Alle veje fører til Dylan

Soulmusikkens store og små genopfinder giganten med inspirerede fortolkninger

Bob Dylan - kollektion er spændende hjørne i ikonets labyrint. (Polfoto/Timothy A. Clary)
Bob Dylan - kollektion er spændende hjørne i ikonets labyrint. (Polfoto/Timothy A. Clary)

Diverse: ’How Many Roads: Black America Sings Bob Dylan’ (Ace/Cosmos)

Bob Dylans sange er så universelle, at de kan fortolkes fra death’n’roll med Entombed til Duke Ellingtons udødelige jazz. Der er sågar lavet konceptalbum med Dylan-skæringer indenfor både reggae og gospel-genren, og på ’How Many Roads: Black America Sings Bob Dylan’ demonstrerer soulverdenen respekten for stormesteren.

Kollektionen indeholder en snes coverversioner, der er indspillet mellem 1964 og 1990, og de har alle været ude før, men det er en helt ny oplevelse og udelt fornøjelse at høre dem i træk som en 79 minutter lang understregning af spændvidden i Dylans produktion, og ikke mindst er det skønt, hvor forskelligt og kreativt disciplene helliger sig sangene.

Upåagtede navne
Blandt fortrinlige bidrag fra nogle af soulmusikkens koryfæer som Solomon Burke og Nina Simone, er der kvalitet fra connoisseur-sangerne O.V. Wright og Howard Tate, men det er to upåagtede navne, der leverer skivens mest kuriøse og opsigtvækkende indslag.

The Persuasions genopfinder 'The Man in Me' som a cappella og fremhæver nummerets følsomhed på pragtfuld vis, mens Con-Funk-Shun lever op til gruppens navn og serverer en topfunky afro-udgave af 'Mr Tambourine Man'.

'Knockin' on Heaven's Door' er en anden af de Dylan-klassikere, men nærmest ikke orker at blive udsat for endnu engang, men Booker T Jones' engleblide fortolkning vil få alle til at glemme, at Axl Rose kørte en vinkelsliber gennem klenodiet.

Gribende præstation
To af den amerikanske populærmusiks mest respekterede familier medvirker på formidabel vis med rygradsrislende versioner af sange, der er blandt Dylans dybeste. Fra The Neville Brothers' mesterværk, 'Yellow Moon', er hentet 'With God on Our Side', som prydes af en selv for Aaron Nevilles standard usædvanligt intim og gribende vokalpræstation, der svæver over et nærmest åndeløst, ambient arrangement.

Man når lige at få vejret, inden The Staple Singers' harmonier nagler en intenst indigneret 'Masters of War', og sådan fortsætter mangfoldigheden med at betage og forundre i denne vidunderlige labyrint om ikonet, der som så mange andre lignende udgivelser betoner nye nuancer i Dylans uudgrundelige univers.

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Musik
Seneste i Musik
Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.The Bevis Frond: 'We're Your Friends, Man' (Fire-album/Ude 7. december)
2.Lifesick: 'Swept in Black' (Isolation-album/Ude 21. december)
3.Panda Bear: 'Buoys' (Domino-album/Ude 8. februar)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.J Mascis: 'Elastic Days' (Sub Pop-album/Ude nu)
2.Matt Corby: 'Rainbow Valley' (Atlantic-abum/Ude nu)
3.Unknown Mortal Orchestra: 'IC-01 Hanoi' (Jagjaguwar-album/Ude nu)
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen