Tornado i sofaen

Spillevende live-dvd fra medrivende The Black Keys, der rocker rigtigt, hårdt og heftigt gennem flot filmet stjernestund

Dan Auerbach fra The Black Keys svinger stridsøksen over en splintrende bluesrocker. (Foto: AP)
Dan Auerbach fra The Black Keys svinger stridsøksen over en splintrende bluesrocker. (Foto: AP)

The Black Keys' turnébus er ikke stoppet i Danmark siden duoens dundrende show på Christianias Loppen i november 2004, men når et af tidens mest respektindgydende rockbands ikke vil komme frivilligt, så må man jo tvinge dem til at parkere i dvd-afspilleren.

Og 'Live at the Crystal Ballroom' føles såmænd som en tyfon i hjørnesofaen med Patrick Carneys tordentønder og Dan Auerbachs gungrende guitar og behårede brøl i saftspændt symbiose over 64 forrygende minutter fra Portland, Oregon anno april i år.

Det hektiske sæt er fortrinligt filmet med ekspressive effekter, falmet 70'er-æstetik og psykedeliske sekvenser under især 'Strange Times', og man fornemmer en helt anden nerve og nærvær i forhold til gruppens tre år gamle koncert-dvd, der var næsten ligeså elementær som titlen 'Live'.

Respekt for metieren
Denne gang dykker The Black Keys dybt i deres grumsede grooves, og bandets bastant, buldrende bluesrock’n’roll fænger for eksempel formidabelt med det lodne monsterriff til 'Your Touch' fra hovedværket 'Magic Potion', mens samme superskives dragende semi-ballade, 'You're the One', åndeløst tager pusten fra Ohio-orkanen midtvejs.

På 'Oceans and Streams' kaster Auerbach sig over et sitrende blævreorgel, og The Black Keys får en sjælden gang varieret det ellers endimensionelle udtryk, som også beslægtede The White Stripes og The Kills tumler med, men modsat de mere feterede kolleger så opererer The Black Keys med en anderledes tidløs tone, organisk indlevelse og insisterende musikalitet.

Ensemblets flossede flair og forståelse for djævelens musik i skikkelse af alle fra R.L. Burnside til The Stooges vidner også på 'Live at the Crystal Ballroom' om en troværdighed og respekt for metieren, der er sørgeligt sjælden nu om stunder, men ud over at have sjælen med, så rocker og rusker The Black Keys tilmed tilsat god gammeldags, medrivende urkraft.

Pas godt på Mågestellet.