Annonce:
Annonce:

Gebommerligt genhør med Zeppelin

Legendariske Led Zeppelin har aldrig lydt bedre end på den mageløse kollektion 'Mothership'

Led Zeppelin - Robert Plant og Jimmy Page er blevet støvet gevaldigt af. (Foto: Ian Dickson)
Led Zeppelin - Robert Plant og Jimmy Page er blevet støvet gevaldigt af. (Foto: Ian Dickson)
Annonce:
Følg Musik
Følg INTL. Album-anm.

Led Zeppelin: ’Mothership’ (Atlantic/Warner)

Led Zeppelin: ’The Song Remains The Same’ (Warner/Sandrew Metronome)

Led Zeppelin: ’The Soundtrack From The Film The Song Remains The Same’ (Atlantic/Warner)

Med platinforgyldt pladesalg, shows i stadionstørrelsen og ikke mindst prangende puddelhår bragede Led Zeppelin gennem 70’erne som årtiets mest monstrøse orkester, og 27 år efter legionærerne blev opløst, er bandet såmænd atter regulære rockgiganter.

De dundrende dinosaurer går igen i London 10. december med en enkeltstående optræden, og hele 1 million fans flokkedes om 20.000 billetter til gruppens genkomst.

Det er nok ikke tilfældigt, at comebacket falder sammen med, at Led Zeppelins klassiske katalog netop er gjort tilgængeligt som downloads samt ikke mindst, at nøglenumrene atter sendes ud i stratosfæren på kollektionen ’Mothership’.

I samme øjeblik, som man blæses bagover af John Bonhams tordentønder og Jimmy Pages richterskalariff på ’Whole Lotta Love’, tilgiver man imidlertid uden videre, at veteranerne har støvet sangskatten af igen, for i guitargudens nye masterering udstyres det mageløse materiale med nyvunden klarhed og pondus.

Mejslet i Stonehenge
Led Zeppelins bluesbaserede udskejelser har simpelthen aldrig lydt bedre end på ’Mothership’, der i fornem indpakning og over 2 cd’er samler 24 tungtvejende årsager til, at de bombastiske briter for længst er adlet som et royalt rockrelikvie. I deluxe-udgaven får man tilmed 2 timers højdepunkter fra den 4 år gamle live-dvd, der bare hedder ’Led Zeppelin’, og så er formatet ellers som mejslet ud i Stonehenge.

Men ikke nok med det, for man er vel ikke et af historiens mest storskrydende og voluminøse foretagender for ingenting, så i samme umanerligt dybe åndedrag har kolossen også restaureret koncertfilmen ’The Song Remains The Same’ fra 1976, som ellers var en sjælden svipser i Led Zeppelins karriere, der heldigvis stoppede, før de endte som The Rolling $tones.

Egocentrisk tendens
’The Song Remains The Same’ indfanger kvartetten på et egotrip i Madison Square Garden i New York anno 1973, men selv om de musikalsk virker for selvfede til at investere den altafgørende grad af indlevelse i repertoiret, så er den pompøse pomp og pragt udstyret med overlegen urkraft nok til at triumfere.

Tidsbilledet er skærpet suverænt for både øjne og ører, og på den selvstændige soundtrack-udgivelse og dvd’ens ekstramateriale får man flere ekstranumre, der fuldbyrder koncerten, men originalfilmens 137 minutter er altså mere end rigeligt. Led Zeppelins egocentriske tendenser resulterer i såkaldte ’fantasi-sekvenser’, hvor d’herrer ligner noget fra ’Dick Turpin’, mens Page tester tålmodigheden ved at file violin gennem en halv time lang ’Dazed And Confused’.

Når man er solsystemets største, er det tilsyneladende svært at holde jordforbindelsen, men enhver kan lette med ’Mothership’, hvorimod ’The Song Remain The Same’ nok mest er for de 980.000, der ikke fik billet til London.
Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Med jobcentrene har politikerne skabt en mur mod den sunde fornuft
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: