Dylans gigantiske barneskridt

Stormesteren udsender fængslende demoer af klassikerne, der ændrede musikverdenen

Bob Dylan - geniets svimlende sange fra tidligt i 1960'erne revolutionerede sangskrivningen. (Foto: Sony)
Bob Dylan - geniets svimlende sange fra tidligt i 1960'erne revolutionerede sangskrivningen. (Foto: Sony)

Bob Dylan: 'The Bootleg Series Vol. 9 - The Witmark Demos: 1962-1964' (Columbia/Sony) Udkommer mandag 18. oktober

Nu om stunder går der typisk tre år mellem de ligegyldige album fra den 117. håbefulde troubadour, der bliver udråbt til at være ’den nye Bob Dylan’. I starten af sin karriere skrev Dylan derimod ’fem sange inden morgenmaden’.

Det proklamerede stormesteren fra Minnesota i hvert fald engang, og når man lader sig overvælde af ’The Bootleg Series Vol. 9 - The Witmark Demos: 1962-1964’, virker det faktisk ikke engang som en særlig grotesk overdrivelse.

Som en jukeboks
Den nye udgivelse i Dylans mageløse række af arkivoptagelser indeholder vellydende soloindspilninger, som eneren leverede til sin forlægger med henblik på at få kollegerne til at fortolke sangene, og i løbet af to et halvt år fik kapaciteten 46 nye numre på bånd, og ti af dem har nu klassikerstatus.

Dylan var i starten af tyverne og spyttede simpelthen sange ud som en jukeboks, men geniets skæringer var ikke som tidens endimensionelle jukeboks-schlagere, det var vildt poetiske værker i slående stil med ’Blowin’ in the Wind’, ’A Hard Rain’s A-Gonna Fall’ og ’Masters of War’, der revolutionere selve kunsten at skrive sange, og de gav metieren dybde og på alle måder ny mening.

Aldrig udgivet før
Udgaverne af de tidligere evergreens rummer andre nuancer, betoninger og ordvalg end de velkendte pladeversioner, og selv om ingen af dem egentlig er stærkere end på mesterværkerne ’The Freewheelin’ Bob Dylan’ og ’The Times They Are a-changin’’, så er det eksempelvis interessant at høre sidstnævnte albums titelnummer i en gospel-lignende piano-variant og ’Boots of Spanish Leather’ endnu mere længselsfuld.

Blandt de femten numre, der aldrig har været udgivet officielt i nogen form, er der ingen åbenbaringer, men fra velformede ’Ballad for a Friend’ til lige lovligt løsslupne ’All Over You’, hvor Dylans lystige Charlie Chaplin-fascination spjætter løs, er de gamle nyheder brudstykker af endnu en betydelig brik i det uudgrundelige puslespil om fænomenet Dylan.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.