Enspænder i ødemarken

Efter tre vintermåneder i isolation er amerikanske Bon Iver vendt tilbage til civilisationen med forbløffende flot folkalbum

Bon Iver - det er hvidt derude, men sort derinde. (Foto: Sarah Cass)
Bon Iver - det er hvidt derude, men sort derinde. (Foto: Sarah Cass)

Bon Iver: 'For Emma, Forever Ago' (4AD/Playground) Udkommer tirsdag 13. maj

'For Emma, Forever Ago' er vist det, man må kalde en soloplade. Debuterende Bon Iver alias Justin Vernon isolerede sig nemlig tre vintermåneder i sin fars afsidesliggende jagthytte i Wisconsin, og når han ikke kløvede brænde, drak dåsebajere eller gnavede i nyslagtet hjortekød, så høvlede han stilfærdigt løs på sin medbragte guitar.

Resultatet er, hvad Warren Zevon nok ville betegne 'splendid isolation', og selv om andre enspændere som Will Oldham, Nick Drake og især Samuel Beam fra Iron & Wine er oplagte lidelsesfælder, virker Vernon ikke kun åndeligt afsondret, men også geografisk gudsforladt i skikkelse af ejendommelig ener.

Det giver 'For Emma, Forever Ago' en særlig længselsfuld tone, og mandens sfæriske falset understreger blot den øredøvende ensomhed, men de kuldslåede folksange er stærkt beåndede med en nærmest hedensk viljestyrke, og særlingens 37 minutter forløber som en langsomt smeltende vinterdepression.

Så selv om Vernon måske ikke ligefrem efterlader en ubændig trang til forskansning i den nærmeste forladte bjælkehytte, så melder lysten til en fredsfyldt uge i sommerhus sig øjeblikkeligt.

0 kommentarer
Vis kommentarer