt de nytilkomne fremstår 'Daddy Doesn't Pray Anymore' rygradsrislende skæbnesvanger, mens 'It's Hot Down Here' er mageløst munter, og gennem hæsblæsende 'Will You Feel at Home' får musikernes virtuositet og punk-energi nærmest guldbrædderne til at splintre hjemme i stuen.

King og korets himmelstræbende harmonier er tindrende smukke, og selv om stemmepragten ikke helt evner at matche stormester Stanleys sidste enestående grad af fuldkommen sindsoprivende overbevisning, så tilfører han stilarten en gennemsympatisk charme, som var ikke mindre end overvældende, da King i 2003 gav uforglemmelig koncert på Amager.

'Gardens in the Sky: The Bluegrass Gospel of James King' konsoliderer Kings position som en krammekær kæmpekapacitet, og giver prøver på noget af det nærmeste, man i dag kommer en religiøs musikalsk oplevelse.

Halleluja!

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Musik
Mest læste i Musik
Hent flere

Skamhører

Thomas Treo skamhører

1.Imperial State Electric: 'Anywhere Loud' (Psychout-album/Ude 16. februar)
2.Tyler Childers: 'Purgatory' (Hickman Holler-album/Ude 5. januar)
3.Joan As Police Woman: 'Damned Devotion' (PIAS-album/Ude 9. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.New Order: 'NOMC 15 - Live' (Mute-album/Ude nu)
2.Wilco: 'A.M. - Special Edition' (Sire-album/Ude nu)
3.Whitney: 'Light Upon the Lake - Demo Recordings' (Secretly Canadian-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen