Rihanna i fri dressur

Rihannas nye album ’Rated R’ har sine momenter, men alt for mange ligegyldige ballader trækker ned

Rihanna arbejder hårdt for at slippe hæmningerne på nyt album. (Foto: All Over)
Rihanna arbejder hårdt for at slippe hæmningerne på nyt album. (Foto: All Over)

Rihanna: ’Rated R’ (Def Jam/Universal)

’Good Girl Gone Bad’ hed den Barbados-fødte sangerindes forrige album fra 2007, der som bekendt sikrede hende et verdensgennembrud ikke mindst i kraft af singlen ’Umbrella’ –  et af den slags numre, som det var umuligt at få ud af hovedet igen, uanset om man ville eller ej.

På sit fjerde album med den sigende titel ’Rated R’ tager den 21-årige guldfugl så skridtet fuldt ud i hvert fald imagemæssigt – med hensyn til det der ’gone bad’. På coveret er hun nu stylet som en nougatfarvet klon af Nina Hagen, ofte ikke iført meget andet end netstrømper og pigtråd. Og videoen til førstesinglen ’Russian Roulette’ flirter eksplicit (og efter amerikanske forhold sikkert ganske kontroversielt) med koblingen mellem sex og vold.

Fri af offerrollen
Sidstnævnte får ligesom titler som ’Stupid in Love’ uvægerligt lytteren til at tænke på Rihannas meget omtalte omgang bank fra ekskæresten Chris Brown forud for Grammy-uddelingen i februar. En episode, som ikke adresseres direkte på ’Rated R’, men alligevel løber som en understrøm under mange af disse 13 spor.

Det smålumre S/M-look, den lidt hårdere og kantede lyd som flere af numrene rumsterer med, og den udbredte brug af f-ordet (I got my middle finger up/I dont really give a fuck’ etc.) er nok også et forsøg på at slippe fri af offerrollen, og fremstå som en selvstændig, moden og frigjort kvinde, der nok ved, hvordan pisken skal svinges.

Det lykkes nu kun delvist. Horden af forskellige samarbejdspartnere trækker i så mange retninger, at man ofte kommer i tvivl om, om det nu er Rihanna eller den respektive producer/sangskriver, som har bukserne på.

Gode takter
En håndfuld ligegyldige ballader – alle R&B-albums svøbe –  slipper vi heller ikke for, og hun får forbløffende lidt ud af samarbejdet med Justin Timberlake på ’Cold Case Love’. Ligesom hun heller ikke kan bryste sig af en stemmepragt som Beyoncé eller Mariah Carey.

Men ’Rated R’ har bestemt sine momenter, ikke mindst førnævnte single ’Russian Roulette’ og den hårdtpumpede ’Wait Your Turn.’ Der er dog ingen enkeltstående sange på niveau med ’Umbrella,’ men fortsætter hun de gode takter, skulle det ikke undre, om hun en dag barsler med et virkelig substantielt album. Frøene er i hvert fald sået her.
0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere

Thomas Treo skamhører

1.Iggy Pop: 'Free' (Loma Vista-album/Ude 6. september)
2.!!!: 'Wallop' (Warp-album/Ude 30. august)
3.Giant Sand: 'Recounting the Ballads of Thin Line Men' (Fire-album/Ude 20. september)

Rune Melchior Sjørvad skamhører

1.Amason: 'Galaxy I' (Kobalt-album/Ude nu)
2.Pete Yorn: 'Caretakers' (Shelly-album/Ude nu)
3.Electric Youth: 'Memory Emotion' (Watts Arcade Inc.-album/Ude nu)
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere