Mens vi venter på Welch

Dave Rawlings glimter med hjælp fra Gillian i duoens saligt underspillede univers

Dave Rawlings og Gillian Welch - endelig aktuelle igen med mere knirkende bluegrass. (Foto: Mark Seliger)
Dave Rawlings og Gillian Welch - endelig aktuelle igen med mere knirkende bluegrass. (Foto: Mark Seliger)

Dave Rawlings Machine: 'A Friend of a Friend' (Acony/import)

Det er efterhånden over seks år siden, at Gillian Welch har sluppet en skive, men bluegrass-prinsessen bryder nu stilheden på umiskendelig sagte vis i skikkelse af sparringspartner for makkeren Dave Rawlings, der solodebuterer i form af ganske gedigne ’A Friend of a Friend’.

Med manden fra Rhode Island i front for Dave Rawlings Machine er rolllerne byttet om, uden det dog har mere end en diskret indflydelse på de tos velkendt knirkende lyd, og Welch er da også nærmest konstant tilstedeværende som assisterende sangskriver på over halvdelen af de ni numre og ikke mindst i kraft af hendes sarte vokalharmonier.

Ny hjerteknuser
Åbneren ’Ruby’ samt afsluttende ’Bells of Harlem’ er krammekære kompositioner, hvor duoens stille sound ekspanderes en anelse med strygere, mens også en radikalt omarrangeret udgave af ’To Be Young (Is To Be Sad, Is To Be High)’, som Rawlings skrev med Ryan Adams til ’Heartbreaker’, fungerer fortrinligt.

Et mere end 10-minutter langt medley af Conor Obersts ’Method Acting’ og Neil Youngs ’Cortez the Killer’ letter imidlertid ikke afgørende, og i en genre besat med mestervokalister blegner Rawlings i længden noget i lydbilledet, og til tider kan man savne Welchs dybde og mere personlige præg på stilarten.

’A Friend of a Friend’ er måske nok et parentesprojekt i forhold til kapaciteternes bedrifter i Welchs navn, men det siger altså mere om pragtværker som ’Time (The Revelator)’ og ’Soul Journey’, end det gør om ’A Friend of a Friend’, der er en smagfuld lille afstikker i den vidunderlige og altid kvalitetsbevidste verden, de to så nænsomt har skabt.